"Предай нататък": SMS паника сред българите в Барселона

Нащенци си препращат съобщения с "предупреждения"
21 авг 2017 08:37, Петя Славова
16
"Предай нататък": SMS паника сред българите в Барселона
Снимка: БТА

Паник схема, циркулираща в мрежата чрез съобщения "предай нататък", е обзела българите, живеещи в Барселона. Страхът от нови атентати върлува сред сънародниците ни в атакувания от терористи град, които са сред най-многобройните ни диаспори в Испания и в чужбина като цяло.

Само ден след атентата в каталунската столица, при който джихадист прегази стотици в центъра на града, в най-популярната Facebook група на българите в града са започнали да се разпространяват информации, че има предупреждения за предстоящи удари, пише "Монитор".

При кървавия атентат 13 души загинаха и над 100 бяха ранени в четвъртък, 17 август, следобед на централната барселонска улица "Рамбла". Още една жена бе убита и още петима бяха ранени при втори атентат в друг каталунски град – Кабрилс, само два часа след трагедията на "Рамбла".

Потърсен за коментар по повод циркулиращите в мрежата "предупредителни съобщения", говорителят на каталунската полиция Мосос д´Ескуадра  - Алберт Олива бе категоричен, че макар властите да са нащрек, към момента подобни данни не са налице.

Още по темата

"Нямаме тази информация", подчерта той, като отново допълни, че това не означава, че всички не трябва да са особено внимателни, но "в този момент специално подобна информация нямаме". Той апелира също, за да не се всява паника, всеки, който има някакви съмнения, да се обръща към полицията, като обеща реакция и отговор на подобни сигнали.

Технологията на зараждане на паниката е като по учебник. В петък един от потребителите на групата, с инициали М. К., пише в групата: "Току-що ми пратиха по what’s up звуков файл, в който казват, че се очакват още два терористични акта. Единият в "Макиниста", другият май за Есплугес".

"Макиниста" е популярен търговски център от отворен тип в Барселона. Есплугес пък е едно от предградията на града. Следва втори коментар – от жена с инициали В. Ц., която допълнително подклажда огъня с полупотвърждение на информацията, като поправя данните. "Макиниста" и Сплау.

Все още не е ясно каква е целта на това съобщение, както и дали първоизточникът му е испанец, но експерти предполагат, че най-вероятно става въпрос за опит за сплашване на хората, както и за антиреклама, насочена срещу двата търговски центъра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Tеодор Георгиев преди 6 години
1во,нека сме благодарни,че в списъците със загинали и пострадали няма,имена на наши сънародници(без значение от каква класа са и какво работят,било то чистачи,миячи и т.н)!!!И 2ро,искам да кажа на тези "горди Българи",които така смело слагат етикети на българските емигранти,че ние сме тук защото сме събрали коража да подсигорим спокоен живот както за себе си,така и за близките ни.Без значение от сферата,в която работим тук,ФАКТ Е ,че живеем доста по добре от начина по който живеят масите в Бг
10
0
 
0
 
! Отговори
dobre преди 6 години
4e pone grazdanite ne spqt
9
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 6 години
За мен лично единствената перспектива, като човек, който не иска да живее в чужбина е "Възраждане". Пожелавам им да продължават по същият път и дано не променят вижданията си под различен натиск.
8
7
 
6
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
Какъв терминал 2 каква чужбина господа Имигранти.И в чужбина си оставате същото пушечно месо,каквото сте били и в България.Безлична маса която даже не е научила испански - справка баба гинка.Масово сте в Испания без ние без социални без пенсионно.Просто сте на екскурзия която някой друг ви я плаща.
7
6
 
10
 
! Отговори
Циник до 7 преди 6 години
Единствената "стабилна тенденция" е тази с Терминал 2 !!! Същите объркани бедняци...които не спират да плюят по избралите си сами оправници...не осъзнават, че живота е крайно число време, и никой няма да ги измъкне "като по чудо" от вопиющата мизерия у нас...от ромските безобразия...и безконтролната престъпност!Защото за да потърсиш по-нормален живот някъде другаде се иска смелост...воля...и много труд! Салаткоракиените квартални патрЕоти ще си останат такива до сетния им ден...с мощни пенсии!!
6
1
 
15
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Дали подобни кървави изстъпления могат да накарат българите в чужбина да се върнат в "рая" създаден от тукашните ни управници.Дълбоко се съмнявам.
5
10
 
15
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Българите в България...са най-мързеливото, злобно и комплексирано племе!Самоизяждат се ...избиват се по пътища, и дискотеки...казва се естествен подбор - страхливите, некадърните, мързеливите...предпочитат да мизерстват...оправдавайки се пред себе си , че са патриоти...и мрънкайки ежедневно, че друг им е виновен...всъщност са гл*исти! Лай*ното мирише кофти...гадно е...*** пък си е тяхно...уютно някак...и толкова удобно!
4
16
 
9
 
! Отговори
пепи преди 6 години
Българите в Барселона са най мързеливото и надменно племе.Кой не става за нищо,отива в Испания.
3
8
 
21
 
! Отговори
Циник преди 6 години
До 2Описанието което си направил се отнася за теб...и тебеподобните ти амеби! Всъщност е точно обратното - тези българи са по-качествената част от народа!Хора , на които им е писнало да слугуват за грошове на Гергов, и ***...на Овчаров, и Бриго Аспарухов! Такива като теб - са "човешки брак", "некачествения мат'рял", който остана в оскотяла България - да слугува на роми...и посткомунистически милионери! Но злобата, и комплексите ти на голтак - ти пречат да го осъзнаеш! Теле се родил..вощемре
2
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че кой па ше тръгне да трепе точно тая най-нисша прослойка българска, предатаелявана от чистачи, миячи и хамали?!? Те по подразбиране са убити.. В акъла. Малки душици с пилешки сърца, живеещи в изолирани социални групи.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Български кит" - по идея взаимствана от руснаците. Психоза базирана на собствената си простотия.