Неземното съкровище на над 3000 години, открито преди век

Историята за "проклятието на фараона" е жива и днес
12 ное 2022 14:15, Елка Василева
26
Неземното съкровище на над 3000 години, открито преди век
Снимка: архив, БГНЕС

Първо умира човекът, финансирал откриването на гробницата на Тутанкамон, а след това и други хора от обкръжението му. Легендата за "проклятието на фараона" е жива и до днес – 100 години след епохалното откритие.

Цели шест години археологът Хауърд Картър копае безрезултатно в пустинните пясъци на египетската Долина на царете. Целта му е да открие прочутата гробница на Тутанкамон. Неговият финансист - лорд Карнарвън - изгубил търпение и разрешил на Картър само още един опит. Тогава местно момче, което носело вода на работниците, се натъкнало на каменна повърхност, която се оказала стъпало, водещо към гробницата, пише Дойче веле.

Неземното съкровище и египтоманията

Разкрити били общо 16 стъпала и два печата с кралския знак на Тутанкамон. Но едва след като лорд Карнарвън пристигнал от Англия, Картър отворил преддверието на самата гробница. Датата била 26 ноември 1922. Мъжете се натъкнали на неземни съкровища, които човешкото око не било виждало от повече от 3000 години. "Имахме чувството, че гледаме в реквизитната стая на операта на някаква изчезнала цивилизация", описва по-късно първите си впечатления Картър. "Детайли от вътрешността на камерата бавно изплуваха от мъглата, странни животни, статуи и злато, ослепително злато навсякъде."

Слухът за сензационната находка се разпространил бързо и породил световна "египтомания". "Архитекти измисляли фасади в египетски стил, дамски чанти, опаковки на стоки и бутилки носели непогрешимия символ на позлатената погребална маска на краля", описва атмосферата биографът на Картър - Хари Виктор Фредерик Уинстоун. Продавали се дори блузи с името на фараона, а "Дженерал мотърс" рекламирал пред клиенти кола под формата на снаряд с лика на фараона.

В самата Долина на царете зрители се тълпели около разкопките. Местни жители и туристи от цял свят искали да зърнат античните съкровища и евентуално да се снабдят със сувенир. Картър и екипът му трудно удържали ситуацията под контрол.

Анубис, богът на мъртвите, бдял над гробницата

В продължение на 10 години британският археолог и асистентите му старателно описвали в каталог всеки един от предметите. Експонатите били заснети и опаковани, а по-големите били транспортирани с малка железница до р. Нил, където били натоварвани на кораби. Най-важните находки днес се намират в Египетския музей в Кайро и Луксор.

Най-известният предмет от общо около 5 400 намерени в гробницата е 11-килограмовата синьо-златна погребална маска на фараона. Картър я открил в камерата на ковчега му. Заобиколен от четири позлатени ковчежета от дърво, каменен саркофаг и три отделни ковчега във формата на мумия, поставени един в друг, балсамираният фараон лежал в ковчег от чисто злато, тежащ 225 килограма. Погребалната маска покривала лицето му.

В отделна съкровищница статуя на египетския бог на мъртвите Анубис пазела ковчеже, в което били положени вътрешностите на Тутанкамон.

Уязвимото дете-цар на 18-ата династия

Тутанкамон е син на фараона Ахенатен. Но Нефертити не е негова майка, каквито неистинни твърдения често се срещат, макар тя наистина да е била основната съпруга на Ахенатен. Тутанкамон се възкачил на трона на осемгодишна възраст. Първоначално е бил наречен Тутанкатон, което приблизително означава "живият образ на Атон". При раждането му бог Атон все още е бил почитан. По-късно, когато жреците се прекланяли пред бог Амон, името било променено на Тутанкамон.

Царят-дете от 18-ата династия на Новото царство умира през 1323 г. пр.н.е. При кончината си е бил само на 18 или 19 години. Изследванията на мумията му предполагат, че Тутанкамон е загинал при злополука. Все пак няма окончателни доказателства за това. Очевидно обаче младият фараон е бил доста уязвимо дете. Екип учени от Тюбинген, Кайро и Болцано открил преди години, че той е страдал от сериозно костно заболяване, малария, както и от генетични деформации - цепнато небце и изкривяване на стъпалото.

"Проклятието на фараона"

Приживе Тутанкамон не е бил могъщ фараон, но днес целият свят знае неговото име. KV62, научното име на гробницата му (където KV означава King's Valley), и днес продължава да е притегателно място за туристите. За разлика от гробните му принадлежности, саркофагът с мумифицираното тяло на фараона все още лежи в погребалната камера. Стените му са украсени с изящни картини, илюстриращи живота и смъртта на Тутанкамон.

Историята за "проклятието на фараона", с което той е предпазвал гробницата си от натрапници, продължава да преследва света до днес. Малко след отварянето на камерите умира лорд Карнарвън. Следват други мистериозни смъртни случаи в обкръжението на археолога. Това подхранва медийна истерия, макар самият Картър да определя предполагаемото проклятие като "абсолютна глупост".

Откриването на грандиозния Египетски музей се отлага

По план откриването на гробницата на Тутанкамон трябваше да бъде отбелязано на 4 ноември в новия Голям египетски музей. На тази символична дата трябваше да бъде открита огромната сграда с площ от над 40 000 кв. м., но събитието се отложи за догодина.

Разположен недалеч от пирамидите в Гиза, той ще е най-големият археологически музей в света.

За първи път всичките 5 400 предмета от гробницата на Тутанкамон ще бъдат изложени на едно място, редом до много други древни експонати. Огромна статуя на Рамзес II, която е на повече от 3000 години, също ще отиде в новия музей. Но мумията на Тутанкамон няма да се мести. Тя ще продължи да почива, така както е било повече от 3200 години, в погребалната си камера - онази, която Хауърд Картър откри преди век.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
8
 
! Отговори
Ади преди 1 година
Пирамидите са много тежки затова са още в Египет.
22
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След хилядолетия ще открият казана от неръждавейка,дълбого в подземията на Рашков.Археолозите ще установят,че е варил мускатова ракия,замезвана с унгарска сланина!
21
8
 
51
 
! Отговори
Скопие, Владата преди 1 година
Ако Египет не върне заграбените артефакти и тленните останки на мекедонският гражданин Туте Камонски ще има неприятни срещи с непобедимата македонска армия
20
6
 
13
 
! Отговори
Бау, бау преди 1 година
***, имам грандиозна идея: екип от археолози начело с Н.Овчаров да разкопаят зайчарника в Банкя. По сателитни данни той е свързан с Царичина, а там, както твърдят контактьорките на ГЩ, има какво да се види!
19
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
миглите са зопоени !!! а значи това е пълна лъжа в тези времена е нямало с какво да запаиват ! а и всичко е по поръчка на на този който и каточели е намерили съкровищата ! и *** и фигуркото и с отпечатани сибирски елени - което е поредна глупост
18
6
 
3
 
! Отговори
Шах преди 1 година
След 3000 години какво ще остане от нас? Саркофазите на гръмналите ядрени реактори най вероятно .
17
2
 
8
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
Тук се вадят основно тракийските,които не са ограбени от божковите иманяри и подобни като него.Все пак над 6000 артефакта нерегистрирани които откриха в колекцията предполага голямо копане и заличаване на историчрски места от древната ни история.Иманярите не ги интересува историята,а плячката.Известно,че Тракия е преди Рим,Елада,Византия,дори и завладени земи сакралния елемент на погребенията,който се открива и при египтяните е съществен.
16
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям бог е бил, няма що. Цепнато небце крив крак, малария, генетическа болест и каквото там се сетиш още. Докато за Иисус се знае, че е бил просто изключително благороден и с правилни черти и най-важното, гробът му е бил съвсем скромен. Схванахте ли сега кой е бил Бог?
15
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте това съкровище на Бойко. Той обича да колекционира пачки евро и кюлчета злато в чекмеджето си и после вика че не са негови.
14
8
 
12
 
! Отговори
фалшива история преди 1 година
Започнаха да излизат снимки от "реконструкции" на древни монументи. Първо излезе за Стоунхендж, после за Египетските храмове. Излизат някакви статии от сорта че "реновирали" обекта през 60-те години, а те реално тогава са го създали. Защото ето да вземем БГ историята - тотално изтрита и пренаписана. Води се, че през римската империя и Византийската, тук не е имало нищо, нищо че България е по средата и постоянно се вадят златни съкровища на 1-2-3-4-5-6 хиляди години.
13
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
имате ли представа колко изостанали са били тогава хората, че дори чак до XII- XIV век са водили много примитивен начин на живот в Европа, Африка и по света? Били са доста примитивни хората, па камо ли и империи и пътища да правят, че и пирамиди преди Новата ера, хахахаааа! А транспорта е бил пеша по утъпкани пътеки или воден до XIV век!
12
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко Борисов е по-богат от Тутанкамон. Да, тутанкамон е имал много имоти, но не е имал евраци и не е бил в еврозоната.
11
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съмнявам се, дали е било 3000 г. преди Новата ера, това е невъзможно, объркали сте периода със сигурност. Тогава все още не са били създавани градове или държави, същото е и с Римската империя, лъжат, че се самозабравят, имате ли представа колко изостанали са били тогава хората, че дори чак до XII- XIV век са водили много примитивен начин на живот в Европа, Африка и по света? Били са доста примитивни, па ками ли и имеприи и пътища да правят, хахахаааа! Транспорта е бил пеша по пътеки или воден!
10
5
 
11
 
! Отговори
Велика Новина преди 1 година
Ели се почеса по кратунката и започна да пише: "Откриха съкровище преди един век!" - "Изключителна информация, трябва да сложим този материал като топ новина", пресметна Eлкa.
9
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие имате ли си представа, че тогава не е имало все още държави, дори държавите в Европа, започват да се създават чак след нападението на Наполеон - края на XVII век и в началото XVIII век, та камо ли да имало империи или държава Египет, в Европа, като държави, са съществували само Русия и още 2-3 държави!Преди 3000 години, са ловували голи в реката и джунглата все още, а самия Египет , преди векове е бил нападан от арабите, които се смесват - местното египетско население се смесва с арабите.
8
1
 
7
 
! Отговори
Владката преди 1 година
До аа1830 В Берлин няма нищо разглобено и пренесено от Египет. В Берлин са стените от Ищар, по точно портата.
7
1
 
14
 
! Отговори
Владката преди 1 година
Бях в Египет през 2007г, преди Арабската пролет. Уникални неща има за гледане, не само в музея в Кайро. Разбира се съм бил и там. Най добрата ми екскурзия, 10 дни, с круиз по река Нил. Хубаво написана статия. Само този който е бил там, ще разбре.
6
11
 
25
 
! Отговори
aa1830 преди 1 година
До: В Берлин има цели храмове от Египет, разглобени, пренесени и пак сглобени. Ако видите Обелиск в някоя европейска държава като Италия много вероятно е да е от Египет. За Британския музей да не говорим.... Така че братята ни европейци не са по различни в грабежите от братята ни руснаци.
5
7
 
27
 
! Отговори
aa1830 преди 1 година
До 5: Когато бях в този музей в Кайро, екскурзоводаа каза нещо от сорта, че в Египет е разкрито около 10% от предполагаемите находки, съкровища, артефакти и че има работа за векове напред... Както и че от тези 10-тина процента само една съвсем малка част е в Египет... Всичко останало е изнесено... Къде от добрите англичани, къде от нацистите.... Та.. Европейски ценности, разбираш ли. Вя
4
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че археолозите са оставили находките в страната, където са намерени и на която принадлежат. Ако бяха съветски другари веднага щяха да ги задигнат и да ги пренесат в Ермитажа