За здрав черен дроб – какво да ядем?

3 полезни храни
2 дек 2016 18:42,
7
За здрав черен дроб – какво да ядем?
Източник: Reuters

Черният дроб представлява най-голяма жлеза в организма, като на него се дължи 2,5% от общото телесно тегло. На него са поверени редица важни функции, включително има роля в храносмилането, има и обменна, терморегулаторна, детоксична функция и др. Въпреки това, често не се замисляме за неговото здраве и начините, с които да го подобрим. 

Има някои храни, с чиято помощ можем да постигнем това по естествен път, тъй като те му помагат да се възстанови...

Чесън

Според Huffington Post консумацията на чесън помага на черният дроб да активира ензимите, които елиминират токсините в организма. В допълнение, чесънът има и високи нива на естествените съединения алицин и селен, които помагат за изчистването на черния дроб.

Алицинът например има антиоксидантни, антибиотични и противогъбични свойства, докато селенът повишава действието на антиоксидантите. В допълнение, чесънът съдържа и аргинин.

Кафе

Ободряващата напитка също има свойства, които могат да намалят риска от развитие на чернодробно заболяване. Изследователите не са наясно на какво се дължи този ефект.

В данните на проучване консумацията на 4 чаши шварц кафе дневно се свързва с намален риск от развитие на заболяване на черния дроб с 44%. Въпреки благоприятните ефекти по отношение на черния дроб, изследователите подчертават, че кафето не може да обърне негативните ефекти от прекомерната консумация на алкохол. 

Авокадо

Консумацията на авокадо също е от полза за здравето на черния дроб. Този благоприятен ефект се дължи на антиоксиданта глутатион, който е отговорен за филтриране на вредните вещества от органа. Освен това, глутатионът предпазва от увреждания на чернодробните клетки.

Още полезна информация може да намерите в рубриката „Хранене“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
0
 
! Отговори
Ох, любимия ми плод! преди 7 години
Тъща ми муала само авокадо, 3 пъти на ден. От детска възраст още. Цялата и 150 лв пенция отива за него. И ей - на, 86 лазарника! Пък аз не мога да си купя, 1000 лв заплата за инж. и 2 деца, до 86 имам още 40 г. ще се мре заради авокадо недостиг в организма!
5
1
 
3
 
! Отговори
KeБаб Ремувър преди 7 години
До Анонимен4ш, я по внимателно
4
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
4ernia drob mu e nai dobre ga 4iliak zakleca na lev halbok, posle odvrti vagonetkata na zadna praska i metna maionezata v eb-clasiko s ritmi4ni udari na torbata s iacata
3
1
 
9
 
! Отговори
грешка в заглавието преди 7 години
За здрав черен дроб какво да НЕ ядем.1. алкохол2. лекарства3. консерванти4. ГМО5 . Растителни храни без торове и препарати за растителна защита.6. Храна създадена по изкуствен път - маргарин, хидрогенирано масло, сметана и др.
2
1
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
До провереноако сте стигнали до там да си опраяте джигера с билки, най вероятно вече сте се наяли на ***.
1
1
 
0
 
! Отговори
проверено преди 7 години
Само да добавя при проблеми с черния дроб пийте отвара от билката "бухалковиден плавун" прави чудеса .