Параграф 22: Лечението в психоболница – агония

Хора, влезли за лечение, се оказват затворници на системата
Обновена: 29 сеп 2016 09:55 | 29 сеп 2016 09:52,
13
Параграф 22: Лечението в психоболница – агония
Снимка: кадър Нова тв

Как болница се превръща в приют? И защо психично болни живеят над 10 години в нея?

Това е реалността на стотици българи с психични заболявания, които отдавна трябва да бъдат изписани, но се оказва невъзможно. Причината е поредният параграф 22. Няма човек в държавата, който да разреши изписването им и настаняването им в социален дом.

Светла и Неда са две жени, които буквално не съществуват за никого извън село Курило. Неда Попова всеки ден обядва на едно и също място. Гледа през един и същи прозорец, който не може да отвори.

"Дойдох тук на лечение. Октомри месец 2007-а година, след като почина татко", разказва тя пред Нова тв. Оттогава не си е тръгвала. Страда от остра форма на епилепсия.

"Тука ме държат затворена, не ме пускат, защото в лафката искат много пари, много е скъпо. Не ме пускат, щото искам на хората пари, искам да си купя баничка, кафенце, сладолед с шоколадова глазура", споделя Светла Величкова.

Истината е, че те няма къде да отидат. Отдавна никой не ги чака. И никой не ги посещава. Но и мястото им не е в болницата, защото там престоят би трябвало да е временен, но продължава вече 10 години.

Невъзможно е да бъдат изписани, защото са под запрещение - не могат да упражняват гражданските си права. Не могат да положат подпис и да взимат решения. За да бъдат изписани и настанени в социален дом, е нужно разрешение на техните настойници, но те са се отказали от тях. В такъв случай общината назначава настойнически съвет.

Близките им не ги искат, институциите си пращат писма, а Светлана и Неда искат просто по-добър живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 8 преди 7 години
А случайно да знаеш, че в днешно време в психиатриите се вкарват и здрави хора, ако някой е решил да се саморазправи с тях, и системата позволява това ?!! Провери в интернет за случая Иван Балински от Пловдив, от 2011 г.Той беше първият публично разкрит от медиите (Бтв, разследващото предаване Хрътките )случай на незаконно задържане в психодиспансера на човек, който е бил умишлено набеден за психичноболен от съсед, с който са били в съседски конфликт! И не е прецедент! Викат човека в съда(уж като свидетел ) и оттам -директно в психиатрията, вързан с белезници в изолатор и инжектиран с диазепа
10
0
 
2
 
! Отговори
куката преди 7 години
Ако вкарат там днешните политици ще се оправят нещата, или кой знае!
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живеенето в България - агония.
8
0
 
1
 
! Отговори
хм преди 7 години
Мъка!!!
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де, като не ги пускат как по гяволите буквално на всяка крачка е пълно с ненормалници? Какви са тези глупости на тази *** аврорката? Утре като некой от свободните луди реши,че е месията и почне да коли по улиците какво ще напише авторката?
6
2
 
11
 
! Отговори
мда преди 7 години
За да разбереш нещо за хората в едно общество погледни как се отнася това общество с най-слабите и беззащитните... има ли смисъл да казвам какво говори за нас това.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
доста компетентни коментари ...
4
1
 
8
 
! Отговори
Край преди 7 години
Горната статия добре. Някой с параноидна шизофрения като почне да коли наред същата авторка ще пита защо не е прибран в психиатрия. Въобще журналист да си можеше да си ризвиваш секви теории и да морализаторстваш на воля. Боряна Павлова да поживее два дни в една къща с човек който я мисли за сатаната пък тогава да си упражнява красноречието.
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Близък мой роднина страда от остра форма на епилепсия. Благодарение на грижите на семесйтвото е напълно самостоятелна и се оправя чудесно. Никога не сме я оставяли и никога няма да го направим. Тук става въпрос за малко обич и грижи, за да живее човек пълноценно дори и с такова заболяване.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В 21в това е срам не само за институциите, но и за нас гражданите, които упорито съдействаме с бездействие и непукизъм.... жалко за всички нас
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не дава Господ да попаднеш там,за жалост все повече българи имат нужда от психиатрична помощ,живота в милата ни родина ни кара буквално да откачаме