Диабетът повишава риска от рак на гърдата

Повишен риск има при жените в менопауза
21 окт 2011 15:54,
1
Диабетът повишава риска от рак на гърдата
Снимка: Dreamstime

Диабетът повишава риска от развитие на рак на гърдата при жените, според ново канадско проучване.  Не за първи път учени свързват ендокринното заболяване с рака на гърдата или други видове рак. "При поставянето на диагноза диабет, хората преминават през редица изследвания, което може да включва и скрининг за рак на гърдата с мамографии. По такъв начин може да бъде открито и това заболяване. Затова не може да се твърди със сигурност, че диабетът сам по себе си води до рак при жените“, обяснява д-р Джефри Джонсън от Университета на Алберта в Едмънтън.

Предишни изследвания обаче установяват, че при диабет има по-висок риск от колоректален карцином и ракови формации на черния дроб, панкреаса и млечните жлези. Според изследователите някои вредни навици повишават опасността от развитието на диабет и рак на гърдата, каквито са тютюнопушенето, липсата на движение, нездравословното хранене. Промените в нивата на инсулина и кръвната захар също могат да са свързани с развитие на тумори на гърдата, пояснява д-р Джефри Джонсън. Учените проследили около 170 000 жени в рамките на 4-5 години. При половината от тях е поставена диагноза за диабет тип 2.

За периода на проучването при 2400 жени се открива рак на гърдата. Когато учените се фокусират върху други фактори, като възраст, откриват, че жените след менопауза с диабет, са по-застрашени от онкологичното заболяване.  Жените над 55 г. с ендокринното заболяване са 30% по-застрашени от рак на гърдата.

Изследователите обаче не могат да определят дали този резултат не се дължи на случайност.  За ограничаване риска от тези заболявания експертите препоръчват редуциране на вредните навици, например отказване от тютюнопушенето, както и извършването на редовни профилактични прегледи и изследвания.  Проучването е публикувано в Diabetes Care.

Вижте още здравни новини в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: диабетрак на гърдата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Рак преди 12 години
Всеки рак се дължи на човешкото напрежение, породено от нечовешките притеснения, които изживяваме, за да могат мутрите да се надцакват!Мъжете умират!Млади умират, къде е Господ!