Какво се случва на пазара на труда за хората с увреждания?

По данни на НОИ инвалидните пенсии у нас достигат 451 хил.
17 авг 2016 13:44, Екип на Bloomberg
4
Какво се случва на пазара на труда за хората с увреждания?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма пазар на труда за хора с увреждания, тъй като не съществува нито предлагане, нито търсене. Това каза Александър Дубина от Центъра за психологически изследвания в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му всяка година Агенция за хората с увреждания получава средства, които да предоставя безвъзмездно на работодатели с цел приспособяване на място за тези лица. Освен това, се изплаща и минималната работна заплата в рамките на период от 3 години, ако бъдат назначени хора с увреждания. "Въпреки това, работодателите нямат интерес и тези пари не се усвояват", поясни Дубина. 

По данни на ЕК в държавите членки на ЕС хората с увреждания достигат около 15,6%, докато в България делът им е 9%. Това коментира от своя страна председателят на Националния съвет на хората с увреждания в България (НСХУБ) Красимир Коцев. 

Според него трябва да се подобри координацията между отделните институции и дейността на контролните системи, за да има положителни промени на пазара на труда за хора с увреждания. Коцев уточни още, че броят на раздадените пенсии е равен на броя на хората, които ги получават.

По данни на НОИ инвалидните пенсии в България достигат 451 хил. за първото полугодие. Единственият проблем е свързан с 49 хил. пенсии, изплащани на хора, които никога не се трудили, или на деца с увреждания, смята той. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
дърт преди 7 години
До НедЛошот е, че покрай сухото гори и суровото.
2
0
 
4
 
! Отговори
Тодор преди 7 години
ИНВАЛИД СЪМ И ПРЕДЛАГАМ ДА СЕ ВЪРНАТ КОНЦЛАГЕРИТЕ НА ХИТЛЕР ЗА ДА СЕ ЗАДОВОЛИ ЖЕЛАНИЕТО НА СОЦИАЛНИТЕ МИНИСТРИ И НА КОРАЛСКИ ДА СЕ РЕШИ ПРОБЛЕМА С ИНВАЛИДИТЕ ЗАВИНАГИ. Те не могат да решат проблемите с фалшивите телкове и поради това намаляват степента на инвалидност общо на всички, като по този начин някои отпадат от системата за подпомагане, а работа за здрави няма и никой не взима инвалид /видимо/.
1
0
 
7
 
! Отговори
Нед преди 7 години
по статистика "стъкмисика" всеки 10-ти е инвалид :) от тия 500 000 повече от половината са си здрави , най вече индианци :)