Марихуаната убива болката, но предимно при мъжете

При жените този ефект е по-слаб
30 авг 2016 18:45,
3
Марихуаната убива болката, но предимно при мъжете
Източник: Reuters, архив

 С легализирането на марихуаната в 25 щата в САЩ, все повече се повишава и интересът относно установяване на рисковете и ползите от употребата ѝ. От данните на ново проучване става ясно, че при мъжете тя действа с по-голяма ефективност като болкоуспокояващо средство, в сравнение с жените. 

В САЩ, на местата, където марихуаната вече е легална, тя може да се предписва за облекчаване на болка, гадене и повръщане, както и за стимулиране на апетита. Смята се, че тези ефекти се дължат на основните канабиноиди в марихуаната – тетрахидроканабинол и канабидиол. 
 
Когато става дума за облекчаване на болката, в данните на лабораторни проучвания се посочва, че ефектите от употребата на марихуана се различават сред мъжете и жените. 
 
За неговите цели изследователите се фокусират върху болкоуспокояващите ефекти на марихуаната сред 42 възрастни – 21 жени и 21 мъже, които пушат марихуана за развлечение. 
 
Те взимат участие в две проучвания, по време на които следа да пушат марухуана, която съдържа 3,56% – 5,60% тетрахидроканабинол, или плацебо версия. Веднага след това доброволците участват в тест, който следва да определи отговорът им към болка. Всеки участник потапя ръката си в студена вода – около 4 градуса по Целзий, и я държи, докато може да търпи болката.
 
Установява се, че сред мъжете, които пушат марихуана, чувствителността към болка е значително понижена, в сравнение с мъжете, които пушат плацебо. По отношение на чувствителността към болка сред жените, не се наблюдава значително разлика сред тези, които пушат марихуана и употребяващите плацебо. 
 
Сред всички участници впроучването, които използват марихуана, се отчита повишен праг на чувствителността към болка, но той е значително по-изявен сред мъжете. 
 
Данните са поместени на страниците на сп. Drug and Alcohol Dependence.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
10
 
! Отговори
Нищо не знам преди 7 години
А така, нещо за душата. Предлагам да ми пратите една торбичка, за да пробваме с жената другите свойства.Кой е с по-голям кеф, след като се напафкаме.