Хипертиреоидизъм - как да се храним, спортуваме и работим?

Какво се случва в тялото при хипертиреоидизъм?
18 авг 2016 18:10, Eкип на Puls.bg
1
Хипертиреоидизъм - как да се храним, спортуваме и работим?
Източник: Reuters, архив

Хипертиреоидизъм е състояние на повишена функция на щитовидната жлеза, при което в кръвоносната система се отделят голямо количество щитовидни хормони. Най-честата причина за хиперфункция на жлезата е автоимунно заболяване, познато в нашата литература като Базедова болест.

Щитовидните хормони оказват влияние върху всички обменни процеси в организма. Важно е да се подчертае, че растежът и развитието във феталния период и по-нататък в детска възраст са зависими от нормалната функция на жлезата. Щитовидните хормони участват във формирането на интелектуалния капацитет на индивида още в неонаталния период и поддържането на нормалната психо-интелектуална дейност през останалите възрастови периоди.
 
1. Какви промени настъпват при хипертиреоидизъм?
 
Както стана ясно, щитовидната жлеза контролира важни процеси в организма ни и ролята й е определяща за развитието ни от най-ранна възраст. Какво обаче се случва в тялото на възрастния организъм, когато имаме нарушаване на функцията й и по-специално - хипертиреоидизъм?
 
  • Нервна система – неспокойствие, тревожност, безсъние, подчертана лабилност в настроението с депресивни елементи до тежки депресии, бързо изчерпване на концентрацията, тремор по крайници и език.

 

  • Мускулно-скелетна система – умора от физически натоварвания (характерно е при изкачване на стълби и ставане). Хипертиреоидизмът може да бъде причина за развитие на остеопороза при хора в напреднала възраст и постменопаузални жени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари