Усложнения при недоносеното дете непосредствено след раждането

Кога говорим за преждевременно раждане?
6 дек 2016 18:25, Eкип на Puls.bg
0
Усложнения при недоносеното дете непосредствено след раждането
Източник: Reuters, архив

За преждевременно раждане говорим, когато то е настъпило преди 37 гестационна седмица. Недоносрните деца, прекарвайки по-малко време в утробата, са все още незрели, техните органи и системи функционират непълноценно, в резултат от което за тях трябва да се полагат специални грижи от висококвалифициран персонал. Колкото по-рано е родено едно дете, толкова по-голям е рискът от развитие на краткосрочни и дългосрочни усложнения.

Кои са усложненията, настъпващи непосредствено след раждането?

1. Дихателни проблеми. Най-общо те са свързани с недостатъчното количество сърфактант в белия дроб. Той започва да се произвежда в последните седмици на бременността и има ключова роля за разгъване на белите дробове след раждането и осигуряване на ефективен газообмен. Липсата му довежда до развитие на респираторен дистрес синдром при новотоденото – нарушава се оксигенацията на кръвта и настъпва състояние на тежка хипоксемия.

В някои случаи се развива хронично белодробно заболяване – бронхо-пулмонална дисплазия. Тя настъпва обикновено при недоносени, при които се налагат агресивни режими на апаратна вентилация с високи фракции на кислорода.

Друг респираторен проблем при незрелите недоносени са паузите в дишането – апнеи. Те са съпроводени със спадане на съдържанието на кислород в кръвта, което поставя нервната тъкан в условията на стрес. Причината е, че все още незрелият дихателен център не е толкова чувствителен на кръвногазовите промени.

Повече за усложненията при недоносените деца след раждането може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари