Българският представител в Европарламента и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки излезе с остра позиция по отношение на двойните стандарти при храните.
Цитирайки резултати от сравнително изследване на етикетите, съдържанието, качествата и цените на хранителни продукти в България и в различни държави в Западна Европа, Джамбазки за пореден път остро разкритикува лицемерието и двойния стандарт, което Брюксел налага в западната част на Стария континент.
В официалната си страница във Facebook Джамбазки написа:
Двойният стандарт в ЕС. Отново.
Когато фактите говорят, брюкселските лицемери и българските им микрофони мълчат. Гузно.
Отдавна предупреждаваме, че във фалшивия патос на "европейските ценности" има тежка пробойна. Именно, че тези с "ценностите" ни смятат за втора ръка, второ качество хора, които не заслужават качествена храна, а могат да консумират каквото има и каквото остане.
Преди дни министърът на земеделието Румен Порожанов представи резултатите от ново, този път още по-мащабно сравнително изследване на етикетите, съдържанието, качествата и цените на хранителни продукти в България и в различни държави в Западна Европа.
Ето и малко цитати от изследването:
Сравнението на етикетите сочи, че при 40 продукта (75,5% от обхванатите продукти) информацията на етикетите е идентична, а при 13 продукта (24,5%) са налице различия в представената информация по отношение на състав и/или хранителна стойност.
Различията в етикетите се отнасят за: мляко за малки деца, моцарела, безалкохолни напитки, сладкарски, тестени и шоколадови продукти и зеленчуков бульон.
Съществени различия се откриват при следните продукти:
Мляко за малки деца – по-високо съдържание на растителни мазнини (вкл. палмово масло) в българския аналог за сметка на по-малко съдържание на мляко на прах. Продуктът от България не съдържа млечна суроватка на прах и е с по-ниско съдържание на микроелементи и витамини.
Въпреки че българският аналог може да се определи като с по-ниско качество, той се предлага на сходна цена с тази в Италия.
Сирене моцарела – разлика в цвета и вкуса на продуктите, наличие на шупли в разрезната повърхност и утайка в саламурата на българския аналог. Продуктът от България е с по-ниско нетно количество и по-малко количество сирене в опаковката, за сметка на повече саламура.
Бързо замразени багети – по-малко колбас и твърдо сирене в продукта на българския пазар, за сметка на повече чушки, доматено пюре и хлебна база.
Млечен шоколад – по-ниска масленост и по-ниско съдържание на какао в българския аналог. В млечен шоколад от друга марка е установено по-малко съдържание на лешници в продукта на българския пазар.
Безалкохолни напитки – разлики в състава, степента на газираност, вкуса и енергийната стойност.
При безалкохолна напитка с вкус на портокал от една и съща марка, българският аналог е с малко по-ниско плодово съдържание в сравнение с продукта от Австрия и съдържа глюкозо-фруктозен сироп вместо захар.
Тъй като продуктът е широко разпространен в цяла Европа е направено допълнително сравнение на етикетите с още пет други държави-членки на ЕС (Италия, Испания, Белгия, Германия и Унгария), според което плодовото съдържание варира от 5% в Българи и Унгария до 12% в Италия. В Италия, Белгия, Германия и Австрия продуктът съдържа захар, а в България, Унгария и Испания – фруктозо-глюкозен сироп.
Сравнението на цените показва същата нелицеприятна картинка.
Данните сочат, че при 31 продукта (58% от обхванатите продукти) цените в България са с между 0,4% и 64,8% по-ниски от тези в съответната държава-член на ЕС.
Като цяло цените на шоколад, бисквитени изделия и безалкохолни напитки в България са съществено под тези в останалите държави-членове на ЕС, обхванати в проучването.
22 продукта (42% от обхванатите продукти) се предлагат по-скъпо в България (от 1% за сирене "Бри" в Чехия до 166% за една марка паста в Италия) отколкото в другата държава-член на ЕС, като впечатление прави:
Италия – драстична разлика при една марка макаронени изделия, чиито цени в България са около 2,5 пъти над тези на италианските аналози.
За останалите продукти различията не са толкова съществени – в повечето случаи разликата не надвишава 20% по-скъп продукт в България.
И така, по-малко мляко, по-малко какао, по-ниско плодово съдържание, по-нисък грамаж, обаче повече палмово масло, при това в мляко за малки деца (!), но пък на по-високи цени, от тези в Западна Европа.
При положение, че стандартите на живот в Източна Европа, където сме ние българите и западната част на континента и съюза коренно се различават. В наша вреда. И тази разлика в стандартите е основната причина за миграционното цунами на млади източноевропейци към Западна Европа.
Както вече споменах, за тази разлика в качеството на стандартите на храните предупреждаваме отдавна. Първоначално ни се присмиваха, после отричаха, после ни наричаха популисти и накрая си признаха. Както се казва – факти.
Затова, следващият път, когато срещнете някоя празноглава, нелепо ухилена кукувица, която на всеки критичен въпрос, насочен срещу лицемерието и двойния стандарт на брюкселските бюрократи Ви отговаря с бодряшки комсомолски лозунги тип: "Да, Европа!", "Повече Европа" и прочее глупотевини, попитайте я следните няколко неща:
Да произвеждаш един и същи продукт, под една и съща марка, на една и съща цена, но със различно съдържание и да продаваш "първото качество" в западната част, а "втората цедка" на аборигените в източната част не е ли хранителен апартейд?
Съзнателното продаване на по-некачествените продукти на изток, означава ли, че развитите демокрации смятат своите източни съседи за недостойни да оценят и консумират истинско мляко, кафе, шоколад и затова им изпращат един мармот да завива в станиол каквото е останало от трапезата?
Отношението към гражданите в източната част, което е образец за колониален манталитет, не противоречи ли на лицемерните лозунги за "общи европейски ценности"? Що за обща ценност може да бъде идеята да продаваш по-некачествено детско мляко на географски принцип?
А решение има. Предлагали сме го в НС, беше отхвърлено, пак ще го предложим. Решението е чуждите вериги да бъдат задължени да предлагат определен процент местна продукция, произведена в България", заключава Ангел Джамбазки.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Dow Jones и S&P 500 затварят с рекорди като инвеститорите избягаха от технологичните акции
Отдалечава ли дигиталният свят децата от реалния живот
Здравко Пиринлиев: Инвеститорите очакват освен приходи от AI и печалби
Ще има ли промяна в структурата на данъците
ЕС обмисля да отложи с пет години забраната за двигатели с вътрешно горене при новите коли
САЩ виждат свободна икономическа зона в Донецка област, Киев иска референдум
САЩ търсят живот на Марс – какво крие Червената планета?
Късна емисия
Добавки, които причиняват храносмилателни проблеми
Късна емисия
Топ дестинации за 2026 г. - местата, които задължително да посетим
Хьогмо каза какво го прави щастлив и се размечта за продължаване напред в Лига Европа
Датчани са на върха в Лига Европа, вижте резултатите
3:3! Лудогорец и ПАОК разделиха точките след мощна голова престрелка
Лудогорец - ПАОК 3:3
Асен Митков с емоционално обръщение
Кобрата или Гасиев е по-тежък? Ето какво показа кантарът
Традиционна капама за Коледа
Дневен хороскоп за 12 декември, петък
Изключително начало на 2026 за 4 зодии
Съветите на Петър Дънов при високо кръвно налягане
6 съвета за коледната звезда
50 идеи как да прекарате повече време заедно тази Коледа
Въпреки митата: 93% е ръстът на китайските електромобили в ЕС
Да спасим Станислав баща, съпруг, син и приятел!
29 пияни или дрогирани водачи спипа КАТ за ден
Варненският окръжен съд прие последните за 2025 г. стажант-юристи
Протестиращите в подкрепа на Коцев с приз от Българския хелзинкски комитет
Нов рекорд: Вижте кое е кучето с най-дълъг език в света
Неизвестна болест унищожава морските таралежи от вида Diadema africanum
Hungry Hippo: Rocket Lab тества ракета Neutron (снимки)
Китай пуска най-големия в света суперкомпютър с изкуствен интелект
Открит е енергиен източник, който може да захранва цялата планета
Физици за първи път откриха рядка ядрена реакция, включваща слънчево неутрино
Светещ сензор открива увреждане на ДНК в реално време