Къде бяха големите битки и кой превзе големите градове в парламентарния вот?

"Продължаваме промяната" взе София, Варна и Бургас
16 ное 2021 22:15, Красимир Ангелов
74

Голям залог и сериозни битки на отделни места - това беляза отминалия в неделя трети парламентарен вот за тази година.

Ден след изборите картата с областите на България отново е шарена, но този път жълтият цвят преобладава. На изборите през юли ГЕРБ спечели в 15 области, включително в 25 МИР в столицата, където се провежда голямата "лидерска" битка. Тогава партията на Слави Трифонов, която стана първа политическа сила, взе 7 области и Пловдив град. ДПС получи най-много гласове в Кърджали и в още 4 области в Североизточна България.

След изборите в неделя Движението за права и свободи (ДПС) запазва своите бастиони, увеличавайки абсолютния брой гласове. Не така обаче стоят нещата с ГЕРБ. В областите Бургас и Варна, където партията на Борисов години наред беше абсолютен хегемон, този път спечели "Продължаваме промяната". Новата формация взима 10 области, включително София – град с трите многомандатни избирателни района.

Още по темата
Най-силен отзвук доби победата на рапъра Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта, който нокаутира Бойко Борисов и Корнелия Нинова в 25 МИР.

Равносметката - "Продължаваме промяната" печели всички области, където на предходните избори победител беше "Има такъв народ", а от ГЕРБ отмъкват Добрич, Варна, Бургас, Хасково и всички многомандатни райони в София.

С голям залог се оказа и битката за Велико Търново. Там се сблъскаха съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов и кандидатът за депутат от ДПС Делян Пеевски. На 11 юли ДПС не спечели мандат, а "Демократична България" получи едно депутатско място, след вота в неделя обаче картината се обърна. Във Велико Търново "Демократична България" остава без мандат след двубоя Пеевски - Христо Иванов.

"Тази кампания, която я правеше "Да, България" по наш адрес, тя се стовари върху тях! Нямаше ден да не залепват върху наши плакати по спирките. Имаше и транспарант "Вън Пеевски от града!" Просто това се стовари върху тяхната глава", коментира областният лидер на ДПС - Велико Търново Гюнай Далоолу.

От "Демократична България" признават, че антиДПС говоренето не се е оказало печеливш ход.

За 14 години управление на ГЕРБ Бургас се превърна във визитната картичка на партията на Бойко Борисов, а Димитър Николов е сочен за най-успешният им кмет. От 2009 година ГЕРБ печели всички парламентарни и местни избори. Разликата обаче между първите и вторите е 3% в полза на "Продължаваме промяната", а подкрепата за ГЕРБ Бургас от 2009 година се е сринала почти тройно.

Още един любопитен детайл от община Хитрино в област Шумен, където, гласуват най-големите изборни хамелеони. През април местните хора гласуваха за ГЕРБ, три месеца по-късно - за "Демократична България", а в неделя - за "Продължаваме промяната".

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
Хайде преди 2 години
Да са ви честити жълтите книжки и новото превземане на Търново от турците ! Е наистина, има такъв народ !
58
2
 
3
 
! Отговори
Иванко преди 2 години
ГЕРБ загуби София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Стара Загора, Плевен, Хасково. На практика се превърна в селска партия и ще заеме мястото на БСП в политическия живот, с разлика, че БСП умираше в продължение на 20 години, докато ГЕРБ ще приключи в рамките на следващия мандат с изрязването на последните техни метастази от политическия организъм.
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българинът не помни. Наистина не помните какъв ви беше живота преди 15 години. Сега по 300 000 българи ходят за Великден в Гърция, всички курорти в Северна Гърция са препълнени от български туристи почивните дни. Айде сега, сложете си ръка на сърцето и кажете, така ли беше преди ГЕРБ.
56
3
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 68 преди 2 години
Вярно е .Много добре си живеехте герберастките кърлежи при Борисов. Е сега за да живеете добре , ще е нужно и да работите .Пък ако искате дял от "шкафчето" ( то е с ваша помощ напълнено ) - куфара и пред къщата в Банкя .
55
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 68, ... .За какво да им благодарим, че са ги вдигнали три пъти??? Човече, ако Борисов не беше на власт и да краде толкова много, заплатите щяха да са вдигнати поне 6 пъти, а не три. Ако този сикаджия ни управляваше преди 2007г. нямаше да ни приемат и в ЕС. По времето на Борисов инвестициите се сриваха всяка година, а чуждите фирми се изнасяха от България. Защо, ами защото рекета беше непоносим.
54
0
 
2
 
! Отговори
ПЛОВДИВ преди 2 години
До Shark ***! Бягай при славчо да ти пее -ЩЕ ВИ СКЪСАМЕ ДИРНИЦИТЕ
53
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неблагодарници. ГЕРБ ви вдигна почти тройно заплатите за 12 години. През 2009г. средната заплата е била 643лв., днес е 1557 лв. Покупателната способност от 39% средно от ЕС на българина, днес е 67%. Ходите по 2 пъти на море и един път на планина в годината, нещо немислимо преди 15 години. Но българските татари просто не харесват успяли и кадърни хора.
52
1
 
2
 
! Отговори
това е положението преди 2 години
Ицо Хазарта печели лидерската битка. "Искам да ида в Парламента...." както се пееше в една негова песен.
51
4
 
10
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Браво на Пловдив. Време е да се отървем от ГЕРБ шайката, която съсипа града ни. Сега и кмета е време да си ходи!
50
3
 
2
 
! Отговори
Стефан преди 2 години
До БАНКЯНСГосподи,прости ,той няма име а мнение дава......СМЕШЕН СИ ,АМА МНОГО СИ ЗЛЕ
49
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
63, По-скоро ПП са променените американски марионетки. Старите от гроб просто се износиха.
48
36
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Усещам много гербава болка в коментарите. Това ме прави щастлив!
47
18
 
30
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 2 години
Естесвено ,че най-важното е да се направи реформа в съдебната система.Кой е най- големият проблем на България в момнта? Кражбите и корупцията.Как може да се спре? С работеща правосъдна система.Вкарани в затвора политици и виши представители на дършавната админицтрация.Защо ни задминаха много румунците? Защото си оправиха правораздаването.Това е.Дргото е прах в очите на слепите.
46
1
 
15
 
! Отговори
Тато преди 2 години
Активно мероприятие на големия американски брат, който желае час по-скоро пълно интегриране на Македония и Албания в ЕС.
45
11
 
15
 
! Отговори
Бож. преди 2 години
Пеевски от ДПС е съмишленик на ПП, БСП, Радев и ИТН - и той като тях искаше да събаря Бойко
44
6
 
33
 
! Отговори
Хамелеон преди 2 години
Подобна рязка преориентировка към избор на политическа партия е повече от съмнителна и мирише яко на далавера, освен ако за отрицателно време България не се е напълнила с тотални ***.
43
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви битки бе всичко беше нагласено явно от американците защо ще разберем в последствие как една партия създадена 2 месеца преди изборите ги печели и става първа политическа сила
42
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нинова призна пред Цв.Ризова, че в разговор с лидерите на ПП, последните са казали, че най-важното е да се ограничат правомощията на главния прокурор. Ало, магаренцата, ще ви стрижат, доят, бият и използват до гроб!
41
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, няма да видите ББ и Пеевски в централния никога. Тези хора са обслужвали интересите на богатите в света и няма да влязат в затвора.
40
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Биотехнологичните разработки на Кирчо са Бацилус Булгарикус или бактерията в изпраж-нения на БГ сел-яни, както е бил познат по времето на Хитлер. Яжте си киселото мляко, няма да ви вземат из-праженията.