"Екзакта": ГЕРБ с 24%, ПП води едва с 0,7% на БСП за второто място

Румен Радев - Илияна Йотова получават 48% подкрепа
187
"Екзакта": ГЕРБ с 24%, ПП води едва с 0,7% на БСП за второто място
Снимка: "Екзакта"

Пет дни преди вота за парламент - към 9 ноември, ГЕРБ запазва позицията си на първа политическа сила с 24% от гласовете на твърдо решилите да гласуват.

Това показват данните от изследване на „Екзакта Рисърч Груп“, финансирано със собствени средства. То е проведено в периода от 6-9 ноември сред 1025 пълнолетни граждани в 91 населени места.

Оспорвана остава битката за второто място между „Продължаваме промяната“ (ПП) и БСП. Преднината на ПП пред БСП е минимална – от 0,7%. Електоралната подкрепа за ПП е 16,2%, а тази за БСП - 15,5%.

Четвърти са „Има такъв народ“ с електорална тежест от 11,5%, пети - ДПС с електорален дял от 9,9%, а шести - „Демократична България“ с 9,6%.

В последните дни на кампанията ИБГНИ втвърдяват електората си и ограничават „изтичането” му към други партии. Това в момента е единствената по-малка формация, която „стъпва” на 4-процентната бариера и успява да влезе в парламента, сочат данните на „Екзакта“.

Кандидатпрезидентската двойка Румен Радев - Илияна Йотова получава 48% подкрепа, а Анастас Герджиков - Невяна Митева-Матеева – 27,9%.

Трети са Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова с 9%, а четвърти – Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе с 6,8%.
Кандидатпрезидентската двойка на „Възраждане“ Костадин Костадинов и Елена Гунчева получава 2,4%, а на ВМРО Милен Михов и Мария Цветкова – 2,3%.

0,4% посочват, че ще гласуват с „Не подкрепям никого”, а общо 3,2% посочват, че ще гласуват за други кандидати.
Румен Радев и Илияна Йотова получават пълна подкрепа от избирателите на БСП и почти 90-процентова подкрепа от привържениците на ИТН, както и от гласуващите за ИБГНИ. 86% от избирателите на ПП декларират подкрепа за Радев.

Герджиков и Митева получават близо 90-процентова подкрепа от избирателите на ГЕРБ, а също и част от гласовете на избиратели от ДБ и от ВМРО.

97% от избирателите на ДПС подкрепят за президент Карадайъ, а Лозан Панов е подкрепян от две трети от избирателите на ДБ.

Броени дни преди вота се регистрира свиване на дяловете на твърдо решилите да гласуват избиратели. Ако в началото на ноември 49% от българите вярваха, че изборите ще бъдат честни, то към 9 ноември този дял се свива до 43%.

Убедени в честността на вота са най-често избирателите на БСП - 77%, а най-малко вярват в честността на вота избирателите на ГЕРБ - 18%. Сред политически апатичните българи расте недоверието към честността на вота.
47-48% е декларираната готовност да се гласува за двата вота на 14 ноември. Твърдо решилите да гласуват, но все още колебаещи се за кого да дадат гласа си както за президент, така и за парламент не намаляват през последните седмици. Техният дял остава в рамките на 8-9% от твърдо решилите да гласуват.

В сегашното изследване се регистрира по-ниска декларативна активност сред младите на възраст до 30 години. Младите българи декларират малко по-висок интерес към парламентарния вот в сравнение с президентския.

Твърдо решилите да гласуват за президент са по-често на възраст над 40 години, висшисти и хора, живеещи в населените места извън столицата. Сред твърдо решилите да гласуват и избралите кого да подкрепят на парламентарния вот има по-често висшисти, жители на градовете областни центрове и хора на възраст над 30 години.
С най-твърди и мобилизирани ядра до деня на вота остават БСП, ГЕРБ и ДПС, а към високи нива на мобилизация в края на кампанията се приближават електоратите на ИТН и на ИБГНИ.
*******
Изследването на „Екзакта Рисърч Груп“ е проведено в периода от 6-9 ноември сред 1025 пълнолетни български граждани в 91 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “face to face” интервю. Изследването е финансирано със собствени средства на „Екзакта Рисърч Груп”. То е проведено на територията на България и даннитене включват информация за вота на избирателите от чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
0
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
С едно допълнение обаче: Поразиите които ще направи, преди да бъде изфъчкан - въобще няма да са смешни! Напротив, ще засегнат всички нас!
137
0
 
1
 
! Отговори
Време за промяна преди 2 години
Нещо ми подсказва, че Слави и сценаристите му и този път ще се опитат да провалят съставянето на правителство. Някой да е чул какво мислят да правят след изборите? Какво ще поискат за да подкрепят коалиционно правителство? Пълно мълчание. Как ви звучи една червена линия, която Тошко ще обяви след изборите: Ще подкрепим само ако .......(нещо неприемливо за ПП и ДБ). И като нищо пак няма да се състави правителство. Ако искате да има редовно правителство след изборите не гласувайте за ИТН.
136
4
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОДМЯНАТА НЯМА РЕАЛНО И 100 ХИЛЯДИ ГЛАСА И ТЕ СА СЪС 50 ХИЛЯДИ НА ВАСИЛ БОЖКОВАТА ОТКАЗАЛА СЕ ПАРТИЯ БЪЛГАРСКОТО ЛЯТО!!! АКО ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОДМЯНАТА НА РУМЕН РАДЕВ И КИРО МЕНТАТА ИМАТ ПОВЕЧЕ ОТ 100 ХИЛЯДИ ГЛАСА ЩЕ СЕ ЗНАЕ ТОЧНО С КОЛКО СА ФАЛШИФИЦИРАЛИ ИЗБОРИТЕ РУМЕН РАДЕВ И СЪУЧАСТНИЦИТЕ МУ!
135
2
 
10
 
! Отговори
Киро и Асен преди 2 години
Продължаваме разрухата. Промяната
134
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изборите приключиха. Машините са за парлама.
133
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малиии, историята до сега многократно е показвала, че ГЕОБ получават реално повече проценти от сочените в проучването, а ДБ и ИТН или ПП са с по-високи проценти заради вота в чужбина, който не се отчита от соьиолозите. Има вероятност БСП да не е в тройката
132
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и на предишните ИТН бяха на 10 процента зад герб пък видяхме какво стана
131
1
 
6
 
! Отговори
Тия от БСП-то преди 2 години
са еДати острите. Румбата им краде гласове с кирчо и кокорчо, а те ще гласуват за него. ПретаковАни са отвсякъде.
130
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ сам си го начука: ако БиБи беше съобразителен и милеещ за рожбата си човек, щеше да отстъпи настрана и да си избере заместник още преди месец. Партията нямаше да остане в изолация, а щеше да приобщи ВМРО, ИТН или Възраждане, част от ДБ и с тези съюзници плюс агите щеше да набере около 110-115 депутати. По-нататък е ясно - фасулска трудност. Боце излезе за пореден път алчен за власт и с тая своя мания за пореден път ще потопи ГЕРБ. И ще загуби мин.430 хил.гласа от администрацията.
129
10
 
4
 
! Отговори
Гредоред преди 2 години
Ако ГЕРБ спечелят отново, а Възраждане влязат в парламента ще призная с наведена глава, че материала е лош!
128
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герб+ПП пак става правителство , по интересно , ако някой може да сметне кой колко мандата взема .
127
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който гласува за ГРОБ в гроб да се озове.
126
7
 
8
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
До Даскала: Не е важно на кое място ще бъдат ГЕРБ. Важното е, че няма да могат да направят правителство. Няма патерици вече, нямааа. Бойко ще изпрати пак някой да получи и да върне мандата - това ще може да направи. И ще го видим пак на посещение в Горно Нанадолнище да прави политически коментари.
125
8
 
8
 
! Отговори
Даскала преди 2 години
Как пък ГЕРБ пак първи?Лъжат като дърти ромки!
124
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герб никога повече няма да бъде на власт, разбере го! А който гласува за Герб гласува на практика против съставяне на правителство. За да има правителсто гласовете за Герб трябва да намелеят.
123
3
 
5
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
До Анонимен 145: Недей да се пенявиш толкова. До изборите остават по-малко от два дена. Потрай и сам ще се убедиш, че резултатите няма да се различават много от прогнозните. Процент нагоре, процент надолу .... Нищо ново.
122
5
 
6
 
! Отговори
Време за промяна преди 2 години
До Анонимен 137: Как ги виждаме ИТН и БСП в коалиция? Съвсем не е задължително да има коалиция между ПП, БСП, ИТН и ДБ. Важното е да подкрепят правителство, което да осъществява ясно договорени политики. БСП предлагаше подкрепа за такова правителство и по време на 45-то и по време на 46-то НС. Слави и сценаристите му бяха тези, които провалиха съставянето на правителство тогава, и затова сега слизат на четвърто място.
121
6
 
8
 
! Отговори
ИТпростН преди 2 години
76% искат да им е зле
120
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ победа!!! Само жени искаме за президент и за премиер. Да се приеме ИК незабавно. И заплаттите да замръзнат завинаги, че да не вземем случайно да срутим държавата.
119
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не протесните партии , а ИТН направиха така че герб да водят и вдигат процента. после кажете че Славиту не работи с герб