Скандал от Белгия: Най-евтина е ваксината на AstraZeneca, най-скъпа на Moderna

Държавен служител публикува ценовата листа в Twitter
19 дек 2020 18:27, Анисия Иванова
98

Разкриха цените на ваксините срещу коронавирус. Държавен служител от Белгия публикува ценовата листа в Twitter с количествата и цената на всяка ваксина, която държавата възнамерява да купи.

Според изтеклите данни сумите варират между 2 евро и 18 долара. От Европейската комисия обясниха, че цените на ваксините няма да се оповестяват, тъй като това е търговска тайна. Данните станали ясни покрай обсъждането на федералния бюджет.

Цените на медикаментите на различните фармацевтични компании варират между 1 евро и 78 цента и 18 долара. Най-евтина е ваксината на AstraZeneca, а най-скъпа на Moderna.

Още по темата

Въпреки че туит постът с ценовата листа бързо е бил изтрит, това не спря разпространението на информацията. И докато едни са доволни от тази прозрачност, други като фармацевтичните компании твърдят, че случилото се е нарушение на поверителността.

Междувременно френският президент, който е положителен за COVID-19, увери във видео, че е в добро състояние.

"Все същите са симптомите ми – умора, главоболие, суха кашлица. Ще продължа да работя в координация с моя екип. Ще продължа да се фокусирам върху приоритетните теми – борбата с вируса, управлението, Brexit", обясни той.

За коледните и новогодишните празници Италия въвежда локдаун. Мерките са в сила за цялата страна от 24 до 27 декември и от 31 декември до 3 януари. По време на официалните празници страната ще бъде под ограниченията на "червената зона".

Магазини, които не предлагат стоки от първа необходимост, ресторанти и барове са затворени. Италианците имат право да пътуват само по работа, здравни или по неотложни причини. Премиерът Джузепе Конте заяви, че решението не е било лесно.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
3
 
! Отговори
към 91 преди 3 години
Някъде пролетта писах:Разбира се, че има вирус, но целта на занятието не е той. Вирусът е инструмент за нагнетяване на истерия. Чрез истерията се прикрива истинската цел. Целта на голямия гaд с голямата бухалка е под страха от заразяване, да е пълно със затворени заводи по света, хората да не работят, всеки да дърпа кредити и тн., докато към края на годината ни скапят съвсем и хегемонът ни изкупи за жълти центове без всякакво покритие, стане едноличен собственик и накрая да вдигне цените до неб
82
1
 
2
 
! Отговори
Вот дъ фак!? преди 3 години
Търговска тайна хахаха, точно като в Бг , отивам на газ-стейшъна, "Сипи 30лв газ"С според това къде зареждам правя +/- 80км , та нямям представа колко и на каква цена ми зареждат.
81
4
 
4
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
Да допълня.... качваме се на автомобили всеки ден и си поемаме риска смъртност и инвалидност всеки ден, които са с пъти по-високи от ковид. Качваме се на самолети, скачаме с бънджи, делтапланери, скално катерене, не предпазен секс....и за нищо от това няма локдауни. Въпрос на избор е! Защо тогава с това безумие ще съсипват цели държави? Знам защо. И ваксините няма да са доброволни а ще има разни рестрикции за непослушните докато клекнат. Просто бизнес!
80
4
 
4
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
Сега остава да видим какъв процент от хората ще си забият ама наистина доброволно тези ваксини. Според мен в такъв случай ще употребят не повече от 10%, ама нали вече са платени тези безплатни ваксини. В истински демократични държави, щом като има вече достатъчно вълшебни ваксини, трябва да се спре с локдауните, маските и дистанциите и който го страх от ковида- да си ги забива и да не мърка- и да си поема риска. А който го е страх от ваксините- да не си ги забива и да си поема риска.
79
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Поръчали сме около 13 млн ваксини за 380 млн лева"===========================Нали сме платили за Файзера? От публикувания ценоразпис виждаме, че цената му е 12 юро. Ако извършим елементарни аритметически действия 12 юро х 2 /грубо/ = 24 лв.13 000 000 х 24=312 000 000 лв.Значи супер-дупер официалната цена за 13 млн дози е 312 000 000 лв.Виждаме, че 312 млн лв. не е = на 380 млн лв.Още по-малко 312 млн лв. не е = на над 500 млн лв.В чекмеджето ли отиде разликата?О С Т А В К А!
78
15
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Чакам да си сложа на Moderna. Ниска температура за съхранение, РНК базирана, 95% успешна. Другарите да не си слагат, дори е препоръчително, защото Бил Гейтс ще им сложи чип и ще ги следи как ходят до Женския пазар за праз :))) После като умрат ще ги чета тук из статистиките и ще им се смея на гроба
77
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христов""От Европейската комисия обясниха, че цените на ваксините няма да се оповестяват, тъй като това е търговска тайна." - европейска ценност е да криеш колко даваш на приятелските си фирми."Оказа се, че е по-малко отколкото Русия на държавните си.:)))))))))
76
8
 
6
 
! Отговори
рушките знахаре преди 3 години
чакат, но желаещи за противошапная няма.
75
18
 
12
 
! Отговори
1 преди 3 години
И сега какво излезе, повечето западни ваксини са по-евтини от заявената цена на руската "мега" васкина, която не става за нищо.А русофилите в тоя сайт ни "обещаваха", че руската ще е "в пъти" по-евтина, защото Путин така казал и че една ваксина щяла да струва няколкостотин евро.Скандал има, но е за поредната руска лъжа, не за това, че са излезли цените.
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' безплатните'' ваксини идват с шейната на дядо Коледа
73
1
 
2
 
! Отговори
преди 3 години
"Скандал"?
72
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква драма, едната *** била по- скъпа от другата. Направо сън няма да ме хване от бясно местене ...
71
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"защо астра зенека влиза в съглашение с руската ваксина"Защото всички са в един отбор, само мало умен ще се хване на такава голяма кука.
70
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей,лошо е да имаш прости хора на власт. Ако имаха малко горе,щяха да са вече наясно, че ваксини на тая територия НЕ вървят. Не случиха на държава и това е. Други изиграха по-добре театъра и закачиха някой-друг шаран за ваксинация. У нас пропагандата не само не дава никакъв резултат, ами е контрапродуктивна. Изтеглихте късата клечка,господа.
69
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И целуването на американските *** продължава.
68
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До дддд 63 Интерсното е ,че цента на един ПСТ тест на която бива закупуван от производителя е между 10 и 17 лв без ДДСкак цената му става 150 лв в РЗИ и 85 /95 или120 лв в частни лаборатории едва ли някой ще си признае
67
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
защо астра зенека влиза в съглашение с руската ваксина за второто ваксиниранеявно работата не е изпипана и ще разчитат на рускатае на нас ще ни я продадат както втечнения газ дето американците го купуват от ямал - русия- само преминава през бостон и хоп в българия е и цената си е убаваайде честито
66
5
 
20
 
! Отговори
Доктор Бил Гигълс преди 3 години
Модерна е собственост на скъперника Бил Гейтс . Създадена е изцяло с пари на фондацията му , "случайно" точно когато започна лекциите си в ТЕД и извади идеята за намаляване броя на населението на земята и колко опасни са вирусните пандемии. Бил също имаше преди години и много неприятни случки с имунизации на деца в Индия ..... въобще голям вирусолог ... с Енженерно образование ... незавършено.
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен60Разбира се че ще дава отчет.Всепак харчи нашите пари а не нейни собствени, които е изкарала с труд и пот. Това са нашите пари и ще дава отчет за кое, колко харчи.
64
1
 
9
 
! Отговори
ескимос преди 3 години
До Анонимен 60Разбира се, че ЕК е длъжна да дава отчет какво и за колко е закупила - нали го прави с наши пари!