Суперкомпютър помогна на учени да направят симулация на вселената

Вашият лаптоп няма да се справи с тази задача в това хилядолетие
Обновена: 13 юни 2017 12:42 | 13 юни 2017 12:42,
13
Суперкомпютър помогна на учени да направят симулация на вселената

Замислете се каква асоциация ви идва на ум, когато погледнете тази картинка? Със сигурност сте били много далеч от истината - всъщност това е нашата вселена.

Снимката е направена в рамките на проект, воден от Цюрихския университет, който е най-големият в Швейцария. Екипът от учени е използвал суперкомпютър, чрез който създават симулация на цялата ни вселена (или поне тази част, която познаваме). Крайният резултат е над 25 милиарда виртуални галерии.

Разпростирайки се на над милиарди светлинни години разстояние, картата показва как тъмната материя се разпространява в космоса, като жълтите участъци са тъмната материя, а белите участъци са тези с най-ниска плътност.

Полученият каталог от снимки ще се използва, за да се извършват експерименти като част от консорциума "Евклид" - в него участват над 1000 учени от целия свят, чиято цел е да картографиграт милиардите галактики в космоса и да разкрият естеството на тъмната материя. Информацията ще се използва и на сателита Евклид, който ще бъде изстрелят в космоса през 2020 г.

"Заради последните ни нововъведения, нашият код постига най-голямата симулация на вселената, откакто я наблюдаваме, като включва над 2 трилиона дигитални частици. Използвахме суперкомпютъра Piz Daint, който е съставен от над 5000 графични процесора. Комбинацията от иновативния ни код и тази уникална машина дава наистина вълнуващи резултати," споделя Ромен Тейсиер, професор по компютърна астрофизика, пред DigitalTrends.

Самото изпълнение на кода е отнело над 80 часа. Погледнато в перспектива, Piz Daint за един може да изпълни толкова кодове, колкото един модерен лаптоп за 900 години. С прости думи, на вашия лаптоп би му отнело около 3000 години да подкара въпросния код.

Суперкомпютър помогна на учени да направят симулация на вселената
Техническите характеристики на суперкомпютъра Piz Daint - Cray XC30

Какво следва? Екипът иска да се подготви за още и още симулации, които да помогнат на света да разбере вселена по-добре, като тестването на различни закони на гравитацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Тази машинка харчи 1,3 мегавата! За много по-малко пари можеха да получат доста подобна снимка с обикновен телефон ...Между другото, инфото на характеристиките е старо, ъпгрейдван е и вече е с Xeon E5-2690v3 12C 2.6GHz и NVIDIA Tesla P100, общо 206720 ядра. А когато NVIDIA преминат от тесла на мотика, ще стане още по-мрачно...
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моят компютър може да изпрати човек в Космоса, на Луната и на Марс едновременно. Само трябва да се създаде софтуера и хардуера на ракетата и кораба.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очаквах по-глупави коментари по темата... както знаем българина е много вещ в астрофизиката.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Вашият лаптоп няма да се справи с тази задача в това хилядолетие"Грешка! След 10-15 години лаптопите ни ще са по-мощни от днешния най-мощен копютър!
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самите учени не наясно какво точно представлява тъмната материя и тъмната енергия.Наясно са само ,че ние виждаме само 3% от Вселената. Скоро май старото забравено схващане за Етер-а ,ще излезе от забрава ,за де се обяснят определени феномени
2
4
 
6
 
! Отговори
Асоциациата ли? преди 6 години
Гърди мъжки пълни с въшки!:):):)А сигурни ли сте че учените не са се измайтапили с илюстрацията и не е някое селфи?
1
4
 
8
 
! Отговори
един преди 6 години
Много ми е забавно некой лаик да седне и да ми обяснява какво може и какво не може МОЯ компютър...

Спонсорирани публикации