Стотици на протест срещу промените в Закона за горите

Орлов мост остана блокиран близо час
Обновена: 14 юни 2012 20:29 | 13 юни 2012 21:31, Бойчо Попов
412
Стотици на протест срещу промените в Закона за горите
Протестиращите блокираха движението. Снимка: БТА

Стотици еколози се събраха на протест срещу приетите на второ четене днес в парламента промени в Закона за горите. Промените улесняват строежа на ски комплекси на територии от горския фонд, без промяна в предназначението на земите.

Около 500 души блокираха столичния  Орлов мост. Блокадата на движението започна около 20.00 часа, а полицията успя да разпръсне протестиращите около 21.00 часа. Колони с коли се образуваха около мястото на протеста.

Десетина души бяха арестувани от полицията след няколко призива да освободят платното, видя Dnes.bg. Демонстрантите нямаха разрешение от общината за протест. Други от протестиращите получиха само актове от охраняващата полиция. 

Природозащитниците твърдят, че с приетия днес окончателно нов закон за горите ще се увеличи значително изсечената и застроена площ в защитените територии и горите.

”За първи път от Освобождението насам държавата позволява на трето лице да строи в чужда собственост без дори да плати обезщетение”, се казва в становище по Закона на коалицията от неправителствени организации, наречена ”За да остане природа в България”.

Според еколозите държавата ще позволи да се изсичат двойно повече дървета над техния естествен прираст, което ще доведе и до намаляване на запасите от дървесина.

”Рожденикът Бойко носи подарък на Цеко” пише на един от плакатите, взирайки Цеко Минев, които се свърза презастрояването на Банско и рожденика днес - премиера Бойко Борисов.

Още по темата

”Извинете ни за причиненото неудобство, но правим опит да спасим едно от малкото останали неща в България”, пишеше на друг плакат.Природозащитниците, скандиращи "Оставка!", издигнаха още плакати с надписи: "Вън бетона от закона!", "Гората е живот" и "Долу Цеко от Алеко" - лозунг, който често се забелязваше в протестите на екозащитниците от последните месеци.

От ”Орлов мост” преди 5 години започнаха протестите си срещу застояването на горите и по-специално на Странджа неправителствени организации.

”Тогава на управление беше тройната коалиция, но дори нейните представители се свеняха да правят такива подаръци на олигарсите”, заяви Янко Петров, един от организаторите на протеста.

По-рано днес Тома Белев от природозащитната организация „Зелени Балкани“ каза пред Investor.bg, че екоорганизациите, обединени в коалицията „За да остане природа в България“, още утре ще внесат искане президентът да върне закона за доработка. Белев уточни, че ако президентът не наложи вето, природозащитниците ще подадат сигнал в Европейската комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
341
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ Е ФАТМАШКО -ЧЕНГЕСАРСКА МАФИЯ
340
1
 
3
 
! Отговори
Минка преди 11 години
От кога на хилядите им викат стотици?
339
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поздравления на всички протестиращи,а държавата доказва , че на власт са мутро-милиционери.
338
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мдам идва времето на зелените партии :)
337
1
 
9
 
! Отговори
Гогата преди 11 години
На мутрите и олигарсите не им пука за нас,за това само ние можем да си помогнем.Ние сме единствените собственици на земята ни!!Оставка на мутрите от гроб!!!Искаме си земята!!!ОСТАВКА!!!!
336
1
 
8
 
! Отговори
123 преди 11 години
Не бат Байко а царю Бойко или как вече да му викаме. Тоя се превръща в диктатор прави каквото си иска и не му пука вече от никой. *аси мафията ***.
335
3
 
1
 
! Отговори
bfm преди 11 години
Не мога да разбера как така си хем за строежа на нова атомна централа, хем против изсичането на горите? Или си природозащитник или не си ... или си просто анти...
334
3
 
6
 
! Отговори
pimpalicious преди 11 години
Ние си го избрахме и сега щем нещем прекланяме главите и това е. Като протестирахме толкова много срещу отказа от АЕЦ ''Белене'' да не би да постигнахме нещо? Хубавото е че поне до рефендум ще се стигне и тогава всеки да си изкаже мнението. Но като цяло в тази държава с такава управляваща партия не е лесно да се противопоставиш на произволията. В България през последните 3 години няма демокрация, а само диктатура.
333
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей сега по еничарската Босфор ТВ се появи педалът Борисов (дето мафията го държи за премиер) и на практика каза, че мнението на хората не го интересува, народът нека си протестира, те щели да си правят, каквото си искат и щели да приемат каквито си желаят лобистки закони. И още се намират платени ***, дето нагло да лъжат, че тоя бил работел за народа на България..... Работи, но единствено в интерес на олигарсите и чуждите си господари.
332
15
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Ха,до сега 3-*** природозащитници не са съгласни да чистят природата.Явно им се плаща само да протестират.Подозирах го,но сега вече се убедих със сигурност.
331
1
 
14
 
! Отговори
дедо ви википедия преди 11 години
Клептокрацията е форма на управление, в което държавните решения са мотивирани главно от непосредствените материални интереси на тесен кръг хора, които са на власт. Политическите дейци на тази върхушка са наречани клептократи.За клептокрацията са характерни корупция, лобизъм, пране на пари, и пренебрегване на дългосрочни цели.
330
2
 
16
 
! Отговори
Radiacionen tip преди 11 години
Премиерът посочи, че законът е лобистки и по отношение на всички тези, които искат България да се върне на мястото, което заемаше в ски спорта. По думите на Борисов по-скоро лобистки са тези интереси, които в момента говорят срещу този закон.Сега пък незнаел и га приели без него!? Е, кое е вярното? Ти и за Белене не си в час, ама... Издишате, вождеее, издишатеее....
329
2
 
22
 
! Отговори
leonsio преди 11 години
"Високи, сини планини..."- няма да ги има! "Реки и златни равнини"- абсурд! Белене- тоже! И кво ще има- тиква с праз!?
328
2
 
26
 
! Отговори
Срамът на България преди 11 години
Българските медии се разлигавиха за рождения ден на премиера и обясняваха с подробности как на 13 юни върволица от министри, депутати, функционери на ГЕРБ и обикновени подмазвачи от близкото обкръжение на Бойко Борисов се изви пред кабинета му, за да му честити. Ситуацията леко напомня Северна Корея, където рожденият ден на любимия вожд е национален празник. С подробности вестници и телевизии съобщаваха какви дарове са му поднасяни, достойни за неговия учител Тодор Живков - като се почне от торта с форма на магистрала (за да раздаде парчетата и символично). Медиите цял ден ги предъвкваха, къде откровено угоднически, къде с (много) скрита ирония. Едно изброяване на всички дарове може да предизвика повръщане. На опашката се наредиха и президентът, и председателката на Народното събрание, които коленопреклонно се явиха в Министерския съвет, а Плевнелиев възторжено благодари след срещата, че премиерът му е отделил много време. Самият премиер тържествено откри три километра магистрала, не щеш ли станала готова предсрочно за рождения му ден, нападна Европейския съюз за липса на финансова дисциплина, потупа се по гърдите, че само ние хващаме кокаин, определи дата за сватба на свой министър и пр. в типичния си стил, както казват футболните коментатори. В същото време рожденикът поднесе сочен дар на близките си олигарси - закон, който ще им позволи евтино и бързо да изсичат гори и да застрояват планините. А младите хора, излезли на последен отчаян протест в защита на природата, бяха разпръснати от тежко екипирани полицейски части. Всъщност, дали наистина Борисов е поднесъл подарък на олигарси като Цеко Минев с поправката в Закона за горите? Не е ли по-вероятно парламентът да му е направил подарък за рождения ден с тази поправка в закона? Защо ли? Защото никой не знае реално кой е собственик на тези лифтове и проекти за строителство в горите - той се крие зад офшорни фирми Така или иначе, 13 юни беше срамен ден за българската демокрация.
327
19
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Ако тия 500 природозащитници бяха направили оборка на Борисовата Градина,щяха да покажат,че наистина ги е грижа за природата.Дай боже всяка седмица по 500 човека да се събират и да засаждат дръвчета след горските пожари.
326
2
 
8
 
! Отговори
Radiacionen tip преди 11 години
Трябва да се говори и пише за важните неща! И този протест, и АЕЦ Белене са важни!
325
1
 
4
 
! Отговори
381do Radiacionen ti преди 11 години
Защото почна да говориш за АЕЦ, когато става дума за горите.Просто смеси нещата и за това остави такова впечатление!
324
2
 
4
 
! Отговори
Radiacionen tip преди 11 години
до 387 Само не разбрах, по какво съдиш, че бойкотирам! И от къде знаеш, че не протестирам и аз? И за Белене ще протестирам, и за всичко, което е смислено и е в наша полза!
323
1
 
2
 
! Отговори
381do Radiacionen ti преди 11 години
Хопди на палатка пред парламента тогава. И аз искам всичко да ни е на ред и протестирам защото все от някъде трябва да се почне. Утре ако има протъест за АЕЦ може и там да отида. Това че искаш всичко на куп , не значи че трябва да бойкотираш нещата които не обхващат всичко.
322
1
 
1
 
! Отговори
Radiacionen tip преди 11 години
до 381 Мен ме е грижа и за едното, и за другото! Аз не действам избирателно, а така, че милата ни татковина да дръпне нагоре! Ако нсеки си протестира за това, което му е в обсега- жална ни майка! Искам и горе, и работни места, и АЕЦ Белене, и да няма комисионни и далавери... и т.н. Ако ме разбираш

Спонсорирани публикации