Българите с по-малко евтин интернет в чужбина

Три промени за 3 месеца в предложението "Роуминг като у дома"
Обновена: 8 дек 2016 14:52 | 8 дек 2016 14:44,
8
Българите с по-малко евтин интернет в чужбина
Снимка: архив, Reuters

България и други държави, в които цените са по-ниски от средните в Европа, ще могат да ползват по-малки обеми интернет по вътрешни цени, когато пътуват из ЕС.

Това предлага Европейската комисия в трети за три месеца ремонт на инициативата си "Роуминг като у дома", която трябва да започне да действа от 15 юни.

Причината е да бъдат защитени инвестициите в южните държави от ЕС, които се радват на туристически наплив само през лятото. А също и телекомите в скандинавските държави, където мобилните пакети включват големи обеми за сърфиране в интернет, които ще поскъпнат за потребителите, които не пътуват в чужбина. Това обясни вицепрезидентът на Европейската комисия Андрус Ансип днес.

Още по темата

Поправката засяга само ползването на интернет в роуминг, като броят на телефоните разговори и SMS-и те остава неограничен.

Европейската комисия предлага праг за сърфиране в интернет, след преминаването на който потребителите ще заплащат услугата по цените в страната, в която се намират, а не по своите вътрешни цени.

Формулата, по която той ще се смята, ще зависи от цената на абонамента на потребителя и обща за ЕС цена за пренос на данни на едро. Европейската комисия предлага цена на едро от 8,5 евро за гигабайт интернет и индекс за умножение 2.

Така, ако българският клиент на телеком оператор плаща по 20 лв месечен абонамент, той ще ползва в роуминг не повече от 2,35GB евтин интернет, след което ще бъде превключен към цените в страната, където се намира в момента.

Сметката на Брюксел е следната 20 лв (€10) : €8,5/GB х 2 = 2,35 GB интернет по домашните цени.

Ако потребителят е изхарчил у дома част от абонамента си, преди да замине в чужбина, като начална база ще се ползва останалото неизползвано количество.

Не е ясно дали цената на едро, предложена от Европейската комисия, обаче ще се запази същата, тъй като страните членки предлагат тя да е €10 за GB, а Европейският парламент, който също трябва да одобри схемата, не е съгласен тя да надвишава €4/GB.

Освен потребителите в "по-евтините" източни държави новата формула ще засегне и клиентите в Австрия, Скандинавия и Прибалтика. Потребителите в Германия, Белгия, Холандия и Италия няма да бъдат засегнати, защото цените на пакетите ще могат да поемат разликата между по-ниските и по-високите цени на преноса на данни.

Сред нововъведенията, представени днес, е и въвеждането на 14-дневен предупредителен период за клиентите на телекомите. Операторите ще изпращат предупреждение на хората, които използват твърде много интернет в чужбина. В този срок те трябва или да променят поведението си или да обжалват пред мобилния си оператор, в противен случай ще могат да бъдат глобявани финансово.

Предупредителният механизъм ще се активира, след като необичайно високият трафик се наблюдава в продължение на 4 месеца.

Европейската комисия предлага и подобряване на условията за телеком операторите, които да могат да се откажат от предлагането на услугата "Роуминг като у дома". Вместо 5% спад на вътрешния трафик след пускането на евтиния роуминг ще е достатъчно да се докажат загуби от 3 на сто. Според изчисленията на Брюксел това ще позволи на не повече от 7 на сто от мобилните оператори да не предлагат изравняването на вътрешните и международните си тарифи.

Следващата седмица комитетът, в който заседават експерти от телеком министерствата в страните членки, ще се събере отново, за да обсъди и гласува третата версия на Еврокомисията за евтиния роуминг.

Брюксел лансира допълнителни условия за използването на роуминга на национални цени през септември. Първоначално намерението беше той да е достъпен само по 90 дни годишно. Три дни по-късно Жан-Клод Юнкер изтегли предложението на собствените си служители като недостатъчно добро. По-късно то беше преработено и обвързано с адресната регистрация на абонатите, които трябва периодично да се логват в мрежата на собствения си доставчик, за да имат достъп до евтините си услуги. Така Брюксел смята, че ще се избегнат злоупотребите на потребителите, които купуват евтини карти в някои страни, за да ги използват изцяло в по-скъпи държави.
Условията за "Роуминг у дома" трябва да бъдат приети не по-късно от средата на януари, за да може услугата да бъде въведена, както е предвидено от 15 юни 2017 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: роумингЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това да не са нашенски гастрольорки по гръцките курорти.
5
1
 
3
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 7 години
кольо, ти прочете ли си статията поне веднъж?
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ами, за пореден път ес доказа, че е корумпиран и защитава интересите на който даде повече т.е. на корпорациите.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До кой селянини аз не я прочетох, реших че е поредната недомслица, а и не ме интересува:)
2
0
 
10
 
! Отговори
кой селянин преди 7 години
е съчинил заглавието? Заради него се отказах да чета цялата статия
1
12
 
1
 
! Отговори
бързо в кошера преди 7 години
Защио ли имате толкова бърз нет в БГ, Молдова и Румъния..? Защото сте мноо убави, може би, както вика поета, или защото на Балканите се слуша трафика към и от цяла Русия.