Путин създаде нов световен ред, но не по негов вкус и както искаше

Живеем в нови и по-опасни времена
21 мар 2022 09:33, Александър Попов
292
Путин създаде нов световен ред, но не по негов вкус и както искаше
Снимка: БГНЕС

Нахлуването на Владимир Путин в Украйна промени света. Живеем в нови и по-опасни времена - ерата след Студената война, започнала с падането на Берлинската стена, приключи.

Рядкост е да преживееш момент с огромни исторически последици и да разбереш в реално време, че е такъв.

През ноември 1989 г. стоях на покрития със сняг Вацлавски площад в Прага, столицата на тогавашна Чехословакия, и наблюдавах как се ражда един нов свят, пише в свой анализ Алън Литъл за BBC.

Народите на комунистическа Източна Европа бяха въстанали, за да се противопоставят на диктатурите си. Берлинската стена беше съборена. Разделената Европа отново ставаше едно цяло.

Още по темата
В Прага драматургът дисидент Вацлав Хавел се обърна към 400 000 души от балкона на втория етаж. Това беше вълнуващ момент, зашеметяващ със своето темпо. Същата вечер комунистическият режим рухна и след няколко седмици Хавел беше президент на нова демократична държава. Още тогава усетих, че съм наблюдавал как светът се преобръща - това беше един от онези редки моменти, в които знаеш, че светът се прекроява пред очите ти.

Колко такива моменти е имало в историята на Европа от Френската революция насам? Вероятно, мислех си тогава, около пет. Този, 1989 г., беше шестият.

Но този свят - роден в онези драматични народни революции - приключи, когато Путин нареди на руските войски да навлязат в Украйна.

Германският канцлер Олаф Шолц нарече този момент zeitenwende - повратна точка, а британският външен министър Лиз Тръс заяви, че това е "промяна на парадигмата". Според нея епохата на самодоволството е приключила.

Доказателствата се трупат от години.

Изминаха две десетилетия, откакто Путин изпрати войски в Грузия, твърдейки, че подкрепя отцепнически региони.

По-късно той изпрати шпиони в британски градове, въоръжени с нервнопаралитични вещества, за да убиват руснаци в изгнание.

През 2014 г. той нахлу в Източна Украйна и анексира Крим.

Въпреки всичко това Германия и голяма част от ЕС се оказаха в нездравословна зависимост от руския газ. Година след анексирането на Крим те одобриха изграждането на нов газопровод - "Северен поток 2", за да увеличат доставките.

"Самодоволството", за което говори Лиз Тръс, се отнася и за нейната собствена страна. Лондон е сигурно убежище за руските пари още от времето, когато министър-председател беше Джон Мейджър. Руските олигарси са складирали тук милиарди, прали са парите си, купували са най-престижните частни домове в столицата, общували са с политици и са дарявали средства за техните предизборни кампании. Малко са въпросите, които се задават за това откъде идва огромното им богатство, придобито толкова внезапно.

Така че, Западните демокрации не са "обръщали внимание" на естеството на заплахата, която се е зараждала на източната им граница.

Но Путин също беше тотално самодоволен.

Първо, той смяташе, че Западът е в хроничен упадък, отслабен от вътрешно разделение и идеологическа вражда. Изборът на Доналд Тръмп и Брекзит според него бяха доказателство за това. Възходът на десните авторитарни правителства в Полша и Унгария беше още едно доказателство за разпадането на либералните ценности и институции. А унизителното изтегляне на САЩ от Афганистан беше прието като доказателство за една отслабваща сила, която се оттегля от световната сцена.

Второ, той не разбра правилно какво се случва на неговите граници. Той отказа да повярва, че поредицата от демократични въстания в бившите съветски републики - Грузия (2003 г.), Украйна (2004-5 г.) и Киргизстан (2005 г.) - биха могли да бъдат автентичен израз на народната воля. Тъй като всяко от тях имаше за цел да отстрани корумпирани и непопулярни промосковски правителства, за Кремъл изглеждаше очевидно, че те са дело на чужди разузнавателни служби, по-специално на американците и британците - настъпление на западния империализъм към територия, която по право и исторически принадлежи на Русия.

Трето, той не успя да разбере собствените си генерали. Сега е ясно, че той е очаквал тази "специална военна операция" да приключи за няколко дни.

Военната некомпетентност на Русия учуди много западни експерти по сигурността. За мен тя носи ехото на една по-малка, по-овладяна, но въпреки това опустошителна война в бивша Югославия.

През 1992 г. сръбските националисти започнаха война, за да задушат при раждането й новата независима държава Босна. Те твърдяха, че босненската идентичност е фалшива, че босненската държавност няма историческа легитимност, че тя всъщност е част от Сърбия. Точно такова е мнението на Путин за Украйна.

Подобно на днешна Русия, сръбските сили се радваха на смазващо превъзходство в огневата мощ. Но те често затъваха там, където местните не-сърби оказваха съпротива. Изглеждаха неспособни да превземат градове - не желаеха да се бият пешком улица по улица. Първоначално босненските защитници бяха много зле екипирани - спомням си момчета с обувки за тенис в окопите на Сараево с един АК-47 на трима. Но те защитаваха столицата си в продължение на почти четири години. Подобна решителност има и в младите мъже, които доброволно се включиха в защитата на Киев.

Вместо да превземат градовете и селищата, сърбите ги обсаждаха - обграждане, бомбардировки, прекъсване на водата, газа и електричеството. Това вече се случва в Мариупол. Обсадете един град и прекъснете водоснабдяването му и до 24 часа всяка тоалетна ще бъде опасна за общественото здраве. Това ли възнамеряват да направят руснаците в Мариупол, Харков, Киев? Да ги уморят от глад и студ?

Но близо четири години подобна жестокост дадоха на босненската нация основополагаща автентична история, разказваща за съпротива, страдание и героична борба. Идентичността на Украйна също ще бъде допълнително укрепена от начина, по който украинците са се сражавали. Рускоговорящите в Украйна не се чувстват "освободени" от инвазията. Доказателството е, че те също вярват в Украйна като суверенна държава. Войната на Путин, целяща да обедини това, което той виждаше като две части на руската нация, вече има обратен ефект - засилва волята на повечето украинци да търсят съдба, свободна от руското господство.

Бившият съветник по националната сигурност на САЩ Збигнев Бжежински каза, че Русия може да бъде демокрация или империя, но не може да бъде и двете. Руската емблема - двуглавият орел, гледа както на изток, така и на запад. Историята неведнъж е теглила Русия в противоположни посоки - демократична национална държава в едната посока или доминираща имперска сила в другата.

Отидете в Санкт Петербург и ще видите още един аспект на този двойствен характер. Това е красивият еркер на страната към Финския залив. Това е град от XVIII в., обърнат на запад. Той е европейското Просвещение в архитектурна форма. По времето на царете той е бил имперска столица.

След Руската революция от 1917 г. болшевиките преместват столицата обратно в Москва и властта се оттегля зад високите крепостни стени на Кремъл. Това е архитектура на отбраната, на подозрението, дори на страха. Когато руските ръководители погледнат оттук на запад, те виждат равнинната открита провинция, която се простира на югозапад на стотици километри – без естествена защита./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
0
 
0
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Мдаааа: Ааа не :) Който чупи , купи !
237
2
 
6
 
! Отговори
Путинец преди 2 години
Когато Тръмп беше президент, *** не посмя да започне нито една война защото го беше страх. Когато Тръмп отново стане президент през 2024, американците отново ще бъдат най-големия прозводител на петрол, и Путин и българските комунисти ще духат супата и само ще мечтаят за СССР. Няма по-гадно от комунист!
236
5
 
12
 
! Отговори
хм преди 2 години
Путин върна в света хаоса и ужаса на войната. Човечеството се надяваше да е надраснало войната, като средство за решаване на проблеми. За Путин единствения начин за решаване на проблем е масирана бомбардировка. Блокада на градове с население, което не иска неговия "нов ред". Унищожаване на десетки хиляди хора от глад. Това е реда на Сталин. Не го е измислил Путин. Може и някои от прадедите им Чингис хан или друг да са прилагали тези методи за завладяване на земи и народи. Путин ги върна 2022 г
235
5
 
12
 
! Отговори
До Дааа преди 2 години
По скоро Москва капитолира.Руснаците затварят границите и не пускат никаква ватенка да бяга повече от там. Спират Интернета и повече ни вест ни кост от там. В БГ всички полиран мозъци като тебе с еднопосочни билети и 1000 лева валута на границата се отнемат българските паспорти. И руснаците щастливи и Путин император и ти при Путин а в България без предатели и ***!! Рай рай!
234
2
 
6
 
! Отговори
Сова преди 2 години
До доктора.Путин е на ясно че пусне ли там ядрена бомба Москва става на стъкло. Както и всички останали 20 руски града. След това до седмица ядрена зима и това ще е не само на човечеството ами и на уж разумния живот. Всъщност не знам дали е наясно ти ясното е че е много ***!
233
13
 
4
 
! Отговори
Доктор Стрейндж преди 2 години
Истината е, че на Путин в един момент ще му писне и ще превърне Украйна в езеро от разтопено стъкло. Дано да е по-скоро!
232
4
 
9
 
! Отговори
Гробаря преди 2 години
Путин смъртта дебне отвсякъде не го забравяй! Господ забавя но не забравя!
231
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мдаааа Капитулация? Като дойде врагът пред София, така ли ще пропагандираш? Тези като теб висят по лампите по време на война.
230
3
 
26
 
! Отговори
историк преди 2 години
До ШшшшАбе вие болни ли сте?? Ценностите на западноевропейските цивилизации от векове, повтарям от векове не съвпадат с тези на Руско-съветската империя или на Под Небесната! Що за безумие.. Ние сме им дали на тези *** руснаците, през киевчани, ВАЖНО ДА СЕ УТОЧНИ ПРЕЗ КИЕВ, сме им дали азбука, писменост, език, религия.. Това са били едни ***, едни варяги, едни диви племена, дето за нищо не са ставали... Аман от русофили в тази България бе! Русия ли ви храни?? Или ЕС-то..
229
4
 
9
 
! Отговори
народе-е-е преди 2 години
НЕ - СЪЗДАДЕ НОВ РЕД! ТОЙ МАНИАКАЛНО И ГРУБО ПРОВОКИРА СВЕТЪТ, А ТОЙ МУ СЛАГА ОЗАПТЯВАНЕ ! Е, ТО ОТ ДВЕ ГОДИНИ СВЕТЪТ НЕ Е СЪЩИЯТ И НЯМА ДА БЪДЕ, ЗА НЕРАДОСТ НА БЕДНИТЕ БЪЛГАРИ !!!
228
16
 
9
 
! Отговори
Мдаааа преди 2 години
А колко е простичко да се реши проблема!!! ВАРИАНТ за мир: Единствен разумен!!!! Зелински мисли за народ и държава вдига белото знаме дава безусловна капитулация и иска мир!!! Принуден вече байизкукуригал прави преговори с Путин и приема условията му от преди операцията т.е. НАТО и байалцхаймер си прибират играчките и спират да пpeпиkaвaт бърлогата на мечката!!!! Е защо ги ручаа жабетата като можеше и без патаклами да се уважи предложението на Путин!!!
227
11
 
6
 
! Отговори
Лъжец преди 2 години
Лъжец си, Александър Попов. Лъжец и русофоб. Тая война я има заради такива като тебе.
226
8
 
22
 
! Отговори
Путин е путка преди 2 години
Кой е пък този въшкар, че нов световен ред да създава!?!?Създаде нов Афганистан. Ребятата му мрър като мухи.
225
4
 
0
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Защо НЯКОИ ХОРА искат аз да бъда цял живот САМ ?!Поради какви причини са правили истински и старателни манипулации върху моята ИСТИНСКА съдба ?Тва че някога съм прекрачвал граници, това не означава, че винаги ще е така!За в бъдеще няма да прекрачвам граници и даже няма да правя умишлени проблеми на никого !
224
15
 
8
 
! Отговори
Шшшш преди 2 години
""Продължение: Ако Европа се откъсне от Орбитата на Щатите и заедно с Азия създадът Евро-Азиатски пояс, това ще бъде невероятна Цивилизация, с нова Култура и Технологии!"------------------След няколко години нямада да я има "нато" .Лека нощ
223
9
 
31
 
! Отговори
БЕН преди 2 години
ДОРИ И ДА ЗАВЛАДЕЕ ЦЯЛА УКРАЙНА, ТОВА НЕ Е ПОБЕДА, А ПАДЕНИЕ ЗА РУСИЯ.
222
1
 
27
 
! Отговори
Пут(к)ин преди 2 години
Zеленски ми го Zаби в Zaдника беZ смаZка
221
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е всичките старци в кгб и Кремъл да си взимат хапчетата. Че видях какво става, когато някой забрави.
220
5
 
31
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Ехооо!: А не аз не плащам ток и топло на Русия :) Ти си роба и ти плащаш :П 90% от енергията идва от Русия. Кой е робчето :) България има газови хидрати за 200 години с нашето потребление , но робите не искат да си го копаят а искат да плащат на Русия
219
29
 
7
 
! Отговори
Ехооо! преди 2 години
Соросробите 6 без 10 е айде стига толкова отивайте да смъркате!!!

Спонсорирани публикации