Венеция под вода: Двама загинали, потънали кораби, "Сан Марко" наводнена...

Вижте кадри от бедствието в италианския град
13 ное 2019 14:22, Нели Христова
35

Снимка: Reuters

За шести път за 1200 години, подът на базиликата "Сан Марко" е покрит с вода. Двама души за загинали на о. Пелестрина – тънката ивица вода, която разделя Венеция от Адриатическо море. Хотелите приготвят гумени ботуши за всичките си гости, но ги съветват да не излизат навън.

Още по темата

Високата вода всяка година залива Венеция, но този път последиците са катастрофални.  Кметът на града Луиджи Бруняро обяви "бедствено положение“ и заяви, че "наводнението ще остави трайни отпечатъци върху Венеция“.

"Молим правителството да ни помогне. Сумата ще е голяма. Всичко това е резултат от глобалното затопляне“, каза Бруняро.

Управителят на региона Венето Лука Дзая описа ситуацията като "апокалиптична", а щетите "невероятни и плашещи".

Площадът пред "Сан Марко" е като гигантска локва, покрит от близо 184 см. вода. Нивото е близо до онова от най-тежкото наводнение на Венеция през 1966 година, когато беше 196 см. В резултат на това, 80% от италианският град е под вода, съобщават от ТАСС.

Водите отнесоха маси и столове от кафенета, наводниха магазини, а продавачите панически се опитваха да спасят стоките си. Три лодки, които играят ролята на автобуси, потънаха.

Туристите въпреки това продължиха да се наслаждават на италианския град.

Днес се очаква нивото на водата да се покачи още, според информация на The Guardian. То може да надмине 1,9 метра.

До сега Акуа Алта се случваше два пъти в годината – през есента и през пролетта. Но с покачването на нивото на световния океан, може да се случи по всяко време. 

Съвсем доскоро се говореше, че Венеция потъва, но сега жителите й категорично заявяват, че тя "потъва по-бавно, отколкото морето се вдига“.

Четири от шестте пъти, в които базиликата Сан Марко е била наводнявана за 12 века са се случили през последните 20 години.

"В момента сме изправени пред изключително висок прилив. Всички са мобилизирани да се справят с извънредната ситуация", написа по-рано кметът на Венеция Луиджи Бруняро в социалната мрежа Twitter.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
7
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Венеция ще последва съдбата на Нотр Дам . Пълно опъстошение ... много и щедри приказки за помощ ... а после дълги и некачествени ремонти и опити за възстановяване .Преди време няколко социални коментатори нарекоха времето в което живеем "Пластмасовата ера" на човечеството . Сега ясно разбирам какво са искали да кажат . Евтини и некачествени продукти, отпааадъци унищожаващи природата , все по-ниски стандарти , "пластмасови", изкуствени хвалебствени приказки без покритие .
33
4
 
3
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Да се оплакваш, че Венеция е под вода е същото като да се оплакваш, че ремонтите на Фандъкова са пълен провал.Говорим за повтарящо се природно бедствие и няма какво да направим по въпроса, освен да се евакуираме, оставяйки бедствието да погълне целия град...Истината.
32
2
 
7
 
! Отговори
Николет преди 4 години
Жалко за красивата Венеция ! Ужас дами и господа. Направо вече ще ходим да си пием кафето във Милано.
31
0
 
8
 
! Отговори
Аа преди 4 години
Споко бе, аз съм чел че тя по принцип си е под вода
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Аз знамВенеция потъва от векове, нивото на световния океан няма нищо общо. Естествено основната част на града разположена на континента, не потъва, само онази старинна част изградена върху островчета в лагуна.
29
2
 
14
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
- Ейй, чак къде избила водата на Перник!
28
1
 
8
 
! Отговори
До 23 преди 4 години
Това че е имало примитивни термометър и барометър преди 200 години, не значи че те са се използвали във всички точки на света, още по-малко означава, че са събирани и систематизирани получените данни. Коректни данни се събират от 60-70 години.
27
3
 
9
 
! Отговори
Аз знам преди 4 години
За съжаление, рано или късно Венеция и не само тя ще са под вода. И това не зависи нито от ТАСС, нито от МАЗ.....
26
0
 
22
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Мен обаче ме интересува как да оживим нашите замиращи села, дори не са под вода, а Венеция - що пари са се изляли, ще се оправят и без да ги мислим. Като не им харесва Венеция, да дойдат тук
25
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Други новини чрез ТАСС за Венеция има ли? Това ли е извора на европейските новини?
24
1
 
3
 
! Отговори
Неизвестен преди 4 години
До АнонименА наводниметър още никой не е изобретил.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Термометърът и барометърът са измислени преди 400 години.
22
2
 
28
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Седиш си в заведението край площад Сан Марко, хапваш си от сандвича, а три акули край теб чакат да им подхвърлиш нещо от шунката. Романтика...
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро ще я наричат Атлантида,поне ще знаят къде е потънал града. В Китай и Дубай вече има реплики на Венеция ,но в пъти по чисти
20
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Японците ги удари силно земетресение и цунами, което буквално помете западното им крайбрежие - хората се стегнаха, не мръкаха като ревливи женички и се възстановиха. Тук в Европа, една по-силна буря и се започва голямото реване, тръшкане и т.н. - жалка *** история.
19
4
 
3
 
! Отговори
Сата Н преди 4 години
Достоверни измервания на температури и налягане има от около 200 г
18
8
 
10
 
! Отговори
До 15 преди 4 години
Ако трябва да сме точни, достоверна статистика за глобалните температури, ниво на световния океан и т.н., има от края на ВСВ, което е едно голямо нищо и на такава база не могат да се правят никакви изводи.
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тамошния Бойко Борисов незабавно да си подава оставката!
16
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да разбирам, че за 1200 години 6 пъти е имало глобално затопляне? Ей само чакате повод за да пишете за апокалипсис, няма такава простотия.
15
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според историята и библията и преди мноооого векове е имало и потопи и ледена епоха и вулкани и всякакви катаклизми,тогава е нямало самолети автомобили и фабрики , може просто да си е нормален цикъл все пак темперетурата се води на статистика от скоро в сравнение с възраста на земята

Спонсорирани публикации