СЗО: По-малко от 10% в света имат имунитет срещу коронавируса

Стадният имунитет ще се постигне само с ваксина
1 мар 2021 10:21, Петя Славова
24
СЗО: По-малко от 10% в света имат имунитет срещу коронавируса
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Стадният имунитет срещу коронавирус може да бъде постигнат в голям мащаб само чрез ваксиниране на населението. Това мнение изрази в интервю, публикувано в понеделник в Twitter от Световната здравна организация (СЗО), нейният главен изследовател Сумя Суминанатхан, предава ТАСС.

Отговаряйки на въпроса дали в големите градове е постигнат колективен имунитет където значителна част от населението е прекарало COVID-19 тя обърна внимание на почти 500 проучвания, проведени в света, според които "по-малко от 10% от населението на света вече има антитела срещу този коронавирус".

Още по темата

"Разбира се, на някои места, особено в градските райони с висока гъстота на населението, има райони, където 50-60% от жителите са били заразени с вируса и имат антитела. Това обаче не означава, че целият град, провинция или държава са постигнали стаден имунитет", продължи Суминанат, цитирана от "Фокус".

Ако жителите на тези територии, които нямат антитела, дойдат на места, където нивото на стадния имунитет е по-ниско, отколкото в техния град, тогава те могат да се заразят, обясни експертът.

"Единственият начин за постигане на стаден имунитет от такъв мащаб е ваксинацията", каза тя и добави, че затова СЗО сега се фокусира върху международния механизъм за достъп до ваксини COVAX, така че "всички държави имат ваксини и ваксинациите се правят колкото може по-бързо".

Докато това се случи, е необходимо да се вземат всички възможни предпазни мерки, за да се намали разпространението на инфекцията, заключи главният учен.

СЗО отдава голямо значение на механизма COVAX, който включва 190 държави и икономики. Според условията на програмата страните с високи доходи плащат за ваксини за по-малко богатите страни. Според плановете, в рамките на механизма, до края на 2021 г. 2 милиарда дози коронавирусни ваксини трябва да бъдат произведени и равномерно разпределени по целия свят. Миналата седмица бяха направени първите доставки на COVAX за Гана и Кот д'Ивоар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
2
 
! Отговори
Само логика преди 3 години
Китайците яко лъжат! Или имат повече болни / защото построиха още 2 болници/, или вече знаят как да го лекуват дори и преди ваксинациите!!!
21
3
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Под 10% е много в световен мащаб. Малко са държавите и населените места с толкова много заразили се. По- скоро са под 2% в световен мащаб с някои изключения. Първенци са Андора с 14%, Гибралтар с 12,6%, Черна гора с12,1% , Чехия с 11,5% и Сан Марино с 10,9%. Останалите сме под 10%.
20
2
 
8
 
! Отговори
От Тайван преди 3 години
СЗО са световно престъпна организация и трябва да бъдат съдени за вреда над човечеството, заедно с техния спонсор и лидер чичо Бил. Аз живея в Тайван, която не е част от СЗО и тук мръсни американски пари не идват.Затова и няма разпространение на Ковид 19 вътре в страната.На летището в Тайпей на ден хващат по 1,2-*** заразени чужденци и ги карантинират в хотела до летището. Който има глава на раменете си, нека да мисли...
19
2
 
10
 
! Отговори
... преди 3 години
Китайците излъгаха целият свят с помоща на СЗО и продължават да лъжат. Как пък нито една държава от западния свят, чиято икономика в последната година буквално колабират, не си задават въпроса, как по дяволите от 10 месеца в дтржава с население 1.5 милиарда има 5000 случая и 2 смъртни случая, при положение, че от 10 месеца икономиката и на пълна пара и почти без ограничения. А те горките от 1 година уж са с някакви мерки. Тва китайците, да не са извънземни нещо...
18
1
 
4
 
! Отговори
СЗО преди 3 години
ЩО ЗА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ Е ТОВА? КАТО НАЧЕЛО Й СТОИ НЕ ЛЕКАР....?!?!?!? И в случая въобще не споменават за различни щамове и различната ефективност на ваксините към тях.
17
0
 
10
 
! Отговори
... преди 3 години
Цялата работа е един голям бизнес...Богатите държави плащали на бедните, а богатите държави ще затъват в дългове, за целия тоя цирк. Познайте кой ще им дава заемите в следващите години, и тука не говорим за милиони или милиарди, а за трилиони долари заеми...
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До WHOЗабравяш, че това няма да бъде еднократна схема за доене... Наесен ВАКС.2.0, догодина пак, и все така... Противогрипните ваксини вече са въпрос на национална отговорност, днес един продажен кардиолог ми каза.
15
0
 
5
 
! Отговори
WHO преди 3 години
Производителите на ваксини вече са получили всичките пари, не само 10%, така че няма смисъл да се пънете повече.
14
0
 
8
 
! Отговори
ЦИТАТЧЕ преди 3 години
"Не смятам, че имаме доказателство, за която и да е от ваксините, за да сме уверени, че ще предпази хората от получаване на инфекция, и съответно предаването й" Главен учен на СЗО, Сумия Сваминатан."I don't believe we have the evidence on any of the vaccines to be confident that it's going to prevent people from actually getting the infection and therefore being able to pass it on, says WHO Chief Scientist Soumya Swaminathan
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъра другу речи.....
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЗО целенасочено осигуриха МАКСИМАЛНО разпространение на вируса!СЗО през ДЕКЕМВРИ 2019 са получили официално писмо от Тайван за новата вирусна зараза, която се разпространява в Китай!СЗО КАТЕГОРИЧНО отхвърляха всякакви мерки и карантини, когато беше очевидно, че е необходимо да се реагира!ЛЪЖЦИ, ПРЕДАТЕЛИ, МАСОВИ УБИЙЦИ, каквито историята не познава! С техния ГЛАВЕН ПРЕДАТЕЛ, Тедрос Честния, начело!Този път не лъжат, честно!!
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е те пък от къде знаят?
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По малко от 10% имат мозък във СЗО и не са слуги на някоя корпорация
9
0
 
8
 
! Отговори
Nona преди 3 години
Еееееееее, щом сзо твърди това....
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще им се. След масовото заразяване, на което ни подложиха есента, процентът е много по-висок!
7
0
 
10
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Само съэдателя на вируса може да има эащита, а тоя Сумя говори эа пари.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко години ще ни отнеме докато стигнем така желаният стаден имунитет,и колко нови мутации на вируса ще плъзнат дотогава?
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На запад девиза вече е - NO JAB , NO JOB - за незнаещите английски - няма ваксина ,няма работа ! Добре дошли в света Оруел или новата фашистко-джендърска диктатура
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стадният имунитет ще се постигне само при овцете.
3
4
 
2
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
ХахахахахахаааИзчезвай бе,спрял!!!