Артишокът топи мазнините

Помага и срещу гадене
28 юли 2016 17:37, Румяна Тасева
0
Артишокът топи мазнините
Източник: Reuters, архив

Артишокът дължи лечебните си свойства основна на цинарина и хлорогеничната киселина, които се смята за силни антиоксиданти и „чистачи“ на мазнини. Хлорогенетичната киселина ускорява и метаболизма и помага за предпазването от инсулинова резистентност. И двете съединения се използват като подсладители.

Растението се използва от медицина и науката е потвърдила неговия благоприятен ефект при състояния като гадене, повръщане, болки в корема, най-вече заради метеоризъм. Приемът на екстракт от листата му в продължение на 2-8 седмици показва значително подобряване на състоянието при подобни оплаквания. 

Неговите екстракти са от полза и в борбата срещу високия холестерол – наблюдава се спад на стойностите на общия и лошия холестерол (липопротеините с ниска плътност) и скок на добрия HDL след употребата им за месец и половина – два.
 
Тъй като сокът от артишок може да се намери в магазинната мрежа в Западни страни, трябва да се знае, че той не носи същият положителен ефект, даже напротив – установено е, че приемът на подобни напитки повишава нивото на триглицеридите в кръвта. 
 
Артишокът (Cynara scolymus) се използва и при махмурлук, но данните все още са противоречиви относно ефекта му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари