Първи сме в ЕС по брой пушачи над 15-годишна възраст

Най-малко са тютюнджиите в Швеция – едва 16,7%
7 дек 2016 22:40, Елка Василева
32
Първи сме в ЕС по брой пушачи над 15-годишна възраст
Снимка: архив, Reuters

България е на първо място в ЕС по брой на пушачите над 15-годишна възраст - 34,7 процента, следвана от Гърция с 32,6 процента, съобщи статистическата служба на ЕС Евростат, цитирана от Асошиейтед прес.

Най-малко са пушачите в Швеция - само 16,7 процента, а предпоследното място се заема от Великобритания със 17,2 процента.

Най-сериозен е проблемът с пасивното пушене в Гърция, където близо две трети от населението ежедневно вдишват цигарения дим на други хора. Това поставя страната на първо място в Европейския съюз по рискове за здравето, причинени от пасивно пушене, отбелязва Евростат.

По данни на европейската статистическа служба 64,2 процента от гърците са изложени ежедневно на цигарен дим в затворени помещения. На второ място по този показател е Хърватия с 44,7 на сто, а трета е България с 40,5 процента.

В другия край на класацията са Швеция, която защитава най-добре населението си от пасивно пушене, и Финландия, съответно с 5,9 и 6,3 на сто.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: Евростатпушачи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 7 години
СЕЛСКИТЕ ДЕЦА ПОЧВАТ ДА ПИЯТ И ДА ПУШАТ НА 12 ГОД А РОМСКИТЕ ДЕЦА НА ТЕЗИ ГОДИНИ СЕ ЖЕНЯТ.А НА 16 ГОД СА ГОТОВИ *** ТОВА СА ЦЕНОСТИТЕ НА БЪЛГАРИЯ.ЕЕЕЕ. ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯ БРАВО НА САЩ ПОПИЛЯНИ КАТО НАЦИЯ
24
0
 
2
 
! Отговори
АЛКАШ преди 7 години
Всеки втори българин има проблем с чашката, 5% сериозен | Dnes.bg Новини</
23
0
 
3
 
! Отговори
До 24 преди 7 години
Не разбирам какъв им е проблема на пушачите, ако не пушат докато са с компания в заведение! Ако толкова не могат без наркотика си, излизат навън пушат, стоят още 10-20 минути да се отвонят малко и пак се присъединяват към компанията си. Очевидно е, че заведения за пушачи и заведения за непушачи ен само, че не решава нищо, но кара насила хората да дишат дима на цигарите
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 9Някоя друга хубава статистика няма ли? Например брой катастрофи или брой самоубийци на глава от населението?Не по тези показатели не можем да настигнем братска Русия.просто е невъзможно.
21
2
 
2
 
! Отговори
Класика преди 7 години
Чалка, кафе, цигари и ракия.Това им е в главите на днешната младеж.Не са виновни те обаче.Правят това, което виждат у дома.Майките и бащите им са олицетворение на висшия социалистически човек.В това ги превърна комунизма.
20
4
 
0
 
! Отговори
според мен преди 7 години
Според мен преди беше по-добре, имаше си заведения за пушачи, и за не пушачи. Сега ако някой се сети да върне да стария начин за пушене ще спечели много гласове на пушачи.Ама наистина да го върне ,не като 1 партия която Ужким ще ше да го връща, а се оказа че в Народното събрание Гласува ПРОТИВ ВРЪЩАНЕТО, ЗА ОБОСОБЕНИ МЕСТА ЗА ПУШЕНЕ.
19
2
 
2
 
! Отговори
До 20 преди 7 години
А ти защо се оглеждаш кой какво прави, а не бачкаш. Ходят на групи да пушат, работа като излезе им се пуши. Значи само ги следиш какво правят и се овърташ. Сигурно следиш всички какво правят и не си гледаш работата.
18
3
 
1
 
! Отговори
до 23 преди 7 години
Тууу ти да видиш :-)Незнаех ,че Австрия и Белгия са толкова изпаднали , горките, че там в БОЛНИЦИТЕ се пуши даже.
17
6
 
2
 
! Отговори
ЕЙЙЙЙ :-) преди 7 години
И ние да сме първи в нещо :-)Я СЕ ЗАСМЕЙТЕ :-) ЕЙ ГО ИДВА СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ С ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ (каквото и да значи това).
16
4
 
12
 
! Отговори
Присмехулник преди 7 години
Всички пушачи които познавам, когато се наложи нещо да вършат им се припушва много ! И ако е някакъв колектив те отиват да пушат ,докато другите бачкат ! Ето защо пушачите се увеличават ! Мързеливо племе са това пушачите ! А виждали ли сте каква отврат са работещи нещо пушачи! Захапали димяща цигара и ръсещи пепел навсякъде.Като капак гордо си захвърлят фасовете в зелените площи ! Не няма да поникнат кутии с цигари, установено е !
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В това БГ само пошачи и наркомандзи.
14
1
 
4
 
! Отговори
Браъ Вурст преди 7 години
До коментар 13:Нали за това са бандеролите. В белите държави, тези пари отиват в министерството на здравеопазването. В България оначе не е така.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Он премиерино смуче пури ката ден кво остава за електоратино.
12
1
 
3
 
! Отговори
Балканджи Йово преди 7 години
Или сме Първи с лошото,Или сме последни с ХУБАВОТО.Все сме Първи да го не хева.
11
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПУШАЧИТЕ И ПИЯЧИТЕ СА НАЙ-ЧЕСТИТЕ ПОСЕТИТЕЛИ НА БОЛНИЦИТЕ. И ПОНЕЖЕ ТЕ ИЗТОЧВАТ НАЙ-МНОГО ПАРИ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА, НА ВСЯКА БУТИЛКА И НА ВСЯКА КУТИЯ ЦИГАРИ ДА СЕ СЛОЖИ ПО 1 ЛЕВ НАДЦЕНКА В ПОЛЗА НА ЗДРАВНАТА КАСА.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първи сме и по брой новородени с увреждания.
9
2
 
14
 
! Отговори
Petar, NY преди 7 години
Децата ни са на последно място по грамотност, но пък сме първи по пушене!
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, поне в нещо да сме първи!Някоя друга хубава статистика няма ли? Например брой катастрофи или брой самоубийци на глава от населението?
7
8
 
24
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Народа се самоубиива. Пушачи, жените - ***. Отврат. Съвземете се хора. Порокът не е готин а е гаран за собствената ви реална тъпотия и деградация. Кажете не на порока.
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Логично, след ЧАКАНЕТО и ПУШЕНЕТО в България се приема за най-разпространената "работа".