Западните Балкани все още не са преодолели инерцията от миналото

Доминира мечтанието за връщане на нещо старо
17 май 2018 11:37, Екип на Bloomberg
5
Западните Балкани все още не са преодолели инерцията от миналото
Снимка: Pixabay

В много от страните от Западните Балкани все още не е преодоляна инерцията от миналото, която ги тласка към мечтанието за връщане на нещо старо, което е по-силно, отколкото желанието им да направят усилието, понякога дори солидния компромис, който да позволи преодоляването на някакви противоречия. Това коментира Ангел Димитров, бивш посланик на България в Македония и Сърбия и ръководител на комисията по история между Скопие и София в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Много проучвания сочат, че твърде малка част от жителите на страните от Западните Балкани е с много ясна евроориентация. За тях е все още един далечен хоризонт от тази промяна“.

Той посочи, че има една особена двойственост в поведението и политическите решения, които трябва да взема ЕС.

„От една страна ЕС спокойно може да каже „Ние трябва да бъдем взискателни, не трябва да се правят подаръци, трябва да се стимулира обновяването, развитието, реформирането, доближаването до ЕС“. Но в същото време трябва да се създаде такава атмосфера, че да не се губи не само инерцията от постигнатото, а и да се развива. Не трябва страните и хората от Западните Балкани да губят надеждата, че скоро усилието, което те полагат, ще бъде възнаградено с интеграционния краен резултат“.

Вижте целия разговор на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
1
 
! Отговори
Валентина Васева преди 5 години
Ангел Димитров и мнение?Хе .... хе .... хе.... хе
4
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Югославяните много по добре са запознати със запада те по времето на "студената война" ходеха работеха на запад без визи и разрешителни и много са по наясно от нашите управници от ползите и как да си защитават интересите.Сегашните управници на ЕС са недоразумение много голяма администрация да отчетат дейност много тъпотии предлагат които са вредни за ЕС "кривите крастовици джендърите мигранти" ако продължават така ЕС ще се разпадне.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДГД Западните балкани.
2
2
 
4
 
! Отговори
До 1-Анонимен преди 5 години
Ами защото не са с твоя акъл,на мързелив,очакващ нещо от държавата и не съзнаващ че ти си тази държава.Яко ни друса още завещаната от социализма ,,философия"-,,Ние ги лъжем че работим,те ни лъжат че ни плащат" Така я карахме и една карфица на европейско или световно ниво не произведохме.Тоя СИВ ни създаде грешна самооценка.И сега пъшкаме по младоста си,а младите искат това което и ние искахме.Както казва народа,,Крушката си има опашка" Ти какво даваш за тая държава,освен хленчене и обиди???
1
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тикво Тиквоо!И загубените едно време албанци са вече по добре от нас и то благодарение на тебе!