Нощно изпотяване - на какво се дължи?

Инфекциите могат да го причинят
30 юни 2017 22:11, Eкип на Puls.bg
12
Нощно изпотяване - на какво се дължи?
Reuters

Редовното и ексцесивно нощно потене, особено, когато възниква в комбинация с други симптоми като температура, отпадналост, липса на апетит, рязко отслабване на тегло, кашлица и други необичайни признаци налага задължителното провеждане на медицинска консултация с цел отхвърляне на възможно подлежащо заболяване. 

Менопауза и перименопауза – симптомите на менопаузата, в това число поява на топли вълни, сухота във влагалището, нощноизпотяване и други могат да се проявят години преди окончателното прекъсване на менструацията. Други хормонални промени, които могат да възникнат в юношеска възраст, както е по време на бременността също могат да доведат до поява на нощно изпотяване;
Андропауза – понижаването на нивото на тестостерона, най-изявено след 50 год. възраст е свързано също с появата на нощно потене;
 
Инфекциозни заболявания – тяхното наличие се подозира особено в случаите, когато е налице фебрилитет. В това число най-чест причинител на профузно нощно потене се явява туберкулозата, но също и бруцелозата и др. Ендокардитът, представляващ възпаление на сърдечните клапи, остеомиелитът (възпаление на костните структури), наличието на абсцеси (т.нар. циреи, абсцеси на апендикса, тонзилите, дивертикулит и др.), както и имунодефицитни състояние (в това число и HIVинфекция) също могат да станат причина за прекомерно нощно изпотяване.
 
Ендокринни заболявания, свързани с хормонални промени – в това число феохромоцитом (образувание на надбъбречната жлеза); карциноиден синдром (образувание в белите дробове или гастроинтестиналния тракт, водещо до хормонална продукция), хипертиреоидизъм;
 
Хипогликемия – най-често след прилагането на инжекционен инсулин или перорална антидиабетна терапия, която води до понижаване на нивото на кръвната захар през нощта;
 
Злокачествени новообразувания – в това число най-вече лимфом и левкемия. Наличието им е свързано обикновено с присъствието и на други признаци, в това число силно отслабване на тегло, неясен фебрилитет и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Jack Bauer преди 6 години
Да се пише статия за "Нощно изпотяване - на какво се дължи?" по време на жегите трябва да е подсъдно! През лятото, ако се потиш няма нищо страшно виж, ако се потиш през зимата тогава посети лекар, а не чети глупавите статии, защото ще ти се прииска да си пръснеш мозъка за да не се мъчиш повече. Всеки тръгнал в нета да се прави на лекар.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като си помисля,че утре трябва да ходя за хляб и мляко,а пенсията е свършила вече и ме тресе студена пот. и нощем,и денем.
9
1
 
6
 
! Отговори
Вуте преди 6 години
Язе се изпотявам сека нощ! И таман стигнах до менупаузата, като видех, викам си, нема да четем повече! И край! Дотам спрех! Нема начин да ме е фанала менупаузата! Нали? Или?
8
0
 
4
 
! Отговори
... преди 6 години
НА ЖЕГАТА!!!
7
0
 
11
 
! Отговори
аз преди 6 години
Пак всяване на страх. В голяма жега ако НЕ се изпотиш значи имаш заболяване.
6
0
 
8
 
! Отговори
А преди 6 години
Жега, например.
5
0
 
8
 
! Отговори
Сънчо преди 6 години
Мокри сънища.
4
4
 
9
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
Когато ти се ачка, докато спиш.
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тези дни всички се изпотяват и това се дължи на жегата
2
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рак!
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кошмари!Вследствие тежък шок.Нещо преживяно.Обикновено когато човек му се е случило нещо се стряска на сън и това предизвиква пробуждане с говорене на сън и силно изпотяване!