Кои органи заушката най-често засяга?

Епидемичен паротит
Обновена: 15 дек 2016 17:40 | 15 дек 2016 17:37, Eкип на Puls.bg
5
Кои органи заушката най-често засяга?
Източник: Reuters, архив

Епидемичният паротит, известен още като заушка, е вирусна инфекция, засягаща най-често околоушните слюнчени жлези. Възможно е засягане и на други жлези – панкреас, тестиси, яйчници. Причинителят на заболяването може да предизвика и серозен менингит, най-често без данни за засягане на мозъчния паренхим. С епидемиологично значение са формите на безсимптомно протичане, както и неспецифичната инфекция на дихателните пътища.

Резервоар и източник на инфекцията са хората – болни с изявена симптоматика, както и лица с атипично протичаща или латентна (скрита) форма на заболяването. Механизмът за пренасяне на инфекцията е въздушно-капков, като вирусът се изолира от слюнката на болен 5 дни преди проявата на симптомите до 5 дни след тяхното начало (основно около периода на подуване на слюнчените жлези).
 
Заболяването е повсеместно разпространено, с всеобща възприемчивост на населението и сравнително нисък индекс на контагиозност (заразност). Инкубационният период варира в рамките на 1 до 3 седмици, но средно е около 15-18 дни. След преболедуване се придобива траен имунитет срещу заболяването, а повторни епизоди са рядкост.
 
След изтичане на инкубационния период следва така нареченият продромален период, характеризиращ се с неспецифични симптоми – повишена телесна температура, главоболие, обща отпадналост, загуба на апетит и други. Последващи са симптомите от страна на околоушните жлези, които се подуват, стават болезнени, а кожата над тях става топла, зачервена и опъната. Възможно е и засягане на останалите големи слюнчени жлези – подезична и подчелюстна.
 
Повече за епидемичния паротит може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Futurehealth преди 4 години
Кофти наистина!
5
1
 
0
 
! Отговори
отговор преди 7 години
до 3Изказването има смисъл, ако първо има мисъл.Има изречения без сказуемо.Писмената реч е създадена за цели, различни от ежедневната комуникация. Затова с времето развива специфики, които компенсират несловесната част на комуникацията.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
KOI ORGANI SE ZASQGAT NAI-4ESTO OT ZAU6KATA
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До отговорПреди да определяте акцента, погледнете къде сте сложили сказуемото.Апропо, коментарът ми е въпрос към читателите, а не към автора - за него е ясно, че е превел некадърно чуждоезичен текст. Благодаря за вниманието все пак.
2
3
 
2
 
! Отговори
отговор преди 7 години
В българския език словоредът зависи от акцента. Това, за което питаме, се изнася по-напред в разговорната реч. Може и да се попита: Заушката кои органи засяга най-често?, ако акцентът е на болестта, а също и : Най-често заушката кои органи засяга? Най-често кои органи засяга заушката?, ако акцентът е върху честотата.Предложените от Вас варианти са неутрални. Подхождат на текст, където вече е ставало дума за болестта, а сега се започва разяснение за нейното влияние върху по-отдалечени органи.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кои органи засяга заушката най-често? или ... Кои органи засяга заушката най-често? или ... Кои органи се засягат най-често от заушката? Тези изречения не звучат ли "малко повече" на български?Питам за себе си, не за приятел.