Доц. д-р Мария Папазова е холистичен лекар, широко позната от телевизионния екран. Завършва медицина в Медицинския университет, София през 1981 г. От 1986 г. работи в БАН, в Института по невробиология, като продължава практиката си да лекува пациенти.
Как да подобрим хранителната си култура и защо е толкова важно това?
Цялата хранително-вкусова промишленост от много десетилетия работи в една посока – да създаде нагласа у хората, че колкото по-преработена е една храна, с колкото повече овкусители, набухватели, ароматизатори и всякакви други подправящи вещества е произведена, толкова е по-вкусна. Стигнали сме дотам да приемаме, че колкото повече храната активира и дразни вкусовите ни рецептори, толкова повече ни харесва.
Крайно време е да си върнем усета за цялостната, максимално автентична храна – такава, каквато идва от природата. Не случайно в последните години има едно връщане към биологичното земеделие, един стремеж към връщане назад, към селото и фермата. Няма нищо по-хубаво от това да отидеш в градината и да си откъснеш домат или ябълка, да вземеш яйцето от полога, да си направиш сам сиренето или киселото мляко. Такава храна, а не преработената и полуфабрикатната, е наситена със слънчева енергия. А от храната ние на първо място трябва да получаваме енергия.
Да си направим едно просто счетоводство – за самото й усвояване и за да оползотворим храната, ние харчим много храносмилателна и метаболитна енергия. Дали обаче получаваме от нея обратно поне толкова енергия, колкото сме изхарчили? Или поглъщаме само празни калории? И за да го кажа възможно най-просто: през целия си живот и със съвременния модел на хранене ние живеем „на червено”.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.

Консерваторът Чиприан Чуку беше избран за кмет на Букурещ
Засилващата се буря във Вашингтон подхранва външнополитическите залози на Тръмп
ЕС оценява шансовете си без САЩ, а подкрепата сред американците за Украйна расте
Растящите дългове на германските доставчици на авточасти хвърлят сянка върху индустрията
Среброто и медта засенчват златото като топ метали с наближаването на 2026 г.
Само благословията на Тръмп няма да помогне на Джей Ди Ванс да стане президент на САЩ
Хиляди банани "заляха" Съсекс след инцидент с товарен кораб
ПП за Бюджет 2: За коша е, оставка или площадите ще ви изметат
Четири зодии с голям късмет и финансов успех на 8 декември
Грандиозна селекция: ЦСКА взима трио звезди от България
Халф на Ботев Пловдив вбеси Херо до краен предел
Лоша новина за твърд титуляр на ЦСКА
Локо София плаши ЦСКА с голям левскар
Жесток проблем за Левски!
Левски има нова голяма звезда
Кога кашлицата трябва да ни притеснява?
Нумерологична прогноза за 8 декември
Пухкави бадемови палачинки
Дневен хороскоп за 8 декември, понеделник
Седмичен хороскоп за 8 – 14 декември
Коледните сладки на Марая Кери
Времето във Варна на 8 декември 2025
Закопчаха трима шофьори във Варна
Зеленски се среща днес със Стармър, Макрон и Мерц
Честваме паметта на преподобния Патапий
Тристранката се събира днес
Студентите в България отбелязват своя празник
Суперкомпютри създават най-пълния модел на акреция на черни дупки
Януарска „Витлеемска звезда“: Три планети в уникален парад около Слънцето
Почистването на орбитални отломки може да се превърне в печеливш бизнес
Съоснователят на Neuralink стартира проект, който може да промени човешката еволюция
Роботът Optimus е усвоил бягането, движейки се почти като човек
Открита е уязвимост в механизма за възстановяване на ДНК на раковите клетки