Как женските полови хормони си играят със страха и стреса?

Какво още правят естрогените
1 авг 2017 22:56,
2
Как женските полови хормони си играят със страха и стреса?
Източник: Reuters
Ниските нива на естроген могат да направят жените по-податливи към развитието на посттравматични стресови разстройства, нервни кризи и страхови неврози. Обратно – високите нива на женския полов хормон оказват защита срещу подобни влияния.
 
Изследването демонстриращо тази зависимост е публикувано на страниците на уважаваният журнал Molecular Psychiatry през 2017 г. и е плод на сътрудничеството между медицинските университети на Еймъри и Харвард.
 
Според изследователите нивата на женския полов хормон влияят силно на генетичната активност в мозъчните тъкани. Влиянието на естрогена върху генетичните процеси е отдавна известно на науката, но когато се търси референция за естроген-модулирани участъци от генетичния код едновремененно с участъци, засягани от посттравматичните стресови разстройства, само един участък бил забелязан от учените.
 
Този участък от генетичния код съдържа ген, познат като HDAC4, известен с високото си значение при формирането на спомени и процесите на научаване. Генетичните вариации на тази сложна структура са свързани с различната способност и сила, с която отделните жени са способни да се справят с някои форми на стрес и да се възстановяват от страхови и травмиращи преживявания.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
internetO преди 6 години
pa ne wi raboti linkO