Германия ще създаде военен фонд от 100 млрд. евро

Страната ще промени конституцията си заради войната в Украйна
30 май 2022 14:52, Йоана Цонева
67
Германия ще създаде военен фонд от 100 млрд. евро
Снимка: БГНЕС

Германия се съгласи да промени конституцията си, за да позволи създаването на специален фонд за отбрана на кредитна основа в размер на 100 млрд. евро (107,35 млрд. долара), предложен след нахлуването на Русия в Украйна, съобщи германското министерство на финансите в неделя.

Дясноцентристката опозиция и управляващата коалиция на Германия с лявоцентристките социалдемократи (СДП), Зелените и про-бизнес Свободните демократи (СвДП) заявиха, че са постигнали необходимото мнозинство от две трети, за да освободят фонда за отбрана от конституционната дългова спирачка, предаде "Ройтерс".

Още по темата
Според запознати източници преговорите са били водени от лидера на СвДП Кристиан Линднер, министъра на отбраната на СвДП Кристин Ламбрехт, лидера на Зелените Аналина Баербок и заместник-председателя на опозицията Матиас Миделберг.

Парите трябва да бъдат използвани в продължение на няколко години, за да се увеличи редовният бюджет за отбрана на Германия от около 50 млрд. евро и да се даде възможност на страната да изпълни целта на НАТО да изразходва 2% от икономическото си производство за отбрана всяка година.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
4
 
! Отговори
рибока преди 1 година
За писалите за общоевропейска армия - този проект се дъвчи от началото на 50-те години на миналият век и не е мръднал напред с милиметър.Дьо Гол,тогава в опозиция е избухнал : "франция е изградена от острието на меча.Величието на Франция е величието на нейната армия......Ако нямах на разположение собствени войски през 1944 не бих могъл да насоча дивизията на Льоклерк към Париж".Началникът на немския гарнизон се предава първо на комуниста Пол Танги,но Дьо Гол казва "това трябва да се поправи".
45
4
 
6
 
! Отговори
До 43 преди 1 година
Европейската армия трябва да е на Балканите, защото тук положението е най-напрегнато. Тук имае две националистически държави - Сърбия и Македония, тук е главния бежански поток, на югоизток имаш диктатор Ердоган, а на североизток е Русия. Ако може и да е под наше командване, за да изкъртим всичките си съседи и да си върнем откраднатите земи хехехех
44
6
 
5
 
! Отговори
poskitt преди 1 година
И кой ще воюва за великия райх в 21 век? Тия от "Прайда" ли?
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия докато се наканят Русия ще стигне до Букурещ...
42
12
 
12
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
През лятото на 1941г., Хитлер направи СССР на котлет, руснята се беше изпокрила и изпопредала, добре че беше чичо Сам да спасява положението.
41
0
 
7
 
! Отговори
тортони преди 1 година
До малко са 100 милярда .Недей да ревеш на чужд гроб като незнаеш къде му е гравата.
40
2
 
4
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Добре,но само руснаците и китайците имат танкове,които за разлика от всички останали могат през оръдията си изстрелват и управляеми ракети,съответно Т-90А и Type 99,които са и основните им танкове на въоръжение.Руснаците имат по-нов Т-14 АРМАТА,но не е основен танк на въоръжение.
39
10
 
10
 
! Отговори
... преди 1 година
Значи искам да кажа, че русия няма никакъв шанс срещу нато! те дори сега изнемогват в украйна а нато още дори не се е включило в битката! После трябва да се знае, че европа няма друг начин освен да си създаде собствена армия! просто русия доказа, че е държава на която не може да се вярва особено след като многократно е казала, че няма да атакува дадена държава! Инак къде ще е тази европейска армия ами това трябва да се реши!!!
38
3
 
7
 
! Отговори
Малко са 100 милиард преди 1 година
Направо да ги направят трилион евро! Вдигнете данъците до 70% и половината събрани пари да отиват директно в джобеца на чичо Сам! Иначе как ще се опазим от РАсия!! нЕма как! РАсия много лоша! Много опасна! Трябва да се пазим!
37
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Силна Германия означава силна Европа. Няма по-силна европейска държава от Германия.
36
3
 
5
 
! Отговори
Бай дън и компания преди 1 година
вече са приготвили дебелите сламки и е има да смучат ли смучат от тези сладки фондове! хахах
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анализаторЖивея в 21 век, доколкото знам, на немците им се забранява да имат голема армия, също им се забранява да имат оръжия за масово поразяване, те не че не могат :))) Явно не си ходил в Германия, там ако кажеш Хитлер и почнеш да говориш за него, те се свиват гузни горките немци :))
34
6
 
10
 
! Отговори
Музика за ушите на преди 1 година
ФАЩ!! Айде всички да извадим по 5 % от държавните бюджети и да ги пуснем в касичката на ФАЩ за да си купим свръхскъпи самолети, танкове, тракетки, фишеци и какво ли още не. Защото трябва да се пазим пт оошата Русия. Добре че са ФАЩ та да ни пазят като заробват пи правнуците ни с дългове за оръжия. Пътищата с дупки, няма градини за децата, навсякъде мизерия. Но тянкове и самолети ще има за всички!
33
8
 
2
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 34 Ти в кой век живееш? Днес сме 21-ви век, ако случайно не знаеш. Това за което говориш го имаше в 20-ти век. Вече го няма. Напротив, Германия иска САЩ да има колкото се може повече американски бази на нейна територия за да ги пази. Обаче патока Доналд Тръмп реши да ги изтегли от Германия, защото германците не си плащали за услугата. И това предизвика гнева на германците! Затова искат тия пари, за да се чувстват по-сигурни и защитени!Не си в час изобщо...
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако има европейскаармия, от нас музиката. :)) пълно е с оркестри.
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А дали САЩ ще им позволи на немците, щото след ВСВ ги орязаха серииозно във военно отношение немците :))) Не че не могат да си произвеждат танкове Леопард и т.н.....обаче им се забранява да имат голема армия, както им се забранява да притежават оръжия за масово поразяване :))) Германия да не си е повервала отново, че ще бъде световна военна сила ? :)
30
5
 
11
 
! Отговори
Бай Дън преди 1 година
Америка ще воюва с Русия до последния европеец !
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубава новина. ЕЦБ или ще печата още или ще ги вземе от нас.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Европа няма по-близък приятел от САЩ и това е ясно и на малките деца." ....човече, истинските каубои не кравата в двора! Остави животното на мира!
27
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен до 25/26 "И кажи ми нещо приятелско да са направили в Европа освен военни бази" Спасиха Европа от хитлеристите, а впоследствие и от руските нацисти. И сега ще го направят второто за втори път и този път се надяваме, че с окончателен ефект.