Каква е разликата между грипа и настинката?

Разграничаването на двата вида инфекции е трудно, но...
7 яну 2017 11:45,
11
Каква е разликата между грипа и настинката?
Източник: Reuters, архив

Грипът и настинката се причиняват от напълно различни вируси. Обичайната настинка е следствие на над 200 различни вируси – коронавируси, риновируси, ентеровируси и др. - всички те са различни. Грипът, от друга страна, е следствие на грипните вируси.  

Тези респираторни вирусни инфекции атакуват тялото, водейки до много подобни симптоми. Сред тях са сухо и болезнено гърло, кашлица и кихане, повишена температура, запушен нос и главоболие. Могат да се наблюдават също така умора и болки в мускулите. Това се случва, защото организмът се бори с инфекцията. 
 
Грипът е по-лошият сценарий от настинката – температурата е по-висока, чувството на изтощение и болката са изразени с по-голяма степен, а кашлицата може да бъде по-интензивна. 
 
Разграничаването на двата вида инфекции е трудно – при настинката повишаването на температурата обикновено е по-ниско от 38 градуса по Целзий, като засяга гърлото и води до течащ нос. Грипът засяга белите дробове и ставите, затова и болката при него е по-силна. 
 
След първите 48 часа инфекцията обикновено спира да се размножава и започва интензивно влияние в организма. Щом симптомите са налице, лечението не е толкова просто. В тези случаи антибиотиците не помагат, защото те влияят на бактериите, а не на вирусите.
 
Повече за разликата между грипа и настинката, заедно с видео по темата, може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Радка Илиева преди 7 години
Само с 10 капсули кордицепс на втория ден ще се избавите от грипа. Това е естествен антибиотик и може да се дава на деца, без странични ефекти. Влия на бактериите и на вирусите. https://kafeganoderma.wordpress/products/supplements/kordiceps-kapsuli/
7
1
 
2
 
! Отговори
М преди 7 години
До Един българинАнтибиотиците се приемат, за да лекуват усложненията от грипа (ако има такива), но не могат да лекуват вирусни заболявания (само бактериални). Затова и не е добре да си "изписваме" сами подобни лекарства.А че антибиотиците действат, спор няма. Средната продължителността на живота е била около 35-40 години преди откриването им. Мисля, че това е достатъчно красноречиво.
6
4
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
"Щом симптомите са налице, лечението не е толкова просто. В тези случаи антибиотиците не помагат, защото те влияят на бактериите, а не на вирусите."Е да, не помагат, ама помагат антибиотиците, щото ако не бях почнал антибиотик сигурно след още седмица щях да се озова в болницата на системи с абокат!Противно на това което казват за вредата от антибиотиците, почти винаги при подобни грипозни заболявания опирам до антибиотик за да се преборя с усложненията от всякакви бактериални инфекции!
5
3
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: "Отговор" (номер 1)Е, все пак има разлика: Фашизмът е като настинката, докато комунизмът си е истински червен грип!!!
4
0
 
2
 
! Отговори
Точка преди 7 години
До Анонимен 3Точно така, от никъде не го спускат, ние сами се заразяваме от чистия въздух. Ти си един истински био-робот, съвремен роб бих казала.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само в България се наблюдава такова твърдоглавие и проповядване на антимедикаментозно "лечение" - с алкхол,чесън,чайчета,хомеопатични измишльотини,рекламирани в някое предаване. В резултат всички масово кашлят поне месец и заразяват околните. Да, грипът се разпространява, защото не се лекувате още при първите симптоми, а не защото ви го спускат със самолети фармацевти от САЩ, ХААРП, Русия и т.н.
2
1
 
11
 
! Отговори
Noname преди 7 години
При настинката за разлика от грипа не поддържаш 39.5 - 40 градуса три-четири дни ;)
1
26
 
23
 
! Отговори
Отговор преди 7 години
Разликата е като при фашизма и комунизма. Никаква.