"Министърът с базуката" - може ли той да наследи Меркел?

Във вирусната криза Олаф Шолц действа като главен пожарникар
16 авг 2020 20:35, Елка Василева
12
"Министърът с базуката" - може ли той да наследи Меркел?
Снимка: архив, БГНЕС

Може ли той да наследи Ангела Меркел? Олаф Шолц, "министърът с базуката", беше издигнат от ГСДП като кандидат за канцлерския пост. Вицеканцлер, прагматик, човек с опит и търпение. Но нещо все пак му липсва, пише Сабине Кинкарц.

За Олаф Шолц в момента едва ли нещата биха могли да се развиват по-добре, за което много допринасят кризата от коронавирус и неговите лични качества. Като министър на финансите той отговаря за милиардите помощи и кредити в подкрепа на икономиката и гражданите по време сегашната пандемия, пише Дойче веле.

Министърът с базуката

"Изваждаме базуката, за да сторим необходимото. Вадим от арсенала всички оръжия - и ще покажем, че сме по-силни от проблема, който се очертава в икономиката", заяви Шолц със смесица от трезва ефикасност и повишено самочувствие.

Във вирусната криза Шолц действа като главен пожарникар, а хората му вярват - това показват високите стойности на одобрение в проучванията през последните седмици и дори месеци. В кризата прагматизмът се цени повече от харизмата, от което 62-годишният политик печели много в момента.

Той е известен с това, че умее да отстоява твърдо и упорито позициите си. Например по въпроса за много оспорваната реформа на трудовия пазар – тъй наречената "Агенда 2010", засегнала тежко много хора в Германия. Тогава на Шолц му се наложи да защитава непопулярните мерки, включително в спор със съпартийци.

"Аз бях лошият вестоносец", заяви по-късно той и уточни, че се е опитвал да спаси не себе си, а партията. Накрая този опит се провали, социалдемократите загубиха следващите парламентарни избори, а самият Шолц се сдоби с имиджа на скучен бюрократ. И дълго време не успяваше да се освободи от този имидж. 

Без шум, нагоре по стълбицата

Първоначално социалдемократите не бяха особено очаровани от този затворен и делови прагматик, който винаги казва само толкова, колкото е необходимо.

Шолц обаче не се обезкуражи. Без излишен шум, но много ефикасно, той се изкачваше нагоре по стълбицата и градеше собствената си политическа кариера: генерален секретар на ГСДП, вътрешен сенатор и кмет на Хамбург, федерален министър на труда, а днес вече министър на финансите и вицеканцлер. 

Обикновено го причисляват към консервативното крило в ГСДП, но като че ли той изобщо не се вписва в политическите категории „ляво“ и „дясно“. Като заместник-председател на младежката организация на партията си той заемаше радикално-социалистически и антикапиталистически позиции. Но между постъпването му в редиците на партията още като ученик през 1975 година и избирането му за депутат в Бундестага през 1998 г. Шолц научи много за това как функционират икономиката и частното предприемачество, включително и като адвокат по трудово право със собствена кантора в Хамбург. И това го формира като личност.

Шолц не успя да оглави партията. Но успя друго

Чак по-късно Олаф Шолц щеше да осъзнае и друго: че в политиката трябва да се показваш и в светлината на прожекторите, като демонстрираш позиции, които се харчат добре. И когато през 2019 г. тръгна да обикаля Германия като един от кандидатите за шефското място в партията, министър Шолц вече беше неузнаваем: изглеждаше по-емоционален, по-отворен и най-вече по-дружелюбен. В същото време изобщо не криеше, че се смята за кандидата с най-високи шансове да спечели лидерското място. И все пак изненадващо загуби надпреварата срещу двойката кандидати в левия политически спектър Саския Ескен и Норберт Валтер-Борянс.

Още по темата

Но партийният боец Шолц не се отчая и вместо това се концентрира изцяло върху работата си на министър, като остави партийните дела на други хора – напълно лоялно и без хапливи забележки към тяхната работа, макар да беше наясно, че политически неопитният дует начело на партията може да прави и грешки. Тази стратегия проработи и впоследствие осигури на Шолц успешната роля на кризисен мениджър в пандемията с коронавируса.

Идеологически препъни-камък

Остава да видим какво ще се случи в ГСДП. С решението си да избере Ескен и Валтер-Борянс начело на партията основното партийно ядро насочи ГСДП наляво. А с кандидат като Олаф Шолц такъв курс става невъзможен.

Германските социалдемократи нееднократно са се препъвали в несъвместимостта между партията и нейните кандидати за канцлер. "Наясно сме, че това решение е неочаквано за някои. Но молим за доверието ви, за да продължим по този път, който сме решени да извървим заедно", заяви партийната лидерка Саския Ескен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
7
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Щом е с базука достоен е да смени госпожа меркел ще ходят по приеми с нашия - единия носи базуката другия пистолета
3
2
 
2
 
! Отговори
. преди 3 години
Не, ще е министърът с огнехвъргачката от SS. :D
2
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При Станишев и БСП и нашата страна беше по-добре и по-спокойна,да върнем БСП,АБВ и ПЕС отново на власт,не е лоша идея.
1
4
 
6
 
! Отговори
оцелял от българин преди 3 години
Ние си имахме пък главкасек с базука,който срина къщичката на Чакъра и го прати при Св.Петър.Много по-късно стана министър.