Върховната жрица на Brexit-а – своенравната Тереза Мей

Тя е много работоспособна и много взискателна
19 апр 2017 21:00, Елка Василева
44
Върховната жрица на Brexit-а – своенравната Тереза Мей
Тереза Мей. Снимка: архив, Reuters

От идването си на власт през юли 2016 г. Тереза Мей успя да си осигури солидна популярност благодарение на сериозността и прагматизма си, превръщайки се едновременно с това в съвършено олицетворение на волята на британците да напуснат Европейския съюз.

"Brexit значи Brexit", повтаряше тя в първите месеци от управлението си, заявявайки, че няма да измени на поверената й мисия - исторически процес с непредвидими последици, в края на който тя обещава по-добро бъдеще и по-справедливо общество за британците.

Втората жена, издигнала се до премиерския пост след Маргарет Тачър, тя се възползва и от слабостта на лейбъристката опозиция, ръководена от доста спорната фигура на Джереми Корбин, пише Франс прес.

А като назначи на ключови министерски постове най-шумните поддръжници на Brexit-а, тя успя да ги постави под свой контрол и да спои отново своята партия.

Тереза Мей неизбежно бива сравнявана с прочутата си предшественичка "Маги" Тачър. Също като нея тя е компетентна, сериозна и проявява желязна воля. Мей обаче като че ли повече се доближава до германския канцлер Ангела Меркел - и двете са дъщери на пастори, консервативни, прагматични, склонна на компромиси, омъжени от дълго време и без деца.

Мей - висока и слаба жена с аристократично излъчване, къси сиви коси и същия цвят очи - е неизменна консерваторка. Макар и евроскептичка, тя все пак подкрепяше оставането в ЕС по време на кампанията за референдума на 23 юни - повече от лоялност към премиера Дейвид Камерън, отколкото по лично убеждение.

"Странно своенравна жена"

"Тереза е странно своенравна жена", коментира малко преди номинирането й депутатът консерватор и бивш министър Кенет Кларк.

Дъщеря на англикански пастор, Тереза Брейзиър е родена на 1 октомври 1956 г. в Истборн, крайбрежен град в Югоизточна Англия. След като следва география в Оксфорд ( където среща съпруга си Филип) и за кратко работи в британската централна банка, през 1986 г. тя се отдава на политическа кариера. По това време е избрана за съветничка от заможния лондонски район Мертън.

След два неуспеха на парламентарни избори, през 1997 г. Мей е избрана за депутат на консервативната партия в процъфтяващия избирателен район Мейдънхед, в Баркшър (южната част на Англия).

От 2002 до 2003 г. тя е първата жена генерален секретар на консервативната партия. Мей става известна с реч, в която призовава торите, които по това време са подчертано десни, да се откажат от ролята на "злата партия".

На практика след идването си на власт тя скъсва с по-либералния курс на Дейвид Камерън, чието наследство с удоволствие лека-полека разнищва, като същевременно гради имидж на благоразумна водачка, която не обича да възлага на друг лидерството.

През 2005 г. година тя оказва силна подкрепа на Дейвид Камерън в похода му за завладяване на партията. Когато през 2010 г. Камерън е избран за премиер, той й връща жеста, като я назначава начело на министерството на вътрешните работи. Мей си запазва поста и след преизбирането му през 2015 г.

Като вътрешен министър - от 2010 до юли 2016 г., Мей поддържа много твърда линия както по отношение на престъпниците, така й към незаконните имигранти и ислямистките проповедници.

Сдържана и дискретна, тя доверява, че предпочита да избягва телевизионните появи, клюкарските обеди и баровете на парламента.

"Тя е невероятно работоспособна и е много взискателна. Мрази риска и е надежден човек", подчертава нейна сътрудничка, пожелала да остане неназована.

След идването й на власт нейни подчинени, потърсени за коментар от АФП, единодушно я похвалиха като "спокойна", "работяга", "сдържан, но много достъпен човек". "Донякъде прилича на Маргарет Тачър, много е волева и знае какво иска", казва собственичката на пъб в Мейдънхед Кристин Мейсън.

Мей се постара да компенсира недостига на човешка топлота и комуникативност с поредица интервюта за печата, които я показаха в интимния й свят заедно със съпруга й.

Тереза Мей обича походите и готвенето - казва, че има повече от сто книги с кулинарни рецепти. Класическият й стил на обличане се смекчава от екстравагантни обувки, като леопардовата шарка се превърна в нейна запазена марка.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: тереза мей
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнализБойко разбира се няма нищо общо. Англичаните си мислеха , че в Холандия ще спечели нациста и от там ще стане ефекта на доминото и няма да са само те, но уви ... нациста загуби ...сега на тях им е ясно , че Мари рускинята във Франция 100% губи най - вероятно дори на първи тур ..и още по им е ясно , че толкова плюената Меркел ще спечели изборите и в Германия ... и на Англичаните им се пише много лошо ..затова - обратен ход !!
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 6 "Рони Рейгън обаче повече ме кефи от Маги, как размаза само СССР!" - Е, какво стана? Същото като Германия след ПСВ - накараха руснаците да се чувстват унижени и натикани в ъгъла, в резултат на което увеличиха бюджета за отбрана, анексираха Крим, размахват оръжие наляво-надясно... Питам се каква беше ползата от ТОТАЛНАТА победа на Буш-старши и М.Тачър? Да, ограничиха стратегическите ядрени оръжия, разпадна се Варш.договор и соц.държавите станаха демократични. Те и Арабската пролет н
16
1
 
3
 
! Отговори
До 14 преди 7 години
Тя ли не се отмята, тази двулична жена ? Журналистите сто пъти я питаха дали ще има избори преди 2020 и тя сто пъти потвърди , чя НЯМА да прави избори . И ето сега , както си се разхождала и хрумнала идейката за избори. Двулична, неискрена и притворна жена -играе политически игрички и залага на карта съдбата на страната си. Инати се срещу желанието на шотландците за референдум. Иска еднолично да решава толкова важен въпрос като Брекзита , без да се интересува от мнението на парламента.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тенекиената лейди се ocpa здраво с този Брекзит и сега намери благовиден повод да се оттърве от негативите като свика предсрочни избори. На бас, че ще направи всичко възможно да загуби изборите!
14
1
 
10
 
! Отговори
аз преди 7 години
До 44И аз съм склонен да мисля така! Камерън заложи бъдещето на Англия, за да спечели изборите - и така и стана: торите спечелиха, Англия загуби. Тя се опитва да направи същото. Мисля, че англичаните втори път няма да си вкарат автогол! Но - както се знае: каквото сам си направиш ...
13
5
 
5
 
! Отговори
Вечната Амбър преди 7 години
Тереза Мей е от съвсем друго тесто замесена като политики няма нищо общо с нашите родни плазмодий и мекотели пръкнали се отдържава която вечно е била или под робство /турско и византийско/или под някаква васална зависимост /Русия и Германия/ !
12
2
 
10
 
! Отговори
мина преди 7 години
Пълна шашла....намерила кои да й вярва!жена която не е била никога майка не знае нищо за живота ако ще да е амбициозна и на Марс да иде тя не познава нещата от живота , и както е тръгнала да се прави на желязната лейди в Англия ще им берат ягодите самите англичани!много важно като е брекзит има много по добри варианти от мрачната Англия!
11
2
 
6
 
! Отговори
44 преди 7 години
Обзалагам се,че ще загуби изборите!
10
6
 
8
 
! Отговори
напротив! преди 7 години
Тя не абдикира, не се отмята, не дезертира! МЕЙ ИСКА ПРОСТО ДА Й СЕ ДЕКЛАРИРАТ ПОВЕЧЕ ПРАВОМОЩИЯ КАТО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ В ПРЕГОВОРИТЕ ПО БРЕКЗИТ! Това е много почтено и коректно от нейна страна - да е сигурна че британците й възлагат безусловна подкрепа. Ако не - тя не би си позволила да остане на поста. Някой наш политик да е искал повторен вот на доверие?! Иначе.... хич няма да й е лесно, за тази работа си трябва мъж. Колко желязна може да е една лейди? Поне 80% от англичаните сега изпитват някакаква натрапчива вина от излизането си от ЕС. Казват :Европа ни мрази заради Брекзит, ням
9
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Английска трътла.......ше се усети, като се разпадне великата британия
8
3
 
13
 
! Отговори
хахаха преди 7 години
>тя знае какво иска <Даа...то затуй един път каже едно а следващият път ...обратното :)))))Ако и в готвенето е така е ясно кво яде мъжът и .
7
9
 
22
 
! Отговори
ИНГЕЛИЗ (АМА НЕ ) преди 7 години
ТЕРЕЗА Е ЕВРЕЙКА И НЕ И ПУКА ЗА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ТЯХ (ЕВЕРЕЙТЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА ПАРИТЕ И ВЛАСТТА) А ГОЙТЕ КУЧЕТА ГИ ЯЛИ.
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Върховната жрица на Brexit-а своенравната Тереза Мей включи на задна скорост.
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чиче, какви са тези ланци на врата на бабката, ще и откъснат главата....
4
5
 
12
 
! Отговори
Анализ преди 7 години
Когато човек обмисли внимателно случващото се напоследък, ще види ясно някои корелации. След изборната победа на генерал Борисов в края на март, за хората по цял свят стана ясно, че Европа става по-силна и по-хубаво място за живеене. Не случайно, веднага след победата на Бойко Борисов, общественото мнение във Великобритания се промени рязко в посока на желанието да останат в Европа.Партиите там веднага усетиха това и затова тръгнаха към търсене на промяна чрез предсрочни избори.
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е зле, обаче на Марги Тачър може само да й дише прахта.А иначе стилистите на Кралството са голяма работа- на какво приличаше преди да стане РМ и как я спретнаха сега...
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма по - глупави хора от попските децаНЯМА!
1
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къв е тоа таласъм на снимката?