Цялото тяло може да алармира за белодробен рак

Безпричинната и неповлияваща се кашлица и отслабването са признаци
1 ное 2016 12:44, Eкип на Puls.bg
3
Цялото тяло може да алармира за белодробен рак
Източник: Reuters
Туморите на белия дроб са с висока честота и са една от водещите причини за смъртност от онкологично заболяване, както в световен мащаб, така и в нашата страна. Ето защо профилактиката и ранното им откриване е от особено значение.
 
Оплаквания от типа на безпричинна, неповлияваща се кашлица, кръвенисти храчки, данни за тютюнопушене, отслабване на килограми и безсилие ще насочат от един момент мисълта на лекаря и пациента към търсене на злокачествено заболяване. За жалост много често до късен стадий липсват типичните оплаквания и се закъснява с диагнозата.
 
Съществува обаче и една друга група увреждания, които настъпват във връзка с раковото заболяване и се наричат паранеопластични синдроми. Те засягат други органи и системи, понякога като първа проява на болестта, понякога в хода на туморния растеж или дори в хода на лечението.
 
Тези увреждания могат да се дължат на притискане от тумора, от неговите метастази, но най-често са резултат от действието на хормони и хормоно-подобни вещества, които се произвеждат от раковите клетки, влияят на здравите такива и променят болестно тяхната функция. При белодробния карцином тези синдроми са особено чести – засягат около 10% от болните. Някои от тях са нетипични и трудно се откриват без насочено търсене, но други са толкова типични, че позволяват лесното им систематизиране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
34
 
! Отговори
Балканджи Йово преди 7 години
Само да ви светна.От цигарите се хваща рак на дебелото черво.Може и на белите дробове,но човекът трябва да е много здрав,със силна имунна с-*** .Ракът на дебелото черво е най срещаният в целият свят,основна причина е тютюнопушенето.Предупредителните надписи на кутиите с цигари,които казват че ще хванете рак на белите дробове,всъщност са заблуждаващи.След преглед на белите дробове,ако сте добре и няма повод за притеснение,вие решавате че няма нищо страшно да си пушите И ТУКА Е УЛОВКАТА ....ЗА ПАРИ