НАТО: Владимир Путин не успя да ни раздели

Следващите дни вероятно ще бъдат по-лоши, каза Столтенберг
4 мар 2022 16:38, Елка Василева
258
 НАТО: Владимир Путин не успя да ни раздели
Снимка: архив, БГНЕС

Следващите дни вероятно ще бъдат по-лоши - с повече смърт, страдание и разрушение, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след извънредното заседание на външните министри от алианса в Брюксел, посветено на руското нахлуване в Украйна.

Президентът (Владимир) Путин не успя да ни раздели. Поуката е, че е необходима стратегическа съпричастност в НАТО, добави той.

Още по темата
Столтенберг уточни, че е решено самолети и войски на НАТО да не влизат в Украйна, защото иначе жертвите биха били дори повече. По неговите думи хиляди военни от пакта са изпратени по източния фланг, за пръв път са разгърнати силите за бързо реагиране, в готовност са 130 изтребителя и над 200 военноморски кораба и може да се предприемат допълнителни и значителни мерки при нужда.

Призоваваме президента Путин незабавно да спре тази война, да изтегли всичките си сили от Украйна без условия и незабавно да се върне към дипломацията, заяви Столтенберг. Това е войната на президента Путин - той я избра и планира, и я предприе срещу мирна страна. Това е най-тежката военна агресия в Европа от десетилетия. Русия води брутално и непредизвикано нахлуване, което НАТО и целият свят осъждат, посочи генералният секретар.

От месеци предупреждаваме, че президентът Путин се готви за нахлуване, затова положихме неуморни усилия за постигане на дипломатическо решение. Имаме отговорност конфликтът да не прехвърли границите на Украйна, защото ще стане по-опасен и опустошителен. Изправени сме пред заплахата от дългогодишен конфликт, предупреди Столтенберг.

Той отчете, че руските военни нападат градове и унищожават болници, училища, жилищни квартали, предприемат безотговорни действия около атомни централи и действията им водят до много жертви и ранени.

Путин напълно подцени способността за отговор на украинските въоръжени сили, посочи генералният секретар.

По неговите думи съюзниците са обсъдили днес осигуряването на допълнителна помощ за Грузия и Босна и Херцеговина. Той отбеляза, че Швеция и Финландия вече са част от съгласуването на действията, свързани с войната в Украйна.

В днешното заседание с видеовръзка участва също украинският външен министър Дмитро Кулеба. По-късно днес Столтенберг и външните министри от ЕС, САЩ, Великобритания, Канада и Украйна ще участват в ново извънредно заседание, свикано от върховния европейски представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
0
 
0
 
! Отговори
Прощъпулник преди 2 години
До Стамат --- Недей да питаш за сборни пунктове, защото във форума има и натовски ***. Току виж ни застреляли.
217
0
 
0
 
! Отговори
до Пурку - 224 преди 2 години
Престани с тези бомби с обеднен уран бе невежа, няма такива бомби, има противотанкови снаряди с върхове от обеднен уран заради голямата пробивна мощ на урана.
216
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
боже и троловете на путин се побъркаха,работят против него...ще ви застреля!г-н Столтенберг,путин ще ви вкара във война все едно дали го искате!ако не се намесите в Украйна и го спрете...ще нападне Прибалтийските...Полша,евентуална победа в Украйна ще го насърчи...ако не го спрете в Украйна...раждате новият хитлер...по ниската цена е да го спрете в Украйна!!!
215
2
 
10
 
! Отговори
Стамат преди 2 години
Въпроса беше риторичен :) Едва ли има нормален човек,който ще остави деца,жена,къщата и живота си,за да тръгне да воюва срещу Русия,защитавайки сатрапите от САЩ или Нато.
214
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Стамат Кой би искал да се бие на страната на НАТО, която започна войните в Сирия, Ирак, Афганистан, Либия? Колко милиони избиха тези наемници? Нормален човек не би се сражавал за такава организация, освен ако не е шизoфреник като Соломон Паси и подобните му.
213
0
 
5
 
! Отговори
Стамат преди 2 години
Като чета и слушам повечето, при предполагаема война между Русия и България... Българите, ще се бият на страната на Русия..Кой ще се наеме с инициативата да каже къде ще са сборните пунктове,да не обикалям улиците с автомат?!
212
1
 
6
 
! Отговори
Наемници и окупанти преди 2 години
България с наемниците си участва в състава на НАТО в унищожаването и окупацията на Афганистан, Ирак, Либия. Как така НАТО е отбранителен съюз, като само напада суверенни държави?
211
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
76 дни продължиха бомбардировките над Белград, бомби падаха и в България (разрушиха къщата на моя позната) и ... никаква реакция. Над 18000 убити в Украйна след кървавия преврат и... никаква реакция.
210
3
 
8
 
! Отговори
КЪЦИ преди 2 години
ТОЯ ГО ИЗХВЪРЛЯТ ОТ НАТО ПО НЕКЪДЪРНОС ША СТАВА БАНКЕР
209
6
 
14
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
нато и ес да се разтурят незабавно видяхте ли колко е отбранителен съюз сащза колко милиарда продадоха оръжие на украина сега ще им откраднат и житотозащото следващата криза е за зърното межд съд да започне разследване срещунато и шефа му за кризата в украина не мирясаха да се заяждат с русия и даподстрекават бившите съветски републики чакаме новия вирус с ваксината
208
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И европейския народ подкрепя санкциите и фалита си, плаща помощите за бежанците и войната с техника и т. н, че и плаща лихви към палача си Америка, който дърпа конците. Чист мазохизъм
207
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми 1943 г.,Сащ не хвърли ли 300 бомби над София ,долу сащ
206
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То скоро всичко ще скочи с 500% инфлация и фалит на Европа
205
3
 
20
 
! Отговори
Пурку преди 2 години
Най-силната военна агресия в Европа след втората световна война е войната в Югославия и натовските бомбардировки с обеднен уран, забранен от Женевската Конвенция. Това е двуличието на нашите западни "партньори".
204
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странно заключи ли се коментарите на под статията на сенатора който призовава потен да бъде убит защо???Май не ви харесва хорското мнение продажни журналисти.
203
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО са ФАШИСТИ !!!
202
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другарят Путин никога не е искал да ви разделя, просто за около 48ч ви показа истинското лице на лицемери и егоисти. Това е истината. Останалото можете да си дрънкате колко сте силни, колко сте единни, колко сте велики, но всеки, който е следял случващото се видя нищо повече от едни изплашени лицемери и техните празни приказки.
201
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Путин все му е едно дали сте разделени или спите заедно. Путин иска само да си изнесете ракетите от източна Европа и да не припарвата повече в бившите републики на СССР.
200
4
 
20
 
! Отговори
До 215 преди 2 години
Еми то това е целта, защото американските банки бълват милиарди хартийки и ги наричат долари. Балонът все някога трябва да се спука.
199
4
 
17
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
АН ЛОР БОНЕЛ - ФРЕНСКА ЖУРНАЛИСТКА ДАВА ИНТЕРВЮ ВЪВ ФРАНЦИЯ И КАЗВА, ЧЕ ОЩЕ ОТ 2015 ГОД ТЯ Е ЖИВЯЛА В ДОНБАС И ЗАСНЕЛА ДОСТА НЕЩА И ТВЪРДИ:" УКРАИНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО БОМБАРДИРА СОБСТВЕНИТЕ СИ ГРАЖДАНИ ОТ РУСКИ ПРОИЗХОД В ДОНБАС"!!!!

Спонсорирани публикации