Кои страни в Европа отпускат строгите мерки срещу коронавируса?

Сред тях и зависимите от туризма Италия, Португалия и Гърция
4 май 2020 08:35, Елка Василева
25
Кои страни в Европа отпускат строгите мерки срещу коронавируса?
Снимка: архив, БГНЕС

От днес в редица европейски страни започват да се вдигат някои от ограничителните мерки, наложени заради пандемията от COVID-19, предаде Франс прес. Ето какво и къде ще заработи днес.

Италия - италианците ще могат да посещават роднините си, да се събират на ограничени по брой групи, парковете се отварят, запазва се социалната дистанция между хората в тях. Подновява се изцяло работата в строителството и търговията на едро. Кафенетата, ресторантите и баровете ще продават храна за вкъщи. Училищата няма да отварят врати до септември. Ограниченията за придвижване от една област на друга остават. Маските са в сила за летищата и гарите и за обществения транспорт. Подновяват се пътническите полети на летищата Чампино в Рим и Перетола във Флоренция, които бяха сред временно затворените летища в страната заради епидемията.

Испания - от днес подновяват работа малки търговски обекти като фризьорски салони, които могат да приемат индивидуални клиенти след предварително уговорен час. Баровете, кафенетата и ресторантите ще продават стока за вкъщи. Маските са задължителни в обществения транспорт. На малки острови от Канарския и Балеарския архипелаг ще бъде разрешено отварянето на повечето магазини, музеи и тераси на барове и ресторанти, но при ограничен капацитет. Там също ще бъдат отворени хотели, но при определени условия. Училищата остават затворени до септември.

Още по темата

Гърция - близо 10 процента от затворените търговски обекти ще могат да отворят врати, сред които книжарници, магазини за електроника, оптики, пунктове за технически прегледи на превозни средства, магазини за спортни стоки, магазини за градинарски пособия, фризьорски салони и козметични студия, които ще работят с предварително записване, както и шивашки ателиета. Църквите ще отворят врати за индивидуални молитви.

Португалия - отварят врати малки квартални магазини, фризьорските салони при предварително записан час, магазините за продажба на автомобили, книжарниците. Данъчните служби също отварят врати при предварително уговорена среща и с изискване за носене на маска. Маските стават задължителни в обществения транспорт. Разрешават се индивидуалните спортове на открито.

Германия - от днес се отварят постепенно училищата в някои провинции. Ще се отворят фризьорските салони. Продължава и отварянето на храмовете, музеите, мемориалните комплекси, зоопарковете. Баровете и ресторантите ще правят само доставки до дома. Маските стават постепенно задължителни в транспорта и магазините.

Австрия - в училище се връщат зрелостниците, преди постепенното подновяване на занятията на другите ученици. Маските са задължителни в обществения транспорт и магазините.

Белгия - предприятията и компаниите, в които не се приемат посетители, ще отворят врати отново, а маските стават задължителни за обществения транспорт.

Унгария - извън Будапеща се отварят терасите на кафенетата и ресторантите, плажовете. Подновяват се професионалните спортни тренировки. Маските са задължителни в магазините и обществения транспорт.

Полша - отварят се хотелите, търговските центрове, част от културните институции, сред които библиотеките и някои музеи.

Хърватия - подновяват дейността си услугите, при които има близък контакт с клиентите, като фризьорските салони.

Словения - от днес се отварят терасите на кафенетата и ресторантите, както и музеите, фризьорските салони, книжарниците. Подновяват се тренировките на професионалните спортисти. Маските са задължителни в затворени пространства на обществени места, в обществения транспорт и магазините.

Сърбия - отварят се кафенетата и ресторантите при спазване на социалната дистанция, маските стават задължителни в обществения транспорт, междуградските влакове и автобусите на дълги разстояния.

Косово - в няколко града се отменя карантината, а гражданите ще могат да излизат два пъти на ден по 90 минути преди обед и следобед. Подновяват работа и строителите, брокерите на недвижими имоти. Възобновяват се някои дейности в сферата на услугите.

Исландия - подновяват работа университетите, музеите и фризьорските салони.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
5
 
! Отговори
хммм преди 4 години
на щраусите които са си заровили главите в пясъка и са пропуснали последните 2 месеца от живота на земята им пожелавам да се разболеят от вируса както и на хората около тях които обичат, просто ей така защото не вярват да има нещо. То на повечето в България като им дойдат проблемите на главата тогава започват да се вайкат до тогава всичко е конспирации с цел да ги излъжат за нещо.
21
2
 
10
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 години
Хора, останете в къщи важно е. В Дания, където въведоха пълна карантина, умряха 1225 души, а в Швеция, където беше пълна свобода умряха 1226 човека.
20
0
 
9
 
! Отговори
х преди 4 години
Как ясно си пролича, че всичко е един филм и театър.ахаха.Как изведнъж всички страни започнаха да отхлабват мерките по едно и също време.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички - полека-лека. Понеже е неминуемо. И необходимо.
18
0
 
3
 
! Отговори
Мама Росо преди 4 години
И аз искам като "препърс" наследствена къщичка с дворче .Да слушам птичките как чуруликат.И като нямам да ми се дава от съмишлениците.Да съм толко позитивно фиксално ограмотен , че да мога да си го позволя.Искам ,ама не мога!!!!Стискам си ду.парата и си налягам парцалите, защото в клуба на безработните набират нови попълнения.Бачкам и не ми дреме кой, как,кога и какво го разхлабва.
17
7
 
2
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
Уханката сега как ще подпука Союз-а, не че ЭС не е с най-много заразени и най-много трупове, но сега вече ще има истинска вълно от Китайска Чума!
16
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора, стойте си в къщи и не излизайте! Искат да ви убият. Ако излезете, ще се заразите! Също така няма да има празни маси в кафето за мен. :-)
15
4
 
8
 
! Отговори
до 4 преди 4 години
Остроумно е това, което казваш и наистина мерките са доста странни, още по-странно е, че ги вдигат сега. Имай предвид обаче, че това, което пишеш за процентите не е така във всички държави. На италианците, испанците, англичаните, французите, белгийците, иранците и американците никак не им е смешно. Сигурен ли си обаче, че ако никой не беше въвел мерки ситуацията щеше да е смешна?
14
0
 
11
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Каква държава е Косово? Като Македония, с по 1 милион жители. Заболя ме корема от смях.
13
2
 
3
 
! Отговори
До препърс преди 4 години
Я си кажи стария ник
12
6
 
9
 
! Отговори
препърс преди 4 години
До Йосарян Вируса е просто повод,голяма част от данните са манипулирани,реално смъртността му е колкото грипа и той циркулира от 2003,просто не е тестван ,миналата година имаше доста смъртни случаи в САЩ,за което се обвиниха наргилетата и ел.цигарите,не това бяха смъртни случаи от ковид,но пак при хора с по десет белести.Фаза 5 е за масова психоза и да се изпробват опитните мишки,все още сме в безобидните фази,след 6 почва интересното,финансов колапс чакан от 5 години,в момента това е ..
11
6
 
16
 
! Отговори
Йосарян преди 4 години
Умните и независими страни изобщо не въвеждаха мерки срещу този стандартен вирус с естествен произход, който така или иначе си върлува през година.
10
13
 
11
 
! Отговори
препърс преди 4 години
Хахах много сте смели по нета,като гледам два месеца големи бунтове направихте,вие сте мишки,и скоро ще го разберете,мислите че мерките ще отпаднат,да така е и ще е временно,фаза 5 мина ,и не ме е страх -мисля,нямам заеми,имам доста умения ,които ми са хобита и от тях печеля достатъчно да гледам семейството си,имам земя и знам как да я обработвам,знам да стрелям ,да ловувам,знам как да хвана риба ,знам билките и коя за какво е ,мога да запаля огън ,искам да ви питам вие какво знаете освен да плю
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До препърсДа позная ли, че музиката е чалгичка?
8
7
 
12
 
! Отговори
До препърс преди 4 години
Ти не можеш да имаш съмишленици, защото нямаш "мисъл". Аз ще си живея вместо теб, а и съм осигурен без да ям само родна лютеница. Като изкарам грипа, ще ти пиша колко е страшен, че да си седиш на село и да си ядеш просото, не искам да ти гледам маскираната, филтрирана физиономия.
7
8
 
21
 
! Отговори
ех пепъре, преди 4 години
живота е за смелите. Страхливците просто съществуват.
6
13
 
7
 
! Отговори
препърс преди 4 години
До Номер 2 Големият ми син ,може не само гълъби да лови,близнаците са още малки,още не съм ги учил с прашки да стрелят .Още са малки,а за другото дето си писъл,за нас не се безпокой,ако нещо липсва имам съмишленици дето имат в повечко ,от всичко.Винаги съм подкрепял родното,но последните години се отвратих от родното Черноморие,освен това имам инфо от кухнята от проверяващи заведенията,ако не взимат подкупи или не си затварят очите 90 поцента от ресторантите са за затваряне.
5
7
 
23
 
! Отговори
Номер 2 преди 4 години
Научи децата си да ловят гълъби. Това ще им е препитанието. А вие с жена ти яжте макарони и ориз цял живот, че не се развалят. Тоалетна хартия имате ли си? Че в магазина е страшно вирОЗи дебнат!
4
8
 
32
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Така е. Никакви морета, театри, ресторанти, никакво образование, никакви срещи, контакти, цели, пътувания, разширявания на кръгозора. Нека живеем като в 14-ти век, ама да не се разболеем от грипа, който е неизбежно да изкараме всички. Успех ти желая. Горките ти деца. Крепостни селяни на двора ти. С кръгозор до оградата. Заради какво? Заради корона хахахаха
3
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затворили се 1000 души с маски, ръкавици, провизии да се пазят от ковид. Докато се пазят 1 година, 60 от тях умрели от всико друго, но не и ковид.Излезли останалите, докато се пазят от зараза на тротоара, 3-*** ги блъснала кола. Двама се закашляли - ковид!!!! А не, просто рак от цигарите, не е страшно, от него не се умира.Отворили НСИ и какво да видят. Смъртност от ковид 0,00341% на 1000 души?! А защо, мамка му тогава се крихте:Защото трупове, морги, чували, тези, които ни обичат, интубация