Чревната непроходимост изисква спешни мерки

Илеусът е животозастрашаващо състояние
14 окт 2016 15:07, Eкип на Puls.bg
0
Чревната непроходимост изисква спешни мерки
Източник: Reuters
Храномилателната система при човека представлява една много дълга тръба, която в определени части се разширява или стеснява. Към нея се причисляват и жлези, които помагат за храносмилането. Тънките и дебелите черва са крайните участъци на тази „тръба” и през тях храната минава най-бавно, тъй като там подлежи на най-много обработка, за да може да бъде усвоена.
 
Придвижването на храната в червата се осъществява благодарение на тяхната перисталтика (движение, което се извършва от гладката мускулатура, намираща се в стената им). Ако нещо попречи на тази перисталтика и тя се забави или спре, червата се запушват.
 
Илеусът е медицински термин, с който се означава чревната непроходимост. Илеус се казва и състоянието, при което поради наличието на някакво препятствие (най-често тумор) чревното съдържимо не може да стигне до изхода на храносмилателния тракт. Това състояние е животозастрашаващо и лечението му е от спешен порядък.
 
Илеусът в 70% от случаите засяга тънкото черво и в около 30% - дебелото. Като цяло има два вида илеус - паралитичен и механичен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари