Древноримска мозайка на 1600 години откриха в Англия

На нея е изобразено състезание с колесници
3 сеп 2019 11:09,
26
Древноримска мозайка на 1600 години откриха в Англия
Снимка: Reuters илюстративна

Древноримска мозайка, изобразяваща митично състезание с колесници, бе открита в района на селището Боксфорд в графство Бъркшър, Англия, съобщи в. "Дейли мейл". Става въпрос за една от общо три подобни мозайки в света. Тя представя надпревара с участието на внука на Зевс Пелопс, който иска да се ожени за принцеса Хиподамея.

Още по темата

Мозайката е дълга 6 метра и датира отпреди 1600 години. Археолози попаднали на нея през 2017 г., но едва наскоро тя бе изцяло открита. Това несъмнено е една от най-вълнуващите археологически находки във Великобритания, пише БТА.

Възможността за преместване на мозайката и излагането й в музей бе отхвърлена. Експерти поясниха, че не може да става дума за преместваното й, защото е с много големи размери, които не позволяват включването й в музейна сбирка. Археологът Мат Никъл, който е участвал в разкопките, увери, че иконографията на мозайката е единствена по рода си.

Изобразени са Белерофонт и Пегас, но главното действие е свързано с Пелопс и участието му в състезание с колесници, за да победи в надпреварата и да се ожени за Хиподамея - отбеляза експертът по древногръцко и древноримско изкуство Антъни Бийсън. - На баща й цар Еномей било казано, че бъдещият му зет ще предизвика смъртта му. Царят карал всички кандидати за ръката на дъщеря му да участват заедно с него в състезание с колесници. Той ги заставял да вземат принцесата в колесницата си. Загубилите надпреварата с него участници били обезглавени. Пелопс успял да убеди водача на колесницита на Еномей - Миртил да я повреди. Това довело до смъртта на царя. Пелопс спечелил състезанието, но убил Миртил, който преди кончината си проклел рода му. Смята се, че погребалните игри в чест на Еномей са в основата на олимпийските игри."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
сега не ми се влиза в нета но в Англия е имало римски гарнизони доста до късно, накрая някои остават там и се смесват с местните /виж легендите за Мерлин, драконите и Кръглата маса - те са някъде от този междинен период/, основната част от римските легиони в Британия са изтеглени заради варварския натиск в континентална Европа и защитата на самия Рим;
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Английски професор Джон Митчел, разглеждащ мозайка от 6-ти век в Албания, може.Там са били лятните резиденции на императорите. Но как може римска мозайка от края на 3-ти век да бъде намерена в Англия?Римската Империя действително завладява острова за кратко в началото на новата ера и даже изгражда огромен насип за защита от диваците, но много бързо се отказва и напуска Англия, тъй като там няма нищо ценно - само дъжд, кал и воинствени диваци, наметнати с кожа от убито животно на голо тяло.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега ще почнат да събират по 20 паунда да я гледат хората, а ние тука какви неща имаме и нищо.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти правиш ли изобщо разлика между Монголска империя и Татаро-монголската империя или само това пише в политагитационните мат'риалчета на НПО-та?!
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Римската империя всички народи са си запазили религията.
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички ислямски империи са налагали със смърт исляма в завладяните територии. Други въпроси?------Татаро-монголите не са ли ислямска империя? Османите не са ли ислямски халифат? Баба ти и дядо ти кога се покръстиха?
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ранното християнство също е налагано с оръжие докъм 6-7 век.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички ислямски империи са налагали със смърт исляма в завладяните територии. Други въпроси?
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен че са били толерантни към религиите и всички религии в империята са имали представителства в столиците.Действал е правен кодекс, ханът се е избирал от парламент, имало е закони и наказания като кражби, убийства, изнасилвания или посегателства върху собственоста на месните поданици. А кръвожадността се е използвала като тактика за безсъпротивно превземане на градове. Чети, чети, не само да драскаш небивалици.------------А в коя друга империя не е така?
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Игра на тронове" на съм гледал за разлика от теб, но съм прочел доста история, пак за разлика от теб. Извади си кухата хралупа от талавизора, щот аман от такива видиотени като теб.
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Империя създала над 20 000 училища, ефективна административна, икономическа и гениална пощенска система, варварска ли я наричаш? Да не говорим колко хиляди километри пътища са прокарали за да работи ефективно империята. За сметка на това са били безпощадни към опълчилите се, както е бил Багдад, сринат до основи и всичко шаващо избито. Само в периода на монголската империя не е имало близо 100 години войни по света и това засега е единият от що-годе мирните периоди на света.
11
1
 
3
 
! Отговори
до 11 преди 4 години
Айде стига със свободните съчинения!Гледай си там помията Игра на тронове и не се обаждай за неща от които не разбираш!
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти татарите ли хвалиш бе ....Татарите не оставят следа в световната история освен с факта ,че превръщат Русия в една дива страна .Моделът на Московската е ордата.
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не си чел за тази кръвожадна орда. Освен че са били толерантни към религиите и всички религии в империята са имали представителства в столиците.Действал е правен кодекс, ханът се е избирал от парламент, имало е закони и наказания като кражби, убийства, изнасилвания или посегателства върху собственоста на месните поданици. А кръвожадността се е използвала като тактика за безсъпротивно превземане на градове. Чети, чети, не само да драскаш небивалици.
8
0
 
3
 
! Отговори
Пав Ел преди 4 години
Павка братче. от къде я изкопа тая снимка. Няма нищо общо с това което си написал. От реверса се вижда, че тази снимка е публикувана за 1ви път 2005 година, и изобразява английския професор Джон Митчел, разглеждащ мозайка от 6ти век, в Албания.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рим е онова което е трябвало да бъде Македонската империя .
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Монголите са били орди от кръвожадни убийци-диваци!Римляните са били строго организирани и дисциплинирани,всичко е било със закони,изчислено,подредено,регламентирано,прошнуровано и подпечатано!Къде ще сравняваш пустинните диваци с римляните!
5
0
 
5
 
! Отговори
мошеници преди 4 години
Илюстрацията е от пловдивската базилика
4
0
 
8
 
! Отговори
SPQR преди 4 години
ДРЕВНОРИМСКАТА ИМПЕРИЯ Е НАЙ ВЕЛИКАТА ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА!
3
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз като омешам напитките правя такава мозайка, че и по убава