Кои храни защитават мозъка от стрес?

Антиоксидантите в куркумата спомагат за подобряване на паметта
24 апр 2018 09:07, Михаела Лазарова
1
Кои храни защитават мозъка от стрес?
Снимка: Pixabay

Знаете ли, че по данни на Световната здравна организация, всяка година се увеличава броят на хората, които страдат от деменция. Едни от факторите, които допринасят за това състояние са неправилното хранене и стресът.

Ако обичате да хапвате боровинки и грозде, вижте още кои други храни заедно с тях предпазват мозъка от ежедневния стрес и нарушаване на неговата функция и здраве.

Кедрови ядки

В 100 грама кедрови ядки се съдържат добри количества манган, витамин Е, мед и магнезий. Вкусните ядки са изключително богати и на омега-6 мастни киселини, които помагат на мозъка да старее по-бавно.

Витамин Е е и важен антиоксидант, който предпазва мозъка от оксидативен стрес и подобрява когнитивните способности. От друга страна магнезият намалява тревожността и ни прави по-устойчиви на стрес.

Медта се отразява благоприятно на способността ни да помним по-добре, а манганът е особено нужен на хората, които спортуват активно или чиято работа е свързана с по-голям психологически стрес.

Червено цвекло

Нитритите в цвеклото увеличават притока на кръв към мозъка, което помага до него да достигне и повече кислород. Изследване проведено през 2017 г. показва, че сокът от цвекло увеличава невропластичността – способността на мозъка да се променя. Това е особено важно за възрастните хора.

Бетанинът, който придава яркия цвят на зеленчука, предпазва мозъка от болестта на Алцхаймер. В допълнение витамин В9, който се съдържа в червеното цвекло, намалява риска от нарушаване на когнитивните функции и деменция.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари