Харчим яко за лекарства, на 8-мо място сме в света

На челното са американците, сочи проучване
26 авг 2021 11:00, Петя Славова
31
Харчим яко за лекарства, на 8-мо място сме в света
Снимка: БГНЕС

През 2018 г. средностатистическият българин е похарчил по 625,03 долара за лекарства и фармацевтични продукти, изписани с рецепти, с което страната е на осмо място в света по тези разходи, сочи проучване на американската компания NiceRx, която предлага абонаменти за лекарства.

Компанията е направила сравнение на разходите за лекарства в 35 държави, като е използвала данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за сумата, изразходвана за фармацевтични продукти от 2013 г. до 2018 г.

В България се регистрира и третото по големина увеличение на разходите за лекарства между 2013 и 2018 г., като те са нараснали с 44,44%.

Най-много средства за лекарства отделят американците - 1 228,66 долара през 2018 г. Това се обяснява с растящите цени на много лекарства, отпускани с рецепта, което води до финансови затруднения за много американци, независимо от техния застрахователен статус.

Швейцария е на второ място с 893,88 долара на глава от населението за лекарства през 2018 г. Швейцария има много високо ценена здравна система, която изисква всички жители да имат частно здравно осигуряване по закон. Предвид средните заплати в страната от около 124 хил. франка (около 134,4 хил. долара), лекарствата там са много по-достъпни, отколкото може да изглежда на пръв поглед.

На трето място е Германия с разходи за лекарства, отпускани по лекарско предписание, на глава от населението от 883,64 долара - съвсем малко по-малко от Швейцария.

Сред 10-те държави с най-високи разходи за лекарства на глава от населението влизат също Канада, Белгия, Франция, Австрия, Италия и Южна Корея.

Четете повече по темата в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
3
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
Хипократ е завещал на колегите си "и нека храната бъде вашето лекарство..."Доста от хроничните заболявания са просто неправилен начин на живот и лоша храна, вода и въздух, а на хората се изписват хапчета. По-добре да са откраднати тия пари, отколкото хората да са се изтровили с толкова лекарства. Като гледам медицинските специалисти, дето дават акъл по медиите - те към себе си нямат грамотно отношение към човешкото тяло, та камо ли да посъветват пациент.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вероятно в статистиката влизат и поетите от НЗОК лекарства. А там се краде като за последно
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е да си първенец по нещо...макар и срамно
24
1
 
7
 
! Отговори
Харчим преди 2 години
По 90 лв на месец. Нареждаме се сред 10-те най-богати държави в света. Гордея се, че съм българин и мога да си позволя това.
23
3
 
18
 
! Отговори
Доктор Ох Боли преди 2 години
Чудя се как така не сме на първо! Като отидеш на лекар даже не те и изслушват, механично се посяга към кочана и рецептата за поредните хапченца е готова. Не се търси причината за дадено заболяване, а се започва с потушаване на симптомите. С времето всичко се развива и после що сме на първо мясот по болести. Ужасна здравна култура!
22
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 2 години
И ще се надяват конспиративните теории да се сбъднат и поне един път в живота си да са надхитрили евреите и да ги надживеят. Ама накрая пак както обикновенно ще си останат само с надеждите и една китка на изпроводяк.
21
1
 
0
 
! Отговори
1 преди 2 години
Ти си абсолютно плиткоумен, но тръгнал да смята. Според теб само 100 милиона от 7 милиарда ли купуват лекарства? 7 милиарда няма как да се ваксинират защото просто няма толкова ваксини. За поне 4-5 милиарда дори и да искат, ваксина не може да стигне. Основно се ваксинират тези, които харчат най-големите пари за лекарства. За тях ще има и трета ваксина, след година и четвърта и т.н защото просто в тях са парите. Другите ще гледат отстрани и ще разчитат на естествен отбор и силен имунитет.
20
1
 
5
 
! Отговори
Тялото преди 2 години
Алкохол, сланина, сирене, кашкавал, свинско, цигари.Спорт - само по телевизора.Как да е друго яче?
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търгашите с бели престилки нали трябва да ходят на семинари,круизи, тиймбилдинги,кеш им връщат. Все които е ходил при търгаш на преглед ,си тръгва с рецепта за поне седемдесет лева,с предписани какви ли не ненужни неща,като любими са ми швестеровите соли.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен10 долара, ама я ги сли по 7 милиарда население, колко прави? Тия 650 долара са капка в морето. Щото са само некви стотина милиона народец. Така че десетте долара ги умножи, щото искат всички да се ваксинират. Сметни ако можеш за към кеш стаа въпрос. Сигурен съм че освен че не знаеш нулите които ще се получат, ами не можеш и да кажеш математически кое е това число. Предпочитам да продам на 100 човека 1 ябълка за 1 лев, отколкото да я продам на двама човека за по 20 лв. Схващаш ли?
17
2
 
9
 
! Отговори
до 20 преди 2 години
Не, те не искат да те убият, но не искат и да оздравееш. Те просто искат постоянно да си на техните илачи, до живот. От теб зависи дали ще предпочетеш други начини или ще им наливаш в джоба. Те са доволни от теб, но няма да ти благодарят.
16
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега тук да дойдат конспираторите да обясняват как фармацията искат да ги убият с една ваксина за 10 долара, защо видиш ли така щели да забогатеят. И питам аз кой луд ще иска да убие някой, който му носи по 650 долара на година заради някакви еднократни 10 долара.
15
2
 
12
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 години
Тези харчове за лекарства са резултат от прекрасната ни здравна система и доверието в тези които предписват на калпак анибиотици за добър ден. Ние наливаме в системата грешни пари, а тя ни се отплаща с хапчета на кг и кисели лекарски усмивки на недоучили медици.
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българинът обича да пие лекарства, да му инжектират ваксини и въобще вярва в" науката". Кога ще разберете, че изделията на биг фарма нямат за цел да ви лекуват, те не лекуват нищо, а и не претендират. Само ви помагат да вегетирате по-дълго, за да ви точат пенсиите. Ако умрете веднага, каква полза за тях? И всяко едно лекарство предизвиква нови заболявания и нови лекарства. Кратунки сте.
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро исках да направя преглед при лекар... най ранния час беше след 30 дена ? А са през 30мин сложени. Сами си направете извод, за какво става дума. На всякъде болниците са претъпкани с болни хора. Тояа е плод на храната и обездвижването
12
2
 
4
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Не ползвам фармахимия от април 1995-та! Никаква!
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изобщо не сме здрави. Имаме много ниска култура на хранене. Ядем ***, мазни меса, пушим, пием, градовете са прашни и мръсни, плодовете и зеленчуците са букани с отрова. Ние сме сред най болните нации. Защото хем ядем гадна храна , хем имаме пари да ядем много. Но това е продукт на системата да ви батачи - лекарства, болници, такси, операции тн.
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде сега някой да ми обясни, как така харчим много пари за лекарства, след като сме супер здрави и хората умират от ковид без никакви заболявания. Нали са без заболявания бре, за ко ги купуват тия лекарства? Значи преди малко статия - колко умрели от ковида и са без заболявания, сега друга статия как яко харчим за лекарства. Ей... ша стане тя една скоро, ама да видим.
9
2
 
8
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
Ама нямаше, преди ковида, някой загрижен лекар да излиза всеки ден по телевизията и да казва на хората как да живеят здравословно. Понеже сега лицемерно твърдят, че били загрижени за нас. Какво за нас, те за себе си не се грижат.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-голямата част от тях се приемат напълно излишно, което пък носи вреди на населението. И, разбира се, печалби на производителите, търговците и лекарите, които са в играта. Не случайно сме едни от най-болните - редовното химизиране за щяло и нещяло е част от причините.