Държавно дружество ще осигурява липсващи лекарства

Предстоят промени за това в Закона за лекарствата
Обновена: 24 авг 2016 15:43 | 24 авг 2016 15:00, Веселина Йорданова
1
Държавно дружество ще осигурява липсващи лекарства
Снимка: БТА

Държавата ще се намесва чрез собствено търговско дружество при липса на лекарства на пазара, най-вече такива без аналог. Това стана ясно от думите на здравния министър Петър Москов пред журналисти в МС.

Това ще бъде регламентирано с промени в Закона за лекарствата, които ще бъдат предложени за обществено обсъждане следващата седмица, а през септември – на парламента.

Още по темата

"Няма никаква причина държавата да няма възможност в лицето на собствено търговско дружество да осигурява лекарства, главно без аналог, когато търговецът не вижда достатъчна полза от това", подчерта министърът.

По думите му част от този процес е и подписване на споразумение с Румъния за съвместни договаряния на медикаменти.

"До този момент не сме допуснали лекарство без аналог да не е на разположение на българските граждани", каза Москов, но допълни, че само в екипа му си знаят как става това.

Министърът съобщи, че за първото полугодие на 2016 година спрямо първите 6 месеца на 2015 година лекуваните от онкологични заболявания са с 5% по-малко.

Разходите за лечението им обаче са нараснали с 25.7%, без да има нови терапии. Затова според Москов трябва да адмирираме действията на Касата за предприемане на проверки, а не те да будят притеснения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като ги осугУри пак пуснете статия.