Ваксините: Защо действат?

Кои са причините голяма част от населението да отказва ваксинация
28 апр 2017 15:00,
32
Ваксините: Защо действат?
Reuters

В поредния ден от Европейската седмица на ваксинопрофилактиката, обръщаме внимание на високата ефективност на одобрените за употреба ваксини в Европа и вредата от разпространението на някои нелогични аргументи против употребата им. 

Един от основните проблеми водещ до недоверието към ваксините е тяхното приемане като даденост. Тежките пандемии и епидемии от миналия век сякаш са забравени от по-младите поколения, чийто единствен досег с опасни инфекциозни заболявания днес, за щастие, е чрез информация от интернет. Тази информация, обаче, не винаги е достоверна или е интерпретирана напълно погрешно.
 
За да се добие представа колко удивително изобретение са ваксините и колко успехи са постигнали в борбата със заразните болести, американския Център за превенция и борба с болестите (CDC) предоставя точна информация за броя заболели от някои опасни заболявания в рамките само на две десетилетия. Усреднения годишен брой на доказаните инфекции в периода 1990-1999 година е сравнен с броя заболели през 2010 година: едра шарка - 29 005 заболели ежегодно през 90-те години спрямо 0 през 2010; дифтерия - 21 053 спрямо 0 през 2010; коклюш - 200 752 спрямо 21 291; рубеола - 47 754 годишни случая спрямо 6 през 2010; детски паралич - 16 316 спрямо 0 през 2010 и не на последно място: морбили - 530 217 спрямо 61 през 2010 година.
 
Резкият спад на инфекции и почти пълното изчезване сред населението на някои щамове, които ги причиняват не са естествени процеси, а доказателство, че ваксинопрофилактиката действително работи. Видимата ефективност на ваксините, обаче, не е достатъчна за хора, които са наплашени от пропагандьорите на крайните алтернативно-медицински практики. 
 
Широко разпространено е мнението, че самите ваксини разболяват човека, на когото са поставени. Макар често срещана странична реакция да е повишаване на телесната температура след поставяне на защитния препарат, не е възможно от него да се развие инфекцията на патогена. В съвременните имунизационни препарати се използват живи, но многократно отслабени бактерии, неспособни да се делят или напълно инактивирани бактерии, а най-често са достатъчни само части от разрушената им бактериална стена - те се използват от имунната система на човека за да разпознаят по биохимичен път нашественика, без той да представлява опасност за тялото.
 
Щом имунната система влезе в досег с някой от тези типове микробни препарати, тя е способна не само да ги разпознае, но и да ги запамети - при последващ контакт с тях може да реагира изключително бързо и да предотврати разпространението и разможаването им в тялото, като по този начин се избягва развитие на инфекциозната заболяване - добива се имунитет.
 
Ефективността на васкинопрофилактиката има и странен ефект върху човешкото съзнание. Цитираните успехи от САЩ, където е постигнато от 90% до 100%-ово понижение на годишния брой заболели през последните десетилетия са добър пример: голяма част от поддръжниците на антиимунизационните заболявания заемат позицията, че щом заболявания като детския паралич не са били срещани от години, значи няма причина да ваксинират децата си срещу тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Не, ама да преди 6 години
До 19Не, ама да. Провери данните и тогава пиши.
26
1
 
0
 
! Отговори
Неудачен пример преди 6 години
До Puerto RicoТочно БЦ ваксината не се прилага н много държави. А България е на първо място по туберкулоза и сега въпреки най-големият брой реимунизации с ваксината в цяла Европа. Ваксината е неефективна и това е потвърдено в проучване ваксинирани-неваксинирани от СЗО преди години, в което са участвали стотици хиляди хора. Вече не правят такива проучвания, защо ли? Защо в Германия няма БЦЖ ваксина, а? Няма и да се намери лекар, който да Ви постави такава, защото не е част от календара им.
25
1
 
2
 
! Отговори
Puerto Rico преди 6 години
Всъщност вече почти никой не помни, че откраднаха преди 2-3 години близо 10 млрд. лева с КТБ и ги плати държавата с данъците ни... ?!
24
0
 
6
 
! Отговори
Puerto Rico преди 6 години
Хората забравят кой им е обрал държавата преди 10 години, камо ли да помнят какъв ужас е бил преди ваксините. Още помня баба ми как постоянно разказваше какъв ужас е била туберкулозата и колко масово хора са били болни и умирали преди да открият и въведат имунизацията.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам дъщеря на 14 години с всичките ваксини поставени по календар дори с поставена допълнителна ваксина срещу папилома и в нито един момент не съм се замислила дали е правилно да и ги поставям,и разбирасе ме е било страх дали точно на моето дете няма да датат някой от страничните ефекти. Замисляйки се сега над цялата тази полемика която се повдига периодично явно някой има полза от това аз пак бих постъпила така. След като имам възможност да спестя болка за нея и на мен защо да не го направя.
22
8
 
4
 
! Отговори
Тик так преди 6 години
Преди време, когато говорих с майка на дете с аутизъм тя ми каза следното: Имаш избор или ваксинираш и после гледаш болно дете доживот. Или не ваксинираш и гледаш здраво дете , пък каквото Господ реши. Колко почернени семейства има. И никой не е против ваксините, а срещу качеството им. Стана ясно, че в Източна Европа пробутват само ***, вкл. И ваксини от Турция и т.н
21
1
 
1
 
! Отговори
д-р Стоилов преди 6 години
До:До18д-рСтоилов -Да ние грешим.А ти?к,во разбираш??Може би си жичкаджия и даже не знаеш силата на тока на к,кво е равна,а си завършл ЕТехникум и МЕИ "Ленин "спец. електро.Чудя се що нямам ток.Или шофьор,а не зна,ш 3.такт на 4 такт.бензин двигател кой е,какво е ГМТ,а ми оправяш колата.Че жени не мойш.Анонимен 23,не всички ваксини дават 100%имунитет.За т,ва Морбили се поставя на деца 2 пъти.И т.н.Някои имат Синдром Врод. Имунна Недост.Колкот да си бял , не си ли ваксиниран се разболяваш
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 19 - разбира се, неслучайно епидемията от морбили през 2010 г. беше точно сред ***, защото те се хранят нездравословно, някои пият и непречистена вода, не спазват лична хигиена, и нивото на здравната им култура като цяло е ниско - точно за това се и разболяват, защото са масово със сринат имунитет, поради гореизброените неща, а също и поради кръвосмешения. Един културен, бял човек няма за какво да се притеснява за детето си, ако го храни добре, спазва елементарна хигиена и т.н.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 19Кого лъжеш? Ето тук се вижда ясно, че 90% от болните по време на епидемията през 2009-2010 г. са били ВАКСИНИРАНИ с 1 или 2 дози (гледай възрастовата група 15-19 г., която е най-скоро, след поставяне на втората доза на 12 г.):
18
2
 
3
 
! Отговори
Шлосер родител преди 6 години
До Алекс 1Тази статия е 100% манипулация и за съжаление трябва да отбележа, че позицията Ви е правилна, но "сития на гладния не вярва". Проблема ще набира все по-голяма сила защото статистически няма как да се скрие факта, че броя на децата с аутизъм прогресивно нараства. ЗА ДЕЦАТА ГОВОРИМ ЗА БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ !!!
17
0
 
8
 
! Отговори
До 18 д-р Стоилов преди 6 години
Не ми говори за лекари от БМП, че двама такива като теб от БМП не разбраха, че баща ми е получил инфаркт и баща ми си замина. Такова ви е нивото и като гледам какви ги редиш и ти не падаш по-долу.
16
2
 
8
 
! Отговори
До 7 преди 6 години
Да ама не! 90% от разболелите се от морбили не са били ваксинирани! Не е случайно, че епидемията е сред *** ни събратя, които също като тебе не се ваксинират. Когато човек навърши 18 години, ако ще да се хвърля от някой мост, негова си работа, ама да обрече детето си на мъки след като е имал възможност да го спаси е престъпление. Според мен за такова престъпление не само трябва да има глоба ами и по сурови наказания!
15
3
 
0
 
! Отговори
д-р Стоилов преди 6 години
Истината,вж.ся,1.една се задави да кльопаше и +.2.Га бяй на 29,млад и убав лекар,ме викнаа с БМП да спасявам един 20 г.Иван :ел. техник в Химкомбината Димитровград. Живущ-бул."Вапцаров "2.Пльоснат на дюшемето до легло,бял кат чаршафа на легло. Слушам-ни сърце,ни б.джигер.Мачкам спасявам.Булката реве"Преди 40 дни баща ми+, сега и той,к,во му стана?Питам: ,да ,де-ток ли,падна ли..Тя: правихме оная работа и само изхърка и падна и +. Та ,"истина Ви казвам",умрял бе от "оная ра,пть". Да обясня ли ?
14
2
 
4
 
! Отговори
До 9 преди 6 години
Срещу паралич има два типа ваксини. Тази, която се дава орално съдържа променен вирус, който нормално дава имунитет, нов редки случаи, от порядъка на 1:1000000 може да предизвика паралич. Ваксината, която се инжектира, съдържа неактивен вирус и не предизвиква паралич. Риск винаги има, но предимствата на ваксинирането са на порядъци по-големи от рисковете.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименти , 1. не каза ,к,во работим ,да видим твоят въздух отзад кого трови...
12
4
 
5
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Тук има едни, които твърдят нещо, което го има и в статията - никога при никакви обстоятелства, човек не може да пострада от ваксинация, а живота доказва, че това не е вярно. Тук не става и дума дали с ваксини е по-добре или по-зле, а за факта, че от ваксиниране също има пострадали. Моля, да не ми излизате с аргумента, че ако не са били ваксинирани, пострадалите са щели да бъдат много повече. Не за това се говори в случая, а за лъжата, че не може да се пострада от ваксиниране.
11
4
 
4
 
! Отговори
Изумихте ме преди 6 години
КАТО ПРЕЖИВЕЕМ ЕДНА ЕПИДЕМИЯ, ДА НЕДАВА ГОСПОД, ТОГАВА ЩЕ СЕ ПРЕБРОИМ. НИКОЙ, КОЙТО НЕ Е СЪБИРАЛ С КАМАРИ МЪРТЪВЦИ НЕВЯРВА, А КАТО СЕ СЛУЧИ, ИМА ГО ПО АФРИКА И АЗИЯ, ТОГАВА ЩЕ ЗАПЕЕМ ДРУГА ПЕСЕН. ЖАЛКОТО Е, ЧЕ ЩЕ Е ПОСТ ФАКТУМ. РЕШЕНИЕТО НЕКА Е ЛИЧНО, НО И ОТГОВОРНОСТТА СЪЩО.
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде държавата и лекарите да носят съдебна отговорност, при увреждане на дете или разболяването му след ваксинация. Сега е удобно- ваксината е задължителна, но ако недай си боже нещо стане се оказва, че си се съгласил с евентуалните последствия и сам си си виновен.
9
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ехаа оправихте ли бюджета, т.нар. журналисти? Кръстете си сайта "поръчки приемаме всякакви.ком"за другия месец напишете колко е полезен аспартамът, сигурно и там плащат добре, колко години ни тровиха, пардон обгрижваха...срам за професията ви
8
7
 
6
 
! Отговори
д-р Стоилов преди 6 години
Анонимен , ти сам си признаваш ,че нервната ти с/*** е мн. уязвима. Работиш ли нещо или само да пишеш по форуми ти е работата.1.естествено ,ваксините не са 101 % сигурни.2.ако има увредени ,те са мн. по- малко от тези ,които биха били увредени от болести .Знаеш ли защо Фр.Делано Рузвелт е в инвалидна количка. ? време ще ти трябва да научиш .. понякога увреждането е и по вина на родителите ,които не съобщават ,че детето е в контакт с болен ,че е болно ,че....3. И т.н.