Шокът за семейството на недоносеното бебе е огромен

Кой е най-трудният момент при преждевременното раждане?
1 дек 2016 15:30, Румяна Тасева
0
Шокът за семейството на недоносеното бебе е огромен
Източник: Puls.bg
Фондация „Нашите недоносени деца“ в партньорство с Българската асоциация по неонатология са домакин на III Глобален форум по проблемите на преждевременно родените бебета. За да видим проблема от всички възможно страни се срещаме с г-жа Йонета Димитрова, майка на недоносено бебе и доброволец към фондацията.
 
Г-жо Димитрова, в България за някои хора думата „недоносен“ все още не говори много. Кажете ни с какво недоносените бебета се различават от останалите?
 
Недоносеното бебе се ражда преждевременно, преди определения термин. Обикновено за недоносени се определят децата, които се появяват преди 36-37 седмица на бременността на майката, като за сравнение нормалната продължителност е около 40 седмици. Недоносените бебета се нуждаят от специализирани грижи, особено през първата година от живота им, защото те се раждат малки, с все още неузрял организъм. Посещението на различни специалисти се превръща в ежедневие за тях дори и след като се приберат вкъщи след задължителния престой в болницата. Освен това, стресът и напрежението, на които родителите са подложени от това, че тяхното детенце се е появило по-рано, се отразяват и на недоносените бебета. Ето защо, за да имат равни шансове за развитие и растеж като своите доносени връстници, е необходимо да бъде оказвана подкрепа както на недоносените бебета така и техните семейства.
 
Вие сте майка на недоносено бебе. През какви чувства и емоции преминава един родител, когато детето му се появи преждевременно?
 
Стрес, обърканост, безпомощност. Случва се нещо, върху което нямаш никакъв контрол. Така бих описала началото, първосигналната реакция. След като се отърсиш от тези чувства, следва период на мобилизация и напрежение. После идва ред на нетърпението да разбереш как ще се развият нещата за твоето бебе. Дали ще има усложнения? А какви ще бъдат тези усложнения и как ще повлияят на живота му? Ще бъде може ли да израстне здраво, пълноценно? 
 
Кой е най-трудният момент при преждевременното раждане?
 
Най-трудният момент, според мен, е да се отървеш от самосъжалението и да спреш да се самообвиняваш. Много е важно да приемеш съдбата си, да осъзнаеш, че недоносените бебета имат силен, почти животински инстинкт за живот. После всички се впускаме в методична и последователна борба. Тази борба е трудна, но в нея родителите трябва да участват заедно с бебето или с бебетата. И е добре да приемем, че предстои път – за едни по-дълъг, за други по-кратък. Общото  за всички ни като родители е, че този път трябва да бъде извървян.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари