41 500 българи вече искат на Острова след Brexit

Предстои още много да го направят
Обновена: 5 юли 2019 08:31 | 5 юли 2019 08:16, Елка Василева
93
41 500 българи вече искат на Острова след Brexit
Снимка: архив, Reuters

Заявления пред британските власти, че искат да продължат да живеят във Великобритания и след Brexit, вече са подали 41 500 българи. Те са кандидатствали за така наречения статут на уседналост (settled status), който дава право на европейските граждани да останат легално в Обединеното кралство и след като то вече няма да е част от ЕС.

Това поставя страната ни на първо място сред държавите, чиито граждани много бързо са започнали да се възползват от стартиралата през април електронна система за регистрация, пише "24 часа".

Въпросните заявления са подадени само за два месеца и се равняват на около 42% от 100-те хиляди пълнолетни българи, за които британските власти имат сведения, че се намират на територията на страната.

И макар числото на кандидатствалите да е внушително и да е колкото населението на град Видин, българските дипломати в Лондон са притеснени, че има още много сънародници, които не бързат да уредят своя статут. Затова те са започнали да провеждат серия от срещи, чиято цел е да стигнат до максимален брой наши граждани в Англия.

Опасенията им са, че освен 60-те хиляди неподали молба за статут на уседналост има и много други, за които британските власти дори не подозират. Голяма част от тях работят и живеят нелегално при сънародници и в един момент това може да се окаже сериозен проблем за тях след Brexit и да бъдат депортирани.

При една от срещите си с представители на местната власт в Северен Лондон българският посланик Марин Райков е бил информиран, че 80% от нашите граждани там са толкова неграмотни, че дори не могат да си вземат полагащите им се помощи. Когато ги питали за адрес, те посочвали с пръст посока. Децата им в училище не говорели нито английски, нито български и интегрирането им било изключително трудно .

Ще продължат и информационните срещи на служители на посолството с български граждани. До момента вече е имало 28 такива събирания.

“Много от нашите сънародници смятат, че Brexit няма да се случи, и отлагат да кандидатстват за статут за уседналост, което е грешна стратегия. Първо го правеха, защото не им се плащаше таксата от 65 паунда. След като тя бе премахната, продължават да изчакват, за да видят какво точно ще се случи”, обясни българският консул в Лондон Мария Ангелиева.

Според нея обаче не е добре да се чакат последните месеци от огласените срокове за кандидатстване, тъй като британските власти може да поискат допълнителни сведения и документи, удостоверяващи, че лицето е живяло на територията на Великобритания през последните 5 г. и процедурата да се забави.

А след Брекзит settled status ще е необходимо условие за много неща, сред които започване на работа, наемане на жилище, получаване на медицинско
обслужване и социални помощи.

По принцип Великобритания е обещала да даде възможност на европейските граждани да кандидатстват за статут на уседналост до 30 юни 2021 г., но само ако има сделка с ЕС за Brexit, което изглежда все по-малко вероятно. Ако се получи раздяла между Лондон и Брюксел без споразумение в края на октомври, каквито са към момента плановете, срокът за кандидатстване ще бъде намален с половин година и ще е до края на 2020 г.

Право на статут на уседналост имат всички европейски граждани, които в продължение на 5 последователни години са пребивавали във Великобритания. За пенсионерите необходимият срок е 3 г., а за лицата с трайна неработоспособност – 2 г. Ако са били по-кратко, ще трябва да подадат заявление за временен статут на уседналост (pre-settled status) и след като натрупат необходимото време, да кандидатстват отново.

Settled status ще е необходим и за българските деца на Острова, за да ходят в детска градина, училище и да бъдат лекувани безплатно. Така че родителите, след като уредят своя статут, трябва да кандидатстват за разрешително и за тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
4
 
0
 
! Отговори
Плачковци смешни преди 4 години
И самите *** не искат да се приберат в гладна крадлива българия
60
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Англия е ужасно място, от 19 години се каня да си тръгна! :)
59
3
 
6
 
! Отговори
до 62 преди 4 години
Така е. БГ-тата предпочитат на запад където е капитализма и няма опасност да станат задунайска губернийка. Прав си !
58
2
 
4
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Най-интересното е, че ГЕРБ европейски развива българите;))), а някои от тях, дори не знаят български;))) при все, че в Конституцията на РБ, официалният език е българският;))) и не искат да се върнат в европейска България! Странно е, нали? Бойко казваха от СДС-то е демократ;))) И въпреки това, всички те, искат да останат в Енгилизко;)))
57
1
 
1
 
! Отговори
кофите....... преди 4 години
ХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХХАХХААААААААААААААААААА........................
56
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе защо не виждам никой българин да подаде молба да емигрира в прехвалената Русия, след като много твърдят, че там било по-хубаво?Всички напират да останат в лошата Англия, с лошия климат, където всичко им е лошо, лошо!
55
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЯАз имам коментар - качетвото е наи-разнообразно. От вишисти, през полуграмотни до напълно неграмотни. От доценти до ***.. Лондон - мегаполис с много лица. От черно до бяло, всичко има не може да се опише с една дума. За вссеки случаи мизерия от рода на липса на пътища или колиби няма да видиш, макар че има по-бедни квартали...
54
4
 
11
 
! Отговори
Я преди 4 години
Северен Лондон - 80% от българите тотално неграмотни ! Някакви коментари за качеството на емигрантите ни ?
53
4
 
9
 
! Отговори
Англия преди 4 години
Разбира се че ни липсва родината, няма омраза само разочарование.
52
1
 
0
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До Анонимен 52Това с мас сървеианс - ът те са го измислили но това е тенденция която се прокрадва в глобален мащаб...
51
5
 
3
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Англия е ок, но ми липсва семеиството, иначе ако се бях родила в Англия нямаше да емигрирам... но в при това положение не знам колко ще остана тук...
50
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 52Ако искаш ми вярвай. Мога надълго да ти обяснявам колко дисфункционална държава е това, но не мисля че ще ме чуеш. А пък здравеопазването и държавното образование тук да не съм чул някой да ми ги хвали, че ще се разплачете като ви разкажа за какво става дума. Но въпреки това за мен най-големия проблем си е осезаемата липса на независимост откъм лични права и свободи - т.нар. Nanny state както и mass surveillance-a
49
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Краиният срок е 2020 Декември, ако излязат без сделка. за къде да бързам...
48
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 49 - вземай си редовно хапчетата , съмнявам се,че си в,Англия , по- скоро си от тези ,за които пише 50 и му слагате "-" ,щото истината боли, а ти вероятно си тук в БГ , пишеш фейкове за изгода и за пред шефовете..ние не плюем родината , ако изнасяме реалните факти то е ,защото искаме - нормално здравеопазване,а не алъш- вериш , образование , справяне с престъпността , останахме колкото 2 големи английски града, а се оправдават ,че кадрите не стигали , или не ставали всички равни по закон
47
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаха то в Англия е по зле от студентски град - по 2 *** човека в стая но и по цял ден на работа - берат малини и ягоди... голям бизнес въртят!
46
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Англия е дупка. Държава, която НЕ ЗАЧИТА личните свободи и все гледа как да ти се бърка в личния живот и да ти вземе пари при всяка възможност. Същевременно напълно неспособна да упражни реален контрол върху *** на населението си с може би най беззъбата полиция в света. Живея там (слава богу не в клоаката Лондонистан) и единственото, което ме държи тук, е високта ми заплата. Мисля след година две да бегам, че не де трае, а и ще става по-зле.
45
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моля тези,които не обичат България и постоянно я плюят:- спрете да си идвате за по 4-5 дена и да се правите на баровци-да ходите тук на зъболекар,лекар,фризьор и маникюр.Нали ви плащат дабре,ходете там!- забравете за България и даже езика ни.Така няма да пишете глупости- мислете си само за чужбина,а нас не ни мислете
44
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези,които отиват да бачкат от принуда за пари - добре. А за онези дето плюят България и се прехласват по чужбина ще кажа - да не всичко тук е наред,има много глупости,ама за повечето сме си виновни самите ние,не някой друг. Едно е да се хванеш да направиш нещо,друго е да мрънкаш,че държавата нищо не прави.да хукнеш за чужбина е най-лесното.Все е дно да се нанешесеш в къщата на съседа богаташ,вместо да си оправиш своята. Да ама съседа ще те тури в плевника.Щом не искате България - забравете я!
43
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предателите да си седят в новата родина .. Родината България няма нужда от предатели, ние ще оцелеем и без вас и не идвайте на почивка , не си правете зъбите , не изпращайте пари родителите си те не заслужават пари щом са възпитали предатели да умират..
42
5
 
10
 
! Отговори
Англия преди 4 години
Не е лесно, трябва да се работи, но си заслужава.По добре ли ще да работиш в БГ и да разчиташ на мутренските подаяния.Всеки емигрант който е работил в БГ знае за какво говоря.