Сух режим на Световното по футбол - имат ли против феновете?

Засега това е един от най-безопасните турнири
30 ное 2022 16:08, Нели Христова
14
Сух режим на Световното по футбол - имат ли против феновете?
Снимка: БГНЕС

Пиенето на алкохол преди, по време и след футболните мачове е навик, обичан от много фенове по света. Но на Мондиал 2022 в Катар алкохолът не е толкова леснодостъпен.

Едва два дни преди началото на турнира ФИФА потвърди забраната за продажба на алкохолни напитки на осемте стадиона, домакини на Световната купа по футбол. И докато някои фенове бяха доволни от решението, други останаха объркани и разочаровани – включително 21-годишният студент Арнов Пол-Чоудхъри от Англия.

"Това е Световната купа, това е футбол, трябва да можете да пиете около стадиона", каза Пол-Чоудхъри пред CNN Sport от Доха в деня, когато новината бе обявена. "Просто не мисля, че правят правилните неща, за да привлекат фенове."

Президентът на ФИФА Джани Инфантино не се съгласи, като каза, че феновете ще "оцелеят" и ако не могат да пият "по три часа на ден" и като цяло се оказа прав. След като Световното първенство започна, CNN разговаря с редица фенове за забраната на алкохола, а липсата му на стадионите не изглежда да е голям проблем за тях.

"Обикновено бих изпил няколко бири, но мисля, че всички просто се захващат за това", казва фенът на Англия Ник Котрил пред CNN на фен фестивала на FIFA. "Всички тук са наистина щастливи и има толкова много негативизъм у дома. Всичко върви много добре."

Има обаче един потенциален недостатък в това да не можеш да пиеш на стадиони, според Котрил - мачовете са малко по-малко бурни, въпреки че това не е непременно лошо нещо.

"Обикновено толкова много хора прекаляват", казва бащата на Ник - Гари Котрил, пред CNN. "Хубаво е да пиете алкохол, но онези хора, които идват, за да създават проблеми и да бъдат неприятни, биват възпирани по този начин."

Снабдяване с алкохол

Продажбата и консумацията на алкохол бе много спорен въпрос, откакто Катар за първи път беше обявен за домакин на Световното първенство преди 12 години. Мюсюлманската страна се счита за много консервативна и строго регулира продажбата и консумацията на спиртни напитки.

В Катар е незаконно да бъдете виждани пияни на обществени места, а тези, които нарушават правилата, могат да понесат правни последици.

Според съвета на правителството на Обединеното кралство за пътуване до Катар, пиенето на обществено място може да "доведе до присъда от шест месеца затвор и/или глоба до 3000 катарски риала ($824)".

През септември Катар заяви, че ще позволи на феновете с билети да купуват алкохолна бира на мачовете от Световното първенство по футбол три часа преди началото на мача и един час след последния съдийски сигнал, но не и по време на мача.

Но след това, два дни преди първия мач, ФИФА потвърди, че няма да се продава алкохол на стадионите, които ще бъдат домакини на 64-те мача от турнира. Алкохолът ще се сервира само в определени фен паркове и други лицензирани места около Доха, се казва в изявление на ФИФА.

Някои фенове все още могат да консумират алкохол по време на мачовете – макар и на много висока цена. Поддръжниците могат да закупят пакет гостоприемство за мач, с цени, вариращи от $950 до $4 950 на мач, за различни услуги, включително алкохол.

Алкохолът се предлага и в лицензирани хотелски ресторанти и барове около Доха, а емигрантите, живеещи в Катар, могат да получат алкохол чрез разрешителна система, според съвета на правителството на Обединеното кралство. Фестивалът на феновете на FIFA също продава бира Budweiser между 19:00 ч. и 1 сутринта, което означава, че феновете, които искат да пият, могат.

Но за много фенове, които са пропътували хиляди километри, за да бъдат в Катар, пиенето на алкохол не е причината да дойдат на световно първенство.

"Не за това сме тук", казва 30-годишната фенка от САЩ Дея Банисахър. Тя е в Доха, за да следва мъжкия национален отбор на САЩ със своята партньорка Мирея Хурадо. Подобно на мнозина, двойката казва, че ограниченията около пиенето извън заведенията са имали много малко влияние върху тяхното пътуване.

"Тук сме, за да гледаме футболни мачове, да попием културата. Архитектурата е красива. Прекарваме си страхотно", обяснява Хурадо. Има забележителна семейна атмосфера в столицата на Катар, като феновете се наслаждават на града, когато не гледат мачове.

Souq Waqif, район в центъра на Доха, е популярен сред феновете и често е пълен с хиляди хора, подкрепящи различни отбори. Въпреки че често са натъпкани в тесни зони, взаимодействията между поддръжниците винаги са приятелски настроени.

Това, разбира се, все още може да е така с наличието на алкохол, но големите футболни турнири преди това бяха помрачени от насилие и хулиганство от страна на феновете, невиждани досега в Катар 2022.

По-специално, финалът на Евро 2020 на Уембли беше помрачен от прекомерна употреба на алкохол и наркотици, според доклад, поръчан от Английската футболна асоциация.

По-безопасно световно първенство?

Липсата на алкохол около стадионите на Катар 2022 също намали риска от проблеми, свързани с тълпата, ескалиращи в големи инциденти, казват експерти.

"Нека помислим дали ще заведете семейството си на мач", казва пред CNN д-р Шон Моталеб, старши здравен ръководител, който работи в екипа за готовност при извънредни ситуации, кризи и бедствия в Катар 2022. "Бихте ли се чувствали в безопасност, ако до вас седи някой, който е в нетрезво състояние и той няма толкова много контрол върху поведението си? Бих казал, че това събитие не е само за хардкор футболните фенове, то е за всички. То е за всички по света. Всеки има право да се наслаждава, всеки има право да се чувства в безопасност."

По отношение на проблемите със сигурността и здравеопазването, Моталеб казва, че е доволен от начина, по който турнирът се развива досега.

Имаше много малко проблеми, свързани с тълпата, и Моталеб предполага, че решението на организаторите на турнира да забранят алкохола около стадионите е свързано колкото със съображения за сигурност, толкова и с културни причини.

"Ние измерваме рисковете, свързани с тези, които са в нетрезво състояние, и рискът става по-висок", казва той. "Понякога може да имате малки инциденти отдясно, отляво и в центъра и тези инциденти могат да доведат до това, което наричаме ефект на снежната топка - голям инцидент. И така, след като знаете, че има риск, има потенциал за вреда, какво бихте направили? Вие елиминирате този елемент."

Световната купа завършва на 18 декември, което означава, че има достатъчно време нещата да се променят.

Но усещането на терена е, че това Световно първенство показа, че на футбола може да се наслаждавате без прекомерен алкохол.

Ако не друго, феновете са озадачени, че въпросът привлича толкова много внимание обратно в родните им страни, когато всичко, което искат да видят, е добро действие на терена.

Моталеб каза, че следващият турнир – който се провежда в Мексико, САЩ и Канада – може да се опита да извлече поуки от Катар, но всъщност забраната на алкохола през 2026 г. ще бъде много малко вероятна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименХубаво е да се научите да разбирате прочетеното (ако изобщо четете), за да не се излагате. Има нещо в едни скобки. Също така, Инфантино от доста време е президент и можеше да премести световното първенство в страна, която отговаря на изискванията. Вместо това е на амбразурата да брани сегашния домакин.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 2. Преди да пишете глупости проверете кой е бил президент на ФИФА по време на избора на домакинството, кой вестник е направил разкритията за корупция, коя страна е страдала най-много заради така направения избор, че дори е разглеждала въпроса в парламента си (поради липса на по важни неща за обсъждане).
5
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбирам да отидеш на театър с каса бира, че е идиотия. Ама да се набуташ за самолетни билети, хотели и на тая жега в пустинята да не можеш да изпиеш една бира??? Докато гледаш мача? После защо арабите били психопати и се гърмят. Днес гледам "конкурс за красота на камили" правили. Истински! Тия ако можеха да си пият спокойно студена биричка и нямаше да се занимават с такива глупости.
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо въпросният студент Арнов Пол-Чоудхъри от Англия носи типична мюсулманска фамилия (вероятно бангладешки произход) и нека не се прави на толкова отворен по отношение на алкохола.Второ Катар, че беше лош, беше отдавна, но напоследък изведнъж стана много много лош. Може би има и някои други дълбоки причини за това? Нещо свързано с износа на газ?
3
8
 
6
 
! Отговори
Сър Уилямс преди 1 година
Спрях алкохолът преди 2 години. Най - доброто решение! Човек като погледне "ползите" от алкохола в едно общество и може да прецени дали той е хубаво или лошо нещо. Катастрофи с починали и ранени, фенове чупещи и палещи всичко наред, разбити семейства ... Катар трябваше да не отстъпват, никакъв алкохол, в нито един момомент, никъде на световното!
2
1
 
4
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Чупка погански отр*пки:))))
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но заради това и не се класирахме, Перуката щеше да изпадне в абсцидевция

Спонсорирани публикации