Кафето в самолетите било гадно... защо?

Хората били разглезени, не били свикнали на горчиво кафе
Обновена: 12 окт 2016 13:40 | 12 окт 2016 13:37,
12

Източник: TheLittleBlackCoffeeCup.com

Може би си мислите, че вината се дължи на използваните зърна, но не е така. Всъщност, доста самолетни линии използват известните марки кафе, предлагани от Starbucks или Dunkin' Donuts (Jet Blue), пише онлайн изданието Travel and Leisure.

Истинската причина се крие в това каква вода за направата на кафето се използва на борда на машините.

Самолетите имат резервоари с "питейна вода" или с други думи, вода за измиване на ръце, която тече в тоалетните. Тя не е най-чистата на света и се използва за направата на кафе и чай. Още през 2012 г. различни доклади показват, че 12% от търговските самолети са регистрирали положителни проби за наличие на бактерията E.Coli.

Повечето нейни разновидности са безвредни или причиняват само кратки периоди на диария – най-вече при пътувания до развиващите се страни, но някои щамове могат да предизвикат по-сериозни и дори животозастрашаващи състояния. Пътници смятат, че тези резервовари едва ли се чистят повече от 2 пъти на година.

Процесът по приготвяне на кафето е следващият "виновник" - на височина от около 10 000 метра водата кипва при много по-ниска температура, което изначално обърква процеса по екстракция от зърната. Това ще рече, че само някои от тях се разтварят, смята Андрю Хетцел, известен консултант по продажбата на кафе пред Travel and Leisure. 

И накрая, вкусовете на хора по принцип отслабват по време на полет. Налягането, сухият въздух и височината намалят вкусовите възприятия с около 30%, което означава, че вече кофти направеното кафе добива още по-лош вкус.

Някои компании се опитват да преодолеят това - Biritish Airways си партнират с Twinings, за да направят специален чай, който да се сервива само по време на полет. 

Изданието се допитва и до няколко стюардеси, които смятат, че хората просто са забравли вкуса на едно скучно и черно кафе.

"Хората толкова свикнаха на сладко кафе, че те се шокират, когато нашето кафе е горчиво, а няма вкус на карамел", казват те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Vulpes преди 7 години
Последните няколко пъти като пътувах,само някакви лелки,без значение дали с италианските,турските или с нашите летиш. Това е явно нова мода! Младите ги е изстрах за живота ли,незнам?
9
0
 
3
 
! Отговори
бай Рангел преди 7 години
Много по-лошо е,че с редки изключения стюардесите са по-зле от кафето. Свършиха ли хубавите жени или им намалиха заплатите?
8
0
 
2
 
! Отговори
Vulpes преди 7 години
То и без да летя мога да кажа,че кафето и на Старбъкс и на Дънкин са УЖАСНИ! Но американците си ги харесват. А такива бисквитки и сандвичи се "сервиват" на къси полети,и то предимно от нашия самолетен оператор (вече даже и незнам как са го прекръстили),които наистина са си гадни.
7
0
 
3
 
! Отговори
Дедо преди 7 години
Затова само бира в кенчета.Преди така си пътувах-никаква вода и кафета.Бира и чипс.
6
0
 
2
 
! Отговори
Shark преди 7 години
Не само кафето е гадно. Правят се на луди и не дават и храна. Някакви бисквитки там и толкова, а билетите струват няколко стотин евро. Други пък съвсем тарикатеят и искат да си плащаш за всичко.
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пия кафе в минивана. Отзад имам масички термос и чаши с лъжички за направата на едно хубаво кафе по време на почивка, излет или просто ей така за удоволствие!Със самолети не пътувам не ми се налага просто.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НаблюдаващВсъшност в самолета налягането не е постоянно "като на земята" понеже височините на земята варират от -111м (мъртво море) до + 8848м (еверест) надморска височина. Налягането в самолета се регулира плавно и автоматично до еквивалентно на 2400 метра надморска височина и това е налягането което се поддържа през по-голямата част на полета. Колкото до бактериите - те нямат реално влияние върху вкусовите качества на кафето и са унищожени в процеса на варене. Поредната неинформирана стат
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Pulni gluposti!Kafeto,koeto se servira na poletite e mnogo nisko kachestvo.Da ne se pravqt na ludi aviokompaniite.Da ste vijdali v nqkoi samolet da vi servirat illy ili druga podobna italianska marka kafe ili organichno latino-amerikansko kafe.Butat ti razni nescafeta i tolkova.Samo statistiki vadqt.
2
4
 
24
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
на 10 000 метра водата кипва при по-ниска температура, защото налягането е ниско. А налягането е ниско ИЗВЪН самолета. В самолета налягането се поддържа постоянно и автоматично като на земята. Иначе просто няма да може да се диша.Нищо му няма на кафето, просто някои хора се чудят за какво да мрънкат. Какъв процент от кафетата си сте изпили в самолет за последната година? Аз - около 0,2%.
1
0
 
7
 
! Отговори
tgrthhr преди 7 години
Душици, няма дума "сервива".

Спонсорирани публикации