От какви инфекции най-често страда черният дроб?

Мъчат го хепатитни, херпесни и други вируси
14 окт 2016 17:15, Eкип на Puls.bg
1
От какви инфекции най-често страда черният дроб?
Източник: Reuters
Черният дроб изпълнява ролята на една своеобразна лаборатория за организма, в която, освен че се осъществяват процеси на преработка на различни вещества, се извършва и синтез на биологични молекули. Различни фактори могат да окажат вредно влияние върху него и да нарушат фукциите му.
 
Възпалителните процеси са най-честите болестни състояния на черния дроб и се означават най-общо като хепатит. Той може да бъде причинен, както от прекомерната употреба на алкохол, някои лекарства и наркотични вещества, така и от различни инфекциозни агенти – хепатитни вируси, Ебщайн-Бар вирусът, лептоспирози, причинителят на жълта треска и други.
 
Някои от инфекциите могат да протичат остро и да бъдат самоограничаващи се, докато други протичат субклинично или безсимптомно с хронифициране на инфекциозния процес. Възпалението на черния дроб може да бъде огнищно или дифузно, засягащо цялата му структура.
 
Причинените от хепатитни вируси заболявания са с остро протичане, предизвикващи дифузно възпаление на черния дроб. За някои от тях – хепатитен вирус А и Е е характерно, че се предават по фекално-орален път (най-често чрез замърсени ръце или предмети) и същевременно с това не водят до хронифициране на възпалителния процес. Преболедуването води до придобиване на траен имунитет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
луцифер преди 7 години
ще ви отговоря след второто шише ракия