Укор от Брюксел: България се бави с фондовете!

Европейската икономика напредва бавно в бурни води
9 ное 2016 22:00,
52
Укор от Брюксел: България се бави с фондовете!
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия прогнозира намаляване на инвестициите в българската икономика в резултат на забавеното усвояване на европейските фондове в новия програмен период.
 
През следващата година растежът на българската икономика ще бъде 2,9% при 3,1% за тази и 3,6 на сто за миналата година. През 2018-а БВП ще нарасне с 2,8 на сто, според публикувана днес в Брюксел икономическа прогноза за развитието на ЕС от Европейската комисия. Брюксел се надява, усвояването на европейски средства да започне да се подобрява през 2017 г. и повече европейски проекти да започнат да внасят пари в икономиката.
 
Комисията вярва, че вътрешното потребление ще продължи да дърпа икономиката в по-голяма степен от износа, който я спасяваше в разгара на икономическата и финансова криза. Отвореността на българската икономика обаче я прави уязвима при намаляване на износа към основни партньори, което Европейската комисия вижда като риск за постигане на прогнозирания през следващите 2 г. икономически растеж в България.
 
Покачването на световните цени на горивата и очакваната повишена покупателна способност в страната се преценяват от Брюксел като фактори, които ще допринесат за възходяща тенденция на инфлацията, която се очаква да стигне 1% догодина и 1,2 на сто през 2018 г.
 
На фона на демографската криза и застаряването на населението в България, Европейската комисия прогнозира намаляване на безработицата. Тенденцията на спад от тази година (8,1%), ще продължи и догодина (7,1%), като през 2018-а хората в трудоспособна възраст на пазара на труда ще са 6,3%.
 
Още добри новини идват от очакването за намаляването на бюджетния дефицит от 0,9% от БВП през тази година до 0.8% и 0.7% през следващите 2 г., както и от предвиждането за увеличаване на събираемостта на дължимите данъци, благодарение на подобрения контрол и намаленото укриване на суми. В същото време Европейската комисия отчита, че тази положителна тенденция може да се промени при увеличаване на постъпленията от фондовете по европейските програми.
 
Рисковете за държавните баланси Европейската комисия вижда най-вече в предвидената държавна помощ за НЕК, както и в плановете за увеличаване на заплатите на учителите и лекарите.
 
Решението на правителството за увеличаване на бюджетните буфери тази година ще доведе до нарастване на държавния дълг до 29,4%, но той вероятно ще намалее до 25,9% през 2018 г. Прогнозата залага и намаляване на структурния дефицит до 1% от БВП.
 
Европейската комисия залага оптимистични очаквания и за развитие на икономиката в ЕС. Растежът ще продължи умерено в еврозоната с 1,5 % през 2017 г. и 1,7 % през 2018 г., леко понижение спрямо надеждите от пролетта. Икономиката на Съюза вече се е върнала на нивата отпреди кризата, но развитието ѝ не е бързо и е изправено пред различни неблагоприятни фактори като обезценяването на еврото и тръгналите отново нагоре цени на горивата.
 
Според предвижданията основният двигател на растежа в ЕС до 2018 г. ще бъде отново частното потребление, подкрепено от очакванията за продължаващо нарастване на заетостта и леко повишение на доходите. Растежът продължава да бъде подпомаган от благоприятното равнище на разходите по заеми вследствие на силно експанзионистичната парична политика. Очаква се съвкупният бюджетен дефицит в еврозоната да продължи да намалява, а фискалната позиция — да остане нерестриктивна. Инвестициите ще продължат да нарастват.
 
Политическата несигурност, бавният растеж извън ЕС и слабата световна търговия обаче оказват отрицателно въздействие върху перспективите за растеж, се казва в анализа на Европейската комисия. Запазва се също рискът, че слабите икономически резултати от последните години могат да забавят растежа, както и несигурността, свързана с постигането на по-висок растеж без нежелан инфлационен натиск.
 
През следващите години ще отпаднат благоприятните условия, от които се е възползваше европейската икономика в резултат на външни фактори, като например намаляващите цени на нефта и обезценяването на еврото, предупреждават от Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЕ МАГИСТРАЛИТЕ СЕ СТРОЯТ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, БОКО САМО ГИ ОТКРИВА.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комисията вярва, че вътрешното потребление ще продължи да дърпа икономикатаКАКВО ВЪТРЕШНО ПОТРЕБЛЕНИЕ, БЕ. С ТЕЗИ ЖАЛКИ ДОХОДИ.
34
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
коментарьт ми се е изпарил нямам думи
33
0
 
3
 
! Отговори
Az преди 7 години
Как ще се бавят бре?!?! Те ако от Европа знаят, че нашата администрация си пуска възможните теми за кандидатстване 2 години след началото на периода! Ако знаят, че местната администрация казва да чакаме защото в имало избори за евро парламент!? Ако знаят, че местната администрация не схваща 90% от това което и е ангажимент! Само ако знаят, че....! То няма край
32
2
 
5
 
! Отговори
:) преди 7 години
Тръмп още не е станал президент и на Боко вече не му се спестява истината. Пътник е. И той, и гадната му партийка ГЕРБ. Гарантирано от Тръмп.
31
1
 
5
 
! Отговори
Пинокио Тикварев преди 7 години
Тиквата нали каза, че сме първенци по усвояване на еврофондове? На Пинокио от ГЕРБ ли да вярвам или на ЕК? Май ще заложа на ЕК??!?!? А вие???
30
1
 
2
 
! Отговори
Сестра Евдокия преди 7 години
До Анонимен 31Ето как ви греят еврофондовете: някой си печели проект и взема парите. Открадва, подкупва и каквото остане, влага в проекта. С припечеленото си купува къща или кола или каквото и да е, от неговите харчове печелят такива като вас, които не могат да се доберат до европроекти. Ако си дадете професията, мога да съм по-конкретна
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еврофондовете за България са спряни , затова вчера кръглия зеленчук от Банкя каза че спира строежите на магистралите, оставка
28
0
 
2
 
! Отговори
Адам Смит преди 7 години
"единствения ръст на България е заради разпродажба на земя и имоти.."Глупости! Ти изобщо имаш ли представа за какво става въпрос?Като ти гледам правописа - май че не.
27
1
 
10
 
! Отговори
кобра преди 7 години
Абе това с комунистите е вече изтъркано от употреба - смешки сте.
26
2
 
6
 
! Отговори
до 26 преди 7 години
ахахах единствения ръст на България е заради разпродажба на земя и имоти.. Малкта ти чорболива главица не е наясно, че така не се прави щот, като продадем всичко к'во правим?! Или то викаш има още за продаване..просто, по-***, демократ
25
13
 
3
 
! Отговори
денс бе ге преди 7 години
ген. Радев е виновен! И вие сте виновни дето гласувате за него, комунисти такива
24
2
 
8
 
! Отговори
карина преди 7 години
Защо така ни укоряват ? До сега само ни се втълпяваше как сме отличници по усвояването на еврофондове и изведнъж - укори ! Да няма някаква намеса на Тръмп ?
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кво *** грееят тиа еврофондове мене ?. нищо.
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 1 ЮЛИ 2016 Г МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА В РАШКА 160 ЛЕВА, А СЛЕД ТОВА 217 ЛЕВА- СПРАВКА РОССТАТ- ЦЕНИТЕ СА КАТО У НАС- СПРАВКА- ВСЕКИ САЙТ ЗА ЕЛ ТЪРГОВИЯ НА ХРАНИТЕЛНИ И ПРОМИШЛЕНИ СТОКИ ПАК ТАМ- ПРЕДСТОИ НИ ВЛИЗАНЕ В ЕВРОЗОНАТА, ПАДАНЕ НА ВАЛУТЕН БОРД И ЗАКАЧАНЕ ЗА ЕВРОТО- МИЛИАРДИ ЛЕВА В БНБ КОИТО ПОДПИРАТ ВАЛУТНИЯ БОРД ВЛИЗАТ В ИКОНОМИКАТА И СОЦИАЛНАТА СФЕРА- А НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ КОИТО ЗАДАВАТ МИНИМАЛНИТЕ ПАРАМЕТРИ НА МИНИМУМ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ- ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ.
21
0
 
13
 
! Отговори
Фирмите-касички преди 7 години
се нагълтаха с работа, не могат да я свършат, затова се забавиха и фондовете. Нито лев няма да мине без полагаемите комисиони към герберските фондове, така че, ще чакате!
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
26- ЧЕТЕРИМА ТЕ АНАТЕМОСВАТ ЗА ТОВА, ЧЕ СИ ПОДЧЕРТАЛ ФАКТИТЕ, А СМЯТАЙ КОЛКО ДРУГИ ИМА КОИТО ПОЛУЧАВАТ ПОЛЮЦИЯ ОТ ПОТЪВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ, АКО СЕ ОБЪРНЕМ КЪМ 4.4%ИКОНОМ СПАД.
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен(23)Като гледам колко минуси събираш, чистенето няма да стане в тоя живот.Мамка им комунистическа!
18
0
 
14
 
! Отговори
Американ преди 7 години
6.3% безработни до 2 години?Па те *** не ги ли имат за хора?
17
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България ръст от 3% от три години насам, в Рашка - 4.5-5% икономически спад през същото време.Явно от санкциите страда Рашка а не България. Другата година ще наблюдаваме последните гърчове на джуджето !