Онкоболните у нас – все повече, но по-малко от в Европа

Тази година повече българи страдат от рак спрямо миналата
3
Онкоболните у нас – все повече, но по-малко от в Европа
Снимка: архив Reuters

Повече българи страдат от онкологични заболявания през 2015 г. спрямо предходната година. Заболеваемостта от тях все пак остава под средните за ЕС стойности.

През миналата година за пръв път се отчита намаление на броя на хоспитализациите. Водещи причини са болестите на органите на кръвообращението, на дихателната и на храносмилателната система.

Данните са от годишния доклад за състоянието на здравето на гражданите и изпълнението на Националната здравна стратегия за 2015 г., с който правителството се запозна днес.

Докладът отчита трайна тенденция за намаляване броя на населението и неговото застаряване.

Има обаче и някои положителни тенденции по отношение на показателите за смъртността в по-младите възрастови категории, в т. ч. преждевременна, детска и майчина смъртност.

Заболеваемостта от заразни болести и паразитози остава ниска, намалява заболеваемостта от туберкулоза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом намалява застаряването, това е добра новина.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не бързайте да се радвате. Единствената причина да не сме водещи при раковите заболявания, е че чисто и просто нямаме принципна диагностика. Колко от вас са се проверявали? Или чакате да стане в последен стадии, та тогава някой доктор евентуално случайно да го открие?А знаете ли колко възрастни хора почиват от рак, а се пишат "естествена смърт", защото просто няма кой да им прави аутопсия, а спешните медици(констатирали смъртта) са крайно неподготвени.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БУДАЛИСОВ СМЕНИ ЛЕКАРСТВАТА НА ОНКОБОЛНИТЕ 2010-ТА ГОДИНА С ЕВТИНИ НЕРАБОТЕЩИ ЗАМЕСТИТЕЛИ ЗА ДА СПЕСТИ ПАРИ!! ОТ ТОВА ПУКНАХА 2-ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОНКОБОЛНИ 2011-ТА ГОДИНА СПРЯМО 2010-ТА!ТАКА Е И ДО ДЕН ДНЕШЕН!ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕ ОТИВАТ В БЮДЖЕТА И САМО МАЛКА ЧАСТ ОТ ТЯХ ОТИВАТ ЗА ДВРАВЕ ТОВА ГО НАПРАВИ ДЯНКОВ И БОРИСОВ! А ДЯНКОВ БЕШЕ ОСЪДЕН УСЛОВНО, ЧЕ Е ВКАРАЛ БЮДЖЕТА НА ЗДРАВНАТА КАСА В ОБЩИЯ ЗА ДА ГО ХАРЧАТ ЗА КАКВОТО СИ ИСКАТ!ТЕЗИ КОИТО ПОДКРЕПИХА БУДАЛИСОВ ПРЕЗ 2014-ТА СА НЕГОВИ СЪУЧАСТНИЦИ!!!!