8 причини за натрапчиво лош дъх

Храносмилателни проблеми
14 ное 2019 17:22, Михаела Лазарова
8
8 причини за натрапчиво лош дъх
Снимка: Istock

Лошият дъх е проблем, с който почти всеки човек се сблъсква в даден момент. Когато обаче мирисът в устата започне да става твърде неприятен, да се усеща горчив вкус или ухание на гниещ процес, тогава нещата могат да са излезли извън контрол и да се налага консултация със специалист, тъй като вероятността да се касае до здравословен проблем не е малка.

Моментната поява на лош дъх може да се дължи на храни и напитки, на временна лека дехидратация, на недобра хигиена на устната кухина. Когато обаче проблемът трае дълго, трябва да се обърне специално внимание, за да се отстрани и да не се поставя здравето в риск.

Какви могат да са причините за поява на силно и натрапчиво лош дъх?

Страничен ефект от нисковъглехидратна диета

Ако спазвате режим на хранене, изключващ до голяма степен въглехидратите, вероятността лошият ви дъх да е причинен от това, е голяма. При тези хранителни режими в тялото се натрупва ацетон, който се усеща силно и натрапчиво от устата. Пийте повече вода, дъвчете дъвка за кратко. Добрата хидратация е важна при нисковъглехидратните диети не само за премахване на лошия дъх, но и за доброто храносмилане.

Прием на лекарства

Някои медикаменти могат да имат този страничен ефект, а именно да предизвикват поява на силен лош дъх. Такива са антидепресантите, някои лекарства за диабет и контрол на кръвната захар, холестерола. Едно от страничните им действия е намаляване на отделянето на слюнка. Сухотата в устата предизвиква неприятен мирис.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След продължителни и задълбочени медицински и микробиологични изследвания на група британски учени е установено, че лошия дъх се дължи на ***, объркала пътя.
2
6
 
4
 
! Отговори
Осмаков преди 4 години
Причината винаги е само една: не си миете старателно зъбите и сте завъдили бактерии.Ползвайте вода за уста и конец по-често.
1
1
 
7
 
! Отговори
Практик преди 4 години
9-та причина. Наял си се с чесън.