Безработни ще започват собствен бизнес

Отпускат до 20 хил. лв. на хора с управленски умения
Обновена: 20 апр 2012 14:39 | 20 апр 2012 14:37,
126
Безработни ще започват собствен бизнес
Снимка: БТА

Безработните ще имат шанс да започнат свой бизнес, финансиран с евросредства, обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Най-малко 2500 хора без работа ще могат да реализират своя бизнес идея и да стартират собствено предприятие. За целта те ще бъдат финансово подкрепени с до 20 хиляди лева, отпуснати по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Министър Младенов уточни, че за започване на собствен бизнес от безработни лица са предвидени общо 75 млн. лв. До 60% от сумата може да се използва за оборудване и ремонт на новосъздадените малки предприятия, съобщиха от ведомството на Младенов.

Подробен бизнес план безработните ще трябва да представят в бюрата по труда.

По новата схема могат да се включат безработни, завършили успешно обучение за предприемачески, управленски и бизнес умения, както и хора, които имат необходимата квалификация, знания и умения за развиване на самостоятелна стопанска дейност.

В рамките на 10 дни, считано от днес - 20 април 2012 г., всички заинтересовани лица могат да дават своите мнения и препоръки към Агенция по заетостта за условията за кандидатстване по схемата. Тези препоръки ще се вземат предвид,  преди да започне самото набиране на проектните предложения в бюрата по труда. Кандидатите могат да подават проектните предложения от 7 май до 31 май 2012 г.

Схемата предвижда безвъзмездна финансова помощ за безработни, регистрирани в бюрата по труда, които имат желание да започнат самостоятелна стопанска дейност. Те ще придобиват специализирани знания и умения или получават компетентно консултиране за разработване на бизнес планове.

Досега общо 18 200 безработни са изявили желание да преминат подходящо обучение за придобиване на професионална подготовка и умения за стартиране и управление на собствен бизнес. От тях над 12 000 са одобрените да получат ваучери за обучение, 9 800 са се включили в обучение, а близо 4 800 са завършили успешно обучението.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
0
 
! Отговори
:)) преди 11 години
Ех, ама похвално от 2007 са почнали да ги крадат тези 75 милиона...сега сме 2012, и още не са успяли да ги източат и затова им трябват още безработни "рибки", дето ще са параван за "дейност" :)После с тези 75 милиона ще развият...ама частното си благосъстояние. Успех на крадците и лъжците в министерствата!
96
2
 
3
 
! Отговори
azzz преди 12 години
Може ли да кажете колко трябва да е обемът на бизнес плана , които трябва да се предствави? Консултанти по такива проекти има ли тук? Доколкото знам за един такъв проект искат около 1000 лв -от къде ще ги вземи безработния????
95
0
 
4
 
! Отговори
Medev преди 12 години
kato ima tolkoz bezrabotni - samo po edna fotokamera za 100-200 leva da im slojat v ratzete i da snimat vseki den navsyakade, kadeto otivat -za BG darjavni medii real info live canal....krasivo i grozno live.....a mnogobroinata armia ot nisto ne pravesti v darjavnite medii i BAN da gi izhvarlyat......deto samo dezinformirat i maltretirat BG narod i mu nasajdat omrazi, strahove, bolesti, chuvstvo za malotzennost i bezizhoditza.....izhod ima! - s aktivni mobilni real hora i real info!!!!!!!!
94
0
 
6
 
! Отговори
Бобсън преди 12 години
В Плевен парите вече са определени за хора спуснати отгоре!
93
0
 
11
 
! Отговори
преподавател преди 12 години
абе, усвояваме тука едни пари и набираме безработни абдали да ни пълнят масовката на наужкимските курсове.
92
2
 
1
 
! Отговори
до Мира преди 12 години
Мира няма значение дали ще те одобрят или не респ. финансират или не. Важното е да се пробваш сама да вземеш хляба в собствени ръце инициятива му е майката в този живот.И един съвет хората с пари в тази държава винаги имат повече от един бизнес.
91
0
 
2
 
! Отговори
92 преди 12 години
TAYA RABOTA PONAMIRISVA KATO NA TSARSKITE KREDITI
90
0
 
2
 
! Отговори
Любо преди 12 години
Какво да кажа аз малко като онази програма за развитието на езици или там какво беше Отидох да се запиша. Имаше един лист написан на ръка ако сте по програмата почва от 24... отидох на 24 и имаше табелка по програмата за ...... не помня каква беше точно , която почваше от 24 имаше бележка пак написана на ръка Местата по програмата са запълнени Нямам какво повече да коментирам Живота е толкова хубав че да се изнервям тук по някакви форуми а сега хубав ден и успех с новата програма !!!!
89
0
 
9
 
! Отговори
.. преди 12 години
Аз съм безработна и бях регистрирана в Бюрото по труда точно по тази програма....но тъй като съм завършила икономика немога да влеза в курса за обучение а само за консултации.....и там подадох документи...но 5.5 месеца чакъм да ми кажат дали съм удобрена....но не искам да Ви пиша на какво се натъкнах в моето ходене по мъките..благодаря....всичко е медийно в Б-я и ще се включа в подписката на протест против тази програма....
88
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
/*CGROUP GROUP VECTOR,CODESEGVECTOR SEGMENT AT 0H DB 6CH DUP(?) ;FILLERTIME_LO DW ? ;DOS TIMETIME_HI DW ? ;DOS TIMEVEC_IP DW ;CLOCK UPDATE VECTOR IPVEC_CS DW ;CLOCK UPDATE VECTOR CSVECTOR ENDSCODESEG SEGMENT PARA ASSUME CS:CODESEG,DS:CGROUP ORG 100HCLK PROC FAR JMP SETUP ;ATTACH TO DOSINTRPT LABEL DWORDINT_IP DW 0 ;OLD UPDATE VECTOR IPINT_CS DW 0 ;OLD UPDATE VECROR CSTICKS DW 0 ;TICK C */
87
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
[img]elouai/images/star.gif[/img][url="elouai"]eLouai[/url][mail="webmaster***elouai"]email webmaster[/mail][size="25"]HUGE[/size][color="red"]RED[/color][b]bold[/b][i]italic[/i][u]underline[/u][list][*]item[*]item[*]item[/list][code]value="123";[/code][quote]John said bbcode script[/quote]
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
[box=title|id]***[/box]
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
[size=+7]Mamka ti [/size]
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
E :smile:
83
1
 
0
 
! Отговори
Сиганин преди 12 години
Това на портрета човек с управленски умения управлява електрожен?! Едно време му казвахме оператр на биологична единица.
82
0
 
3
 
! Отговори
Мира преди 12 години
Благодаря ти за загрижеността,но не съм нито толкова глупава,нито наивна.Просто като прочетох за първи път ми хареса идеята за собствен бизнес и започнах да се интересувам,да питам и да притеснявам ония бюрократи от бюрата по труда и агенцията по заетостта.И не ние сме глупави,както казва измисления американец,ами *** ни управляват и некомпетентни тикви и затова и аз се закучих и следя и се интересувам какво става с тоя проект,защото ми писна да ни лъжат и мотаят.Не че ще разбера или ще ми к
81
0
 
5
 
! Отговори
Мира преди 12 години
Ама ние като сме генетично глупави балкански субекти,най смирено молим тебе американския богаташ да споделиш тайната на твоя успешен и печеливш бизнес!
80
2
 
7
 
! Отговори
американец преди 12 години
Да , всички говорите , че се давали 20 хилки , но пропускате , че това е максимума. Предполагам ще се дават по 5-7 хилки средно колкото да се започне и човека да тегли заем . Като не може да го върне и хоп къщата или колата . Хайде на плана Ран-Ът народе :D . Много лични къщи и вили имате , я да понамалим бройката , като същевременно ви излъжем , че ви помагаме ,а вие се дъните само заради вашата некомпетентност , защото ви е заложено генетично да сте глупави балкански субекти .
79
0
 
3
 
! Отговори
Мира преди 12 години
До Антон-няма нужда да проучвам и да се занимавам,те ще си ги вземат сами,пък аз да се отправям към морето за сезона да работя за другите,скоро няма да имам собствен бизнес.
78
0
 
8
 
! Отговори
Мира преди 12 години
Значи първо,тия статии са заблуждаващи-20000 за собствен бизнес,обаче това не е така.Първо изкарваш 3 месечен курс,това е компонент 1,после представяш бизнес план,подробен за бизнеса,с който искаш да се захванеш и кандидатстваш за компонент2-финансирането,обаче в това време трябва да откриеш фирма и да почнеш бизнеса(значи ти трябват доста собствени средства да започнеш и ако те одобрят ти отпускат по малко пари.И може да те одобрят за 2000,не за 20000,тъй че,*** се оправяй..

Спонсорирани публикации