Новият живот след бърнаута: Един бивш мениджър разказва

Хората и сами могат да се изтеглят от блатото!
Обновена: 4 окт 2019 07:44 | 4 окт 2019 07:10, Елка Василева
107
Новият живот след бърнаута: Един бивш мениджър разказва
Кристоф Полдер. Снимка: Личен архив /Дойче веле

Кристоф Полдер е имал зашеметяваща кариера. Но на солена цена: работел между 60 и 80 часа седмично. До момента, в който настъпил тоталният срив. Поставили му диагноза: бърнаут. Днес той живее в каравана в гората.

Кристоф Полдер има нов живот - далеч от онзи, който го довежда до бърнаут (пълно психическо и физическо изтощение - б.ред.). Бившият мениджър е изоставил международните проекти и Ягуара с 400 конски сили. Вместо това живее в една каравана в гората, разказва Дойче веле.

Той охотно разказва своята история: "Израснал съм в една секта, където почти всеки ден се налагаха физически наказания". Кристоф бил най-малкият от четиримата братя в семейството и постоянно се борел за внимание. На 16 години се изнесъл в самостоятелно жилище и после твърде рядко виждал родителите си.

Започнал работа на един строеж и живял във фургон. Но един ден по-възрастен негов колега му казал: "Ти си интелигентно момче, не ти е тук мястото". Кристоф станал студент. Завършил инженерни науки, а после започнал да работи за един международен концерн.

Много работа, малко приятели

Но може ли издигането в кариерата да затвори всички рани от трудното детство? "В един момент започват да те потупват по рамото и ти усещаш, че се нуждаеш от все повече похвали, защото това е, което винаги ти е липсвало", казва Кристоф. В работата си Полдер се отличавал със систематичност, прецизни анализи, бързина и готовност да полага усилия.

"Първият ми шеф се държеше с мен бащински, следващият обаче беше съвсем друг тип и много добре знаеше кои са скритите механизми, с които да ме накара да давам от себе си всичко, за да имам върхови постижения", казва той. А и самият Кристоф бил амбициозен - стремял се към нови и нови върхове, без да обръща внимание на натоварването.

Работел между 60 и 80 часа седмично, а паралелно с това записал второ висше. Като ръководител на проекти печелил по 100 000 евро годишно. За приятели обаче не му оставало никакво време, целият му живот протичал в офиса. Там колегите му го обсипвали с уважение и признание. А Кристоф компенсирал липсата на личен живот с още по-голям професионален ангажимент.

Тоталният срив

Той отслабнал радикално, разболял се, но дори не усещал, че се нуждае от помощ. И така, докато не преживял една лека катастрофа, след която му дали три дни болнични. През времето на това принудително бездействие Кристоф усетил, че е на ръба на силите си. Диагнозата бързо станала ясно: бърнаут (мед.: Синдром на професионалното изчерпване).

Настъпил и мигът на тоталния срив. Споменът за него е мъчителен. Говорейки за него, Полдер притиска длани към масата, сякаш за да го изтика от съзнанието си. Спомня си много добре как изобщо не бил в състояние да стане сутрин от леглото, нито да тръгне за работа. "Спях по 18 часа в денонощие, а после лежах с лице, притиснато в канапето - без всякаква мисъл и воля за действие", разказва той.

Започнал да търси помощ от лекари и природолечители. В продължение на три години не ходел на работа. А след това? "Промених се изцяло, сега съм съвсем друг човек. Преди само работех, а сега правя точно обратното", подчертава той.

Кристоф заменя спортната си кола с каравана и с нея пътува от къмпинг на къмпинг - предимно из горите. От време на време припечелва по нещо като консултант по строежи.

"Бях разочарован от всички книги за бърнаут"

"Успях сам да се излекувам", подчертава бившият мениджър. Шишенцата с фолиева киселина, минерали и витамини все още не са отваряни. "Здрав съм, тези неща не са ми нужни повече, май трябва да ги изхвърля", казва той.

В новия си живот Кристоф Полдер се е посветил на нещо, което пак му носи признание - той пише книги със съвети за студенти и за хора, които си строят жилище. Последната му книга обаче - "Шест стъпки, с които да преодолеем бърнаута" - е посветена на личната му история, на неговия бърнаут и последвалото спасение.

"Бях крайно разочарован от всичките книги, посветени на проблема бърнаут, защото в тях само се описваха отделните симптоми и се казваше към какви специалисти да се обърне човек за помощ. Аз обаче искам да покажа на хората, че и сами могат да се изтеглят от блатото", казва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: бърнаутКристоф Полдер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
2
 
! Отговори
Борислав преди 4 години
Един глупав въпрос към преписвача на статията. Какво е бърнаута?
96
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 97Тента е за висш управител във фирма, ти говориш за кодъри ... кой е изпушил, ми кажи?
95
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам какви заплати взимат програмистите, но ми трябват 20 секунди да ги преценя колко са изпушили.През фирмата, в която работя минават поне по 2-3 *** и като им видиш мътния поглед, и разсеяното изражение ми се струва да е вярна историята.
94
1
 
1
 
! Отговори
анон преди 4 години
Брало си е лайката!
93
7
 
2
 
! Отговори
Корпорация над Нация преди 4 години
До 94То си един чиновник и нямаш право на мнение. То Трявна да си благодарен, че то се дава правото да съществуваш!Подписано от:Богатата гад, която заедно с още 50 човека върти всичко ...
92
9
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До Анонимен 91Абе льольо, недей да ми преиначаваш думите с половинчти цитати. Да, запознат съм много добре как се работи както в България, така и в чужбина. Навсякъде, тези които стоят на работа повече от 8 часа или са некадърни, или се занимават с ИЗЛИШНИ дейности.
91
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 91Остави го. Не знае, че 20 часа отгоре означават често почти тройно заплащане, защото бонусите са масивни и всички ги гонят. По добре на 25 да работиш по 80 часа и да имаш пореще на 29 с огромна къща, отколкото да се напиеш и да направиш 2-3 деца, който не можеш да гледаш ...
90
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаем им бърнаута на такива. Защото е бясно с нещата и има вътрешна информация, благодарение на заплата си, ома достатъчно инвестиции, да се пенсионира още на 33. Сега се прави на ударен, ама защото малко или мноо е от топ специалистите, ВИНАГИ ще има работа за него. Я да бърнаутне с 900 лева заплата ... а де?
89
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако някой работи повече от 40 часа седмично, това означава, че или е некадърен и не може да си свърши работата навреме---Браво, прекрасно сте запознат с трудовия пазар, особено в чужбина. В големите компании има работа за точно един човек и точно за осем часа, а той нали е некадърен, стои до по-късно, за да си я свърши. Браво!
88
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошото е, че всички си тикат децата, да станат такива. Една майка ми се хвалеше, кал 13 годишният и учил по 6-7 часа на ден, след училище, как вече бил избрал кариера и къде ще работи, колко ученилюбив бил, даже проучвал биографиите на художниците, чиито картини било в учебниците по история. А мама, му купила PlayStation, Nintendo, Adidas за награда за успехите по олимпиади, и много му се карала за 5-ци!Хората си правят децата такива, после плюене ...
87
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В чужбина нещата с информатиката не са толкова прости. Примерно в Германия образованието след училище е разделено на две - има университет или професионално образование с чиракуване във фирма. Само в професионалното образование има към 30 различни специалности с информатика, които правят сериозна конкуренция на завършилите университет без трудов опит. С информатика човек гладен няма да остане и търсенето и, да, голямо, но във всички браншове има проблеми за завършилите университет.
86
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Чиновник"След няколко години пазара ще се пренасити от програмисти и ще видите и другата страна на монетата."Само с това изречение става ясно, че нямаш и точица идея как стоят нещата в този бранш, смехурче.
85
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изтитам коментари 81-84 и бих искал да отговоря- в IT сектора хората си знаят цената. Най-малкото нещо да ги ядоса, и си намират работа за повече пари. 4000лв. заплата взима програмист под средно ниво, а какво остава за TL... Аз съм човек, роден в центъра на София. Никога не съм висял до късно или на сила в офиса. Експлоатация, роби?! Пълни небивалици. В някой кол център- може би. Иначе, да- преди 10 години и аз взимах 1500лв. заплата 3ти курс студент. В момента само удръжките са ми толкова...
84
12
 
20
 
! Отговори
Човек преди 4 години
Перфектният служител за новите корпорации - комплексар с трудно детство, няма претенции, иска само да работи като роб. Пълно е с такива. Във Виваком директорите специално търсеха хора от провинцията без семейства, за да ги използват като роби, и да разкарат хората, които си ценят труда. Ей такива като този на снимката са идеални - 100000 на година за ръководна позиция на Запад .... мууахахахахаха. 80 часа на седмица - робска психика. Изобщо не ме тригва историята за бърнаута.
83
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
.. а, забравих да кажа, че тези аграрни калинки са и лоялни. Под "лоялни" разбирайте, че не се обаждат много, а само изпълняват и пазят гърба на спонсора/шефа.
82
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
... и разбира се продължават да спят в офиса. Потупват ги по рамото и така им минават годините. Е, не са много кадърни, но пък работят по 80 часа седмично и вършат и работата на шефовете. В замяна получават трохи. 100000 в западна корпорация на ръководна позиция е нищо. По този начин качествени кадри, които си ценят труда се изместват от армия от селата, които работят като роби за половината пари. Това е накратко схемата.
81
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето върху такива напористи сел янчета се крепи т.нар. съвременен капитализъм. И в София в Бизнес парка е пълно с такива. Идват от някакви малки населени места с тоалетните на двора и като попаднат в Бизнес парка и вече летят в облаците. Тарикатите директори ги надушват отдалеч, подхрърлят им някаква заплата от 1500 лева и ги смазват от работа. Онези работят като калинки без много да мрънкат. След време стават мениджъри защото спят в офиса и достигат до космическата заплата от ТА-ДАМ - 4000 лева!
80
2
 
17
 
! Отговори
до 78 преди 4 години
Става въпрос за международни технологични компании с офиси в София (не съм аз човекът с когото спорите, но ти чета неадекватните изказвания). Подобни са- HPE, DXC, SAP, VMWare, Johnson Controls, Amdocs, Uber, Viber, Pros, Ericsson, PaySafe, Bet 365, Poker Stars и какви ли не технологични гиганти още стотици. Дразниш с глупавите си изказвания. Не си в час ама изобщо- поредната ти глупотевина го доказва. Та в тези компании има хора с по 2000лв. заплати (базово ниво) има и с по 10-15-20000...
79
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аха... Май трябва от сметката да махнем и обявите по които ни се иска да наемем хора, но знаем, че е почти невъзможно да намерим. Да махнем от сметката и обявите, които се дублират или написани за една и съща длъжност по различен начин, обаче сме ги оставили за да може да достигат до повече хора. Пак излезнаха криви сметките. ;) А човекът с криви сметки досега твърдеше, че бил ИТ специалист с близка до 5-те цифри месечна заплата. Къде взимат такива немислещи на голяма заплата? ;)
78
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Никой не говори за български фирми абсолютно никъде"Да де, ама говориш за фирми развиваши бизнес в България. А не за чужди фирми в чужбина, за които хората в България може и въобще да не са чували. Има средни по размер фирми в България (да кажем български, с чужди клиенти и партньори) в които шефът взима доста, но работниците взимат около 2500. А фирми от типа световни корпорации пак дават толкова на обикновен работник. Всичко друго дава по-малки заплати (не говорим за TL или шеф на отдел).

Спонсорирани публикации