Хавана става на 500 г., изправена е пред тежки предизвикателства

Кубинската столица е архитектурно бижу, но сградите се рушат
12 ное 2019 19:40, Елка Василева
39

Снимка: БТА

Хавана е управлявана последователно от испански колониални губернатори, от подкрепяни от Америка диктатори и от комунистически революционери.

Кубинската столица е архитектурно бижу, където сградите се рушат заради недостатъчна поддръжка. Тя е пристанищен град, почти опразнен от кораби заради американските санкции и кубинските забрани.

Нейните лидери осъждат световния капитализъм и едновременно с това строят нова верига хотели за туристи, пристигащи от Маями, Мексико сити и Мадрид.

Хавана - мегаполис на загадки и противоречия - ще празнува в събота своята 500-годишнина, изправена пред едни от най-тежките предизвикателства в историята си - от климатичните промени през американските санкции до стагнацията и изтичането на мозъци - измъчващи една от последните комунистически икономики в света.

Въпреки трудните времена кубинското правителство планира да организира седмица, посветена на юбилея, със стотици събития пред възстановени паметници и на исторически места, визита на испанското кралско семейство и заря над крайбрежния булевард "Малекон", пише Асошиейтед прес.

Усещането за смирение, което често се долавя по улиците на Хавана, леко се е променило, като 2,1-те милиона местни жители се възхищават на възстановителните работи - въпреки че много от тях изглеждат прибързани и незавършени - и се радват на уличните панаири и специалните изложби, които вече започнаха в навечерието на тържествата за годишнината.

Мария де лос Анхелес Матаморос, пенсионирана държавна служителка, живее в къща от 19-и век в Стария град на Хавана, която е разделена на 20 малки апартамента. В продължение на десетилетия тя споделя банята със своите съседи и носи кофи с вода за апартамента си от единствения работещ кран в сградата.

"Не бих живяла никъде другаде по света. Това е истинска любов", каза тя и добави: "Стара Хавана, където живея, е част от мен."

Повечето от другите столици на страни, били испански владения в Латинска Америка, запазват частица от колониалния център сред море от стъклени офис сгради, бетонни кули и молове. Строителството в Хавана да голяма степен спря след социалистическата революция от 1959 г., а това, което се строи, са предимно блокове в съветски стил на празни терени в покрайнините на града.

На туристите, разочаровани от еднообразието на толкова много глобални дестинации, Хавана дава шанс да видят нещо уникално.

"В Чили нашата архитектурна история е изгубена, а не запазена - нещо наистина положително, което може да се види в Хавана", каза Естебан Гахардо, чилийски турист.

Автомобилна разходка в града днес може да ви отведе от испанските площади от 16-и век в Стара Хавана през необароковите сгради и театрите в стил арт деко в центъра на кубинската столица до къщите от 20-и век в сенчестия квартал Ведадо и модернистичните жилищни сгради в кварталите Мирамар и Сибони, които са нещо като предградия.

"Хавана има много прецизна градоустройствена схема, която се разрасна и запази през годините, но развитието на практика спря през 60-те години" на миналия век, каза архитектът Орландо Инклан, специалист по благоустройство в хаванската Служба за историческо наследство.

Куба позволява на всеки гражданин да притежава две жилища - едно в града и друго в селски район, и те може да бъдат свободно купувани и продадени според законите, приети, след като Раул Кастро стана президент през 2008 г. и започна поредица от реформи.

Много сгради бяха спасени от разрушаване чрез реставрацията, провеждана в Хавана и други големи градове от неголямата горна прослойка от средната класа в страната, която има частен бизнес на острова или достъп до капитали от чужбина. Стотици хиляди други кубинци преживяват с държавна заплата от близо 30 долара месечно и живеят в сгради на различен етап от разруха.

За влошаването на състоянието на жилищните сгради допринасят климатичните промени, по-специално в крайбрежните райони, които са изложени на наводнения, морски вълни, редовни урагани и тропически бури. На "Малекон" 70 процента от сградите са в толкова лошо състояние, че се предвижда пълното или частичното им разрушаване.

Други постоянни оплаквания на живеещите в центъра на Хавана са нередовното събиране на боклука и купчините боклуци, които се трупат по ъглите на улиците, както и нередовният градски транспорт, който превръща дори кратките пътувания с автобуси от обществения транспорт в продължаващи с часове одисеи.

За по-голямата част от жителите на Хавана притежаването на автомобил е недостъпен лукс и повечето от тях разчитат на автобусите или на старинните американски коли, превърнати в групови таксита, изпълняващи кратки курсове.

"Градът има още много какво да направи в областта на жилищната политика, инфраструктурата и услугите", каза кубинският архитект Роландо Лога.

Реформите на Раул Кастро до голяма степен бяха спрени през последните години, което направи много кубинци песимисти за икономическото бъдеще на страната. Към това се прибавя засилването на санкциите срещу острова от страна на американския президент Доналд Тръмп, насочено до голяма степен към спиране на приходите от туризъм.

Ирис Флорес, секретарка в държавна компания, каза, че е огорчена от това, че се рушат сгради и инфраструктура, от антисоциалното поведение на младежите, лошата хигиена и купчините боклуци.

Въпреки всичко тя заяви, че нищо не може да се сравни с пресичането на Хаванския залив до испанския колониален замък Моро и любуването на галантната крива на булевард "Малекон", окъпан от вълните на Флоридския проток.

"Родена съм тук. И Хавана е мястото, където ще умра", каза 57-годишната жена. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: кубаХаванагодишнина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
15- ВСЕКИ ИМА ПРАВО НА СВОЕ ВИЖДАНЕ- ОБАЧЕ СЕ ПИТАМ АКО Е ТОЛКОВА ХУБАВО, А НЕ ПРЕКАЛЕНО НАТУРАЛИСТИЧНО, ЗАЩО РАЗЛИЧНИТЕ МИГРАНТИ ЗАРАДИ КОИТО САЩ СА ПОСТРОИЛИ ВИСОКИ СТЕНИ НЕ СЕ ЗАПЪТВАТ КЪМ КУБА, А РИСКУВАТ И ПРЕСКАЧАТ ВИСОКИТЕ ЗИДОВЕ, ЗАЩО ХИЛЯДИ КУБИНЦИ С ЛОДКИ ПРЕМИНАВАТ В САЩ- ОТВАРЯМ И ИЗГЛЕЖДАМ В ЮТУБ- КЪДЕТО ЕДИН УБАВЕЦ РАЗПРАВЯ, ЧЕ НА КУБИНЦИТЕ НЕ ИМ ТРЯБВАТ ПАРИ ЗАЩОТО ДЪРЖАВАТА ИМ ДАВА ВСИЧКО, ДАЖЕ ПО ДВЕ КЪЩИ И ЛЕКИ КОЛИ- ЗАЩО ИМ Е ДА БЯГАТ ОТ ТОЯ РАЙ В БАНКРУТИРАЛАТА КРАВАРИЯ....
28
0
 
3
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
До Анонимен 4 Продължителността на живота в Куба е по висока от тази в САЩ.... Разбира се. Там всички са на здравословна диета.Не се тъпчат с хамбургери и огромни телешки пържоли от птеродактил.
27
1
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Фидел съсипа всичко. А Куба можеше да бъде рая на земята.Ама какво да се прави? Комунистическа съдба.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тука разни празни недоучени дрогирани нещастници се упражняват на тематаами много е простовижте съседните държави на куба където управляват режими подчинени на сащкоято си изберете хаити ,доминика, са *** в сравнение с куба пуерто рико е обединено икономишчески със сащи това не му попречи да фалира 2017 годинаи въпреки това емиграцията към сащ не езаконна промъкват сес като кубинцитеа вие си плещете глупостите
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
грешка 60 години
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какво може да докара на един 500 годишен град 50 години комунизъм
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Купони за захар.Дотам са се докарали.
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До адвокат ТеневКое им е по-добре от нас бе Глупашки?Всеки българин с паспорта си може да иде в Куба.А кубинците дори не ги пускат до хотелите на чужденците в собствената им страна.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 23Хм.Ти верно ли помниш Хавана преди комунистите?Да не си Лили Иванова?
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунисти, съсипахте прекрасната Куба, това беше една уникална страна, а Хавана уникален град, всичко стана на ла.на заради вас.
19
1
 
2
 
! Отговори
men преди 4 години
американска демокрация, банани и тоалетна хартия. лекарите у дойчистаня да мият д.та
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До адвокат ТеневТака като ти гледам колко ти е акъла по скоро си говедар отколкото адвокат.
17
12
 
6
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 4 години
Куба търпи едни от най тежките санкции и ембарго и въпреки всичко не се предава....Живеят скромен живот и все пак са по добре от нас във всяко едно отношение...Еврейското лоби в Америка търси начин да направи пак Куба бардак и казино без да се интересува от народа...
16
2
 
9
 
! Отговори
Л преди 4 години
Горд народ !
15
4
 
10
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До Анонимен 15Голям анализатор си! Браво! А днаеш ли, че преди 40г. Етиопия имаше 40 милиона население, а днес, даже след отделянето на Еритрея като независима държава вече има 140 милионно население. Защо не извадиш статистиката, там ясно се вижда, че най-слаборазвитите страни увеличават населението си с най-големи, ограмни темпове и обратно, в страните с голям стандарт има демографска криза и затова приемат имигранти. И накрая, защо не отидеш да поживееш малко в Куба, а не като турист?
14
4
 
1
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Механиците да кажат дали части на Фиат Браво не се намират в модели на ффолксвваген груп, те и фиат груп са собственост на немците. Шефовете от ФВ са спрели производството и поддръжката на Браво, но щом ззнаят да експлоатират,, италиянците да ги съдят и да връщат поддржката!
13
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господа и другаре незнам колко са изостанали или напреднали кубинците,знам само ,че страна с територия колкото България и имаща население през 80те колкото това на България,в момента е 11 300 000 жители ,и то без стотиците хиляди,ако не и милион бежанци!Още Фидел Кастро през 80те разреши на който не му изнася прав му пътя/морето/.А в ЕвроатлАтлантическа България реално живеят не повече от 5млн.!А,бяхме колкото Куба!
12
4
 
0
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Идва реч , че умрялата Церовска е вещица, не говоря за другите Церовска, тя се е самоубила с тестостерон, че от падане чупи ли се гръбнак бе! Просто си е била адски трошлива от тестостерона, я да пускате Владо на свободаа!
11
9
 
8
 
! Отговори
До 10 преди 4 години
Съвсем прав си, идеите на комунизма се провалиха, СССР се разпадна и руснаците и бившите им сателити потънаха в мизерия. После цяла Източна Европа се присъедини към ЕС и НАТО и вече малко по малко изплуваме от червеното блато.
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаити е най-слабо развитата страна в "Централна и Южна Америка"Хаити са открити находища на Злато , Боксит Мед но те са слабо усвоенидоминиканска република-Слабо развита, аграрна страна залежи на "Боксит""Желязна руда медна руда, мрамор, злато, кобалт, и титансредна продължителност на живот най ниска в латинска америкае това са съседите на куба и процъфтяватама ги управляват послушници от краваршингтон и на нашите "независими " медии им е забранено да пишат за това

Спонсорирани публикации